Всичко ново е добре забравено старо: достатъчно е да видите кандидатите за министри, вицепремиери и министър-председател на "Има такъв народ", за да го потвърдите. 

Знакови лица за управлението на НДСВ и кадри от втория ешелон в няколко състава на Министерски съвет правят компания на "милениали", образовани в чужбина, които влизат в политиката за първи път.

Ако цялото внимание на публиката беше насочено към дипломите и езиковите умения на представителите от втората група, доста бързо започнаха да се проявяват връзките между първата категория номинации. 

По интересно стечение на обстоятелствата, за ИТН в полунощ на 11 юли 2021 г. часовникът се върна назад до 6 април 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски обяви началото на "нов морал в политиката, нови икономически решения с нови за България идеи и с нови хора като движеща сила".

"Прочутото българско трудолюбие и предприемчивост", на което някога Царя залагаше да променят живота на България за 800 дни, не сработиха чак толкова бързо, но банката с кадри на НДСВ се оказа непресъхващ извор с "нови хора".

Част от тях като Николай Василев, Любомир Дацов, Ради Найденов, Милен Керемедчиев днес са в първите редици на проектокабинета и бъдещата парламентарна група на "Има такъв народ". Други - като бившият външен министър Соломон Паси - явно са ползвани като идейни вдъхновители, ако се съди по космическо-добросъседските приоритети на Трифонов. 

Затова и всяка национална телевизия започна деня си с коментари на бивши министри и депутати от някогашното "Национално движение Симеон Втори"  - Милен Велчев и Лидия Шулева, до Огнян Герджиков и Пламен Панайотов. Някои от тях не скриха, че вече са предложили на Николай Василев да му помагат в мисията му на евентуален премиер (още преди резултатите от изборите да бъдат обявени официално). 

Дали тези особености правят впечатление на избирателите на "Има такъв народ"?

Ако се съди по данните от екзитполовете на големите агенции, 30% от гласувалите млади хора на 11 юли са подкрепили листите на Слави Трифонов. Става дума за гласоподаватели на възраст от 18 до 30 г., които в най-добрия случай имат смътни житейски спомени (ако изобщо са били родени) за периода на управлението на Сакскобургготски.

Юпитата, "панайотките", телевизионните говорителки с депутатски мандати, генезисът на "Новото време", яхтеният скандал с Доктора, първият рестарт на руското "Белене" и възходът на Делян Пеевски като лидер на младежкото НДСВ са събития от друга вселена. Наследството на партията обаче все още се възпроизвежда в политическия живот, 20 години след речта от "Врана". 

Графиката е интерактивна, изберете някоя от снимките, за да се визуализира информацията. 

Икономическият екип на кабинета "Сакскобургготски" се претворява и в проектоправителството на ИТН. Николай Василев заемаше три различни министерски поста между 2001-2009 г., докато Любомир Дацов - кандидат за министър на икономиката - е работил в екипите на Милен Велчев и Пламен Орешарски. 

Неговият колега от МФ Милен Керемедчиев също е част от екипа на "Има такъв народ" - той беше номиниран за депутат от 24 МИР, където листата се водеше от Ива Митева. 

Впрочем, настоящият главен икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски е друг от знаковите кадри на НДСВ. Лингорски беше зам.-министър на финансите при Милен Велчев, а по-късно стана зам.-председател на царското движение. В началото на юли Лингорски беше модератор на един от форумите в рамките на инициативата "Три морета" в София. 

Изненадващото лансиране на приватизацията на ББР като приоритет на новата власт беше критикувано както от служебния министър Кирил Петков, така и от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Иванов дори намекна, че зад тази идея може да стои предполагаем интерес от страна на руската ВТБ да купи държавната насърчителна банка. Милен Велчев и друг бивш зам.-министър на НДСВ Красимир Катев са в управлението на българското подразделение на руската банка "ВТБ Капитал". 

Втората линия на свързаност води към проф. Огнян Герджиков - бившият председател на 39 Народно събрание и бивш служебен премиер през 2017 г. Кандидатът за външен министър Ради Найденов (бивш началник на кабинета на Симеон Сакскобургготски) заемаше този пост в правителството на Герджиков. Същото се отнася за кандидата за министър на транспорта на ИТН Христо Алексиев. 

Петър Илиев, който е номиниран за правосъден министър, става почетен консул на Барбадос в България с решение на служебния кабинет на Герджиков, през март 2017 по предложние на Ради Найденов.

Кандидатът за социален министър Лилия Иванова е работила на ръководни позиции в Министерството на младежта и спорта в двете служебни правителства, формирани от президента Румен Радев. Между 2017 и 2020 г. тя е била началник-кабинет на бившия икономически министър на ГЕРБ Емил Караниколов и негов зам.-министър. През лятото на 2020 г. Иванова е освободена заедно с Караниколов, който беше уволнен от МИ заради съмненията за обвързаности с Делян Пеевски на трима членове на кабинета. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"