Снимка: © Getty Images // Феликс Моати

Кино на живо и с неизвестен край - развръзката на художествения сюжет ще се случи в реално време - в момента на обявяване на първите резултати от балотажа на изборите за президент на Франция между Еманюел Макрон и Марин Льо Пен тази неделя. Нестандартният филмов проект е на френския телевизионен канал Arte и е озаглавен "Денят на славата".

Снимането на филма ще е в един единствен дубъл, без предварително подготвени кадри. Излъчването му едновременно по телевизията, в YouTube, Facebook и 30 киносалона в страната ще започне час преди 20 часа местно време. В този час ще приключи изборният ден във Франция за избор на държавен глава.

Сценарият проследява историята на двама братя, които се срещат, за да гласуват на втория тур на президентските избори. След като не са се виждали от 5 години, Феликс и Жулиен се завръщат в родното си село в Южна Франция, където си припомнят истории от детството. Срещата им ще приключи в реално време точно в 20 часа, когато на живо ще бъдат разкрити и резултатите от президентския вот. Затова и какъв ще бъде краят на филма е въпрос, чийто отговор и снимачният екип все още не знае - той ще зависи от истинските новини.

„Денят на славата“ смесва художественото и реалното. Продукцията е част от т.нар. мета-кино – изкуство, което прави ясна директна референция към себе си и често пъти размива границата между фикцията и действителността. Режисьорите на филма - творческият дует Жан Френкел и Ком Кастро, се занимават с мета-кино от десетилетие. Музикантът Флавиен Бергер ще композира музиката за филма на живо от камион за храна, инсталиран в селото, избрано за снимачна площадка.

„Искахме да разкажем история в същото време, в което я и гледаме. Искахме да покажем как реалността може да повлияе на измислицата и на актьорската игра. Затова се опитахме да намерим събитие, което носи подобно влияние“, разказва един от продуцентите на лентата Флоран Пейфър пред Gettotext.com

Филмовият екип работи по идеята от две години, като първоначално са били обмисляни и други събития, които да са в основата на сюжета, като Олимпийските игри и кино фестивала в Кан, но накрая създателите стигат до президентските избори.

Всичко ще бъде заснето и излъчено на живо в изборната нощ. Екип от 60 души ще направи възможно заснемането в един единствен продължителен кадър – без прекъсвания, без почивки за актьорите, без втори дубъл.

„Ще се оставим да бъдем увлечени от реалността около нас. В крайна сметка, разбира се, резултатът от гласуването ще повлияе на емоциите на всички, включително и на нас. Ще бъде трогателно и мисля, че ако Марин Льо Пен бъде избрана, ще бъде трудно да не се заснеме колапс. Филмът ще свидетелства за това безпокойство, което ще изпитаме колективно“, казва един от актьорите във филма Феликс Моати.

По думите му героите в историята имат две противоположни визии за живота, които служат като метафора.

„Те не са застъпници за някой от кандидатите, а представляват фигури на успеха и социалния провал. Феликс е динамичен, амбициозен млад мъж като Еманюел Макрон, докато Жулиен подкрепя провинциална Франция, постоянно застрашена от изчезване“, разкрива детайли от сценария Моати.

Кастро обобщава: "Президентските избори са времето на филма, те са това, което вдъхва живот на персонажите. Искахме да развием поетична история в политически контекст".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"