ГЕРБ увеличи влиянието си в Общинския съвет на Хасково, като спечели 17 от 41 мандата след частичните избори на 23 юни. ДПС е втората партия, която вдига присъствието си в местната власт.

Заради разнобой в листата ПП-ДБ този път стопи представителството си в ОбС-Хасково от 3-ма до един-единствен общински съветник.

От октомври 2023 г. досега коалицията разполагаше с трима съветници. Вторият в листата им Деян Янев (директор на местната езикова гимназия) обаче вече е прескочил в нова листа - "Глас народен". Така партията на Светльо Витков, която нямаше свои представители в местното управление на Хасково, изведнъж се сдоби с трима души в Съвета.

Разместване има и около бившия дългогодишен кмет на общината Георги Иванов. През есента на 2023 г. той се яви като кандидат с регистрацията на "Български гласъ".

Този пъти Иванов е избрал "Синя България" за "ракета-носител".

Съответно - "Български гласъ" вече не присъства в Общинския съвет, а коалицията, която беше създадена от Петър Москов и Вили Лилков, се озова с три мандата зад гърба на стария несменяем кмет.

  • Интересното е, че на парламентарните избори на 9 юни Петър Москов беше водач на листата на "Синя България" в Хасково, но спечели само 461 гласа.
  • "Синя България" на общинските избори 3 седмици по-късно вече има 1893 гласа.

Бивш съветник от по-стара група на Георги Иванов ("За Хасково") е Георги Пеев, известен като шампион от плувни състезания за хора с трансплантации.

Пеев също е сменил политическата си принадлежност на тези избори - сега вече се явява като кандидат на "Глас народен" и влиза в новия Общински съвет.

Изборите в Хасково трябваше да бъдат проведени повторно, след като през февруари 2024 г. Административният съд обяви резултатите от местния вот за недействителни. Касирани бяха само изборите за общински съветници, а не за кмет. Причината: множество грешки при отчитането на действителните и недействителните гласове, които са довели до сериозни отклонения.

Жалбите бяха подадени още през ноември 2023 по искане на шест партии, вкл. "Ние идваме", "Възраждане", ПП-ДБ, БСП, "България на регионите" и ВМРО.

На практика нито една от тях не подобри резултата си.

"Ние идваме", които през 2023 г. са спечелили три мандата, този път изобщо не попадат в новия Общински съвет.

Водачът на листата на ПП-ДБ на предходните избори беше Атанас Атанасов - бившият министър на културата от кабинета на Кирил Петков.

Атанасов дори не се е кандидатирал на касираните избори. От ПП-ДБ влиза само Велина Недева, инженер-химик по образование.

Оттеглянето на Деян Янев от ПП-ДБ към "Глас народен" става заради "нежелание да правим морални компромиси, които преминават границите на нормалното" (пред Хасково.инфо) - това е мотивът, с който той, Георги Пеев и други кандидати обясняват регистрацията си в листата на Светльо Витков в рамките на 6 месеца.

Деян Янев се е явявал на местни избори с "Демократична България" през 2019 г. и печели мандат от последното 41-во място с преференции. Между 2019 и 2023 г. ДБ са разполагали с 4 места в Общинския съвет.

Бил е политически съветник на министъра на образованието Галин Цоков по време на кабинета "Денков".

До момента лидерите на ПП-ДБ не са правили каквито и да е коментари по повод още по-слабия резултат в Хасково. Прави впечатление, че само 10 дни преди изборите вторият в листата на ПП-ДБ Тодор Ташев е поискал сам да бъде заличен от нея, с формалното обяснение, че не е успял да защити партийното разпределение в секционните избирателни комисии.

Ташев е бивш председател на СДС в Димитровград.

Местни медии в Хасково лансират предположение, че Ташев и Янев може да са били "стимулирани" от ГЕРБ да напуснат ПП-ДБ.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов използва ефира на националните медии по време на консултациите при Румен Радев, за да поздрави Делян Добрев за резултата на партията и да натърти неколкократно неуспеха на ПП-ДБ в общината.

ГЕРБ и ДПС подкрепяха кмета Станислав Дечев и в по-ранния Общински съвет с пълен мандат. Сега двете партии заедно имат почти 70% доминация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024
Живот

Кристина Верославова: За решенията на момента и изкуството да даваш

От страниците на Vogue до актьорската професия в България

10:22 - 20.07.2024