ГЕРБ увеличи влиянието си в Общинския съвет на Хасково, като спечели 17 от 41 мандата след частичните избори на 23 юни. ДПС е втората партия, която вдига присъствието си в местната власт.

Заради разнобой в листата ПП-ДБ този път стопи представителството си в ОбС-Хасково от 3-ма до един-единствен общински съветник.

От октомври 2023 г. досега коалицията разполагаше с трима съветници. Вторият в листата им Деян Янев (директор на местната езикова гимназия) обаче вече е прескочил в нова листа - "Глас народен". Така партията на Светльо Витков, която нямаше свои представители в местното управление на Хасково, изведнъж се сдоби с трима души в Съвета.

Разместване има и около бившия дългогодишен кмет на общината Георги Иванов. През есента на 2023 г. той се яви като кандидат с регистрацията на "Български гласъ".

Този пъти Иванов е избрал "Синя България" за "ракета-носител".

Съответно - "Български гласъ" вече не присъства в Общинския съвет, а коалицията, която беше създадена от Петър Москов и Вили Лилков, се озова с три мандата зад гърба на стария несменяем кмет.

  • Интересното е, че на парламентарните избори на 9 юни Петър Москов беше водач на листата на "Синя България" в Хасково, но спечели само 461 гласа.
  • "Синя България" на общинските избори 3 седмици по-късно вече има 1893 гласа.

Бивш съветник от по-стара група на Георги Иванов ("За Хасково") е Георги Пеев, известен като шампион от плувни състезания за хора с трансплантации.

Пеев също е сменил политическата си принадлежност на тези избори - сега вече се явява като кандидат на "Глас народен" и влиза в новия Общински съвет.

Изборите в Хасково трябваше да бъдат проведени повторно, след като през февруари 2024 г. Административният съд обяви резултатите от местния вот за недействителни. Касирани бяха само изборите за общински съветници, а не за кмет. Причината: множество грешки при отчитането на действителните и недействителните гласове, които са довели до сериозни отклонения.

Жалбите бяха подадени още през ноември 2023 по искане на шест партии, вкл. "Ние идваме", "Възраждане", ПП-ДБ, БСП, "България на регионите" и ВМРО.

На практика нито една от тях не подобри резултата си.

"Ние идваме", които през 2023 г. са спечелили три мандата, този път изобщо не попадат в новия Общински съвет.

Водачът на листата на ПП-ДБ на предходните избори беше Атанас Атанасов - бившият министър на културата от кабинета на Кирил Петков.

Атанасов дори не се е кандидатирал на касираните избори. От ПП-ДБ влиза само Велина Недева, инженер-химик по образование.

Оттеглянето на Деян Янев от ПП-ДБ към "Глас народен" става заради "нежелание да правим морални компромиси, които преминават границите на нормалното" (пред Хасково.инфо) - това е мотивът, с който той, Георги Пеев и други кандидати обясняват регистрацията си в листата на Светльо Витков в рамките на 6 месеца.

Деян Янев се е явявал на местни избори с "Демократична България" през 2019 г. и печели мандат от последното 41-во място с преференции. Между 2019 и 2023 г. ДБ са разполагали с 4 места в Общинския съвет.

Бил е политически съветник на министъра на образованието Галин Цоков по време на кабинета "Денков".

До момента лидерите на ПП-ДБ не са правили каквито и да е коментари по повод още по-слабия резултат в Хасково. Прави впечатление, че само 10 дни преди изборите вторият в листата на ПП-ДБ Тодор Ташев е поискал сам да бъде заличен от нея, с формалното обяснение, че не е успял да защити партийното разпределение в секционните избирателни комисии.

Ташев е бивш председател на СДС в Димитровград.

Местни медии в Хасково лансират предположение, че Ташев и Янев може да са били "стимулирани" от ГЕРБ да напуснат ПП-ДБ.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов използва ефира на националните медии по време на консултациите при Румен Радев, за да поздрави Делян Добрев за резултата на партията и да натърти неколкократно неуспеха на ПП-ДБ в общината.

ГЕРБ и ДПС подкрепяха кмета Станислав Дечев и в по-ранния Общински съвет с пълен мандат. Сега двете партии заедно имат почти 70% доминация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024