Изборният ден на живо: 23 МИР София е с най-високата избирателна активност (ЦИК) Снимка: © Булевард България

Изборният ден в България и сред българите в чужбина за президент и вицепрезидент, както и за 47-ия парламент, започна в 7 ч. и ще продължи до 20 ч. (с опция за удължаване с 1 час).

Над 13 000 са секциите на територията на България. В 9399 у тях се гласува с машини. За сънародниците ни зад граница са разкрити 750 секции в 68 държави, като в 208 от тях има устройства за гласуване. Кандидат-президентските двойки са 23, а кандидатите за депутати – 5067, издигнати от 27 партии и коалиции.

Следете всичко най-интересно от изборния ден с "Булевард България":


20 ч. Вижте първите резултати от изборите тук:

Първи резултати от изборите за президент: Радев и Герджиков отиват на балотаж

Първи резултати от изборите: 6+1 партии и сблъсък за първото място между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"


19:30 ч. - Избирателната активност към 19.00 часа е 35,5% за парламентарните избори и 36,0% за вота за президент, сочат прогнозни данни на "Галъп интернешънъл болкан".


18:30 ч. ЦИК отчита, че за първи път в последните десетилетия София се оказва с най-високата избирателна активност в цялата страна.

23 столичен МИР е с 32,74% активност на президентските избори и 32,57% - на парламентарните избори, съобщи Цветозар Томов. Данните са на ЦИК към 16 ч. Близките числа показват, че хората в повечето случаи предпочитат да гласуват и за двата избора.

Най-ниска е активността в област Кърджали, където около 19% от избирателите са отишли да гласуват към 16 ч.

Пловдив-град остава с активност под средната за страната - 21,3% от хората са гласували за президент, 20,7% - за парламент.

Томов си обясни слабия интерес към изборите по следния начин:

"Може би за нашите стандарти твърде много избори правихме тази година. Вероятно това дава отражение. Сигурно дава отражение и Ковид-пандемията, която въздържа по-възрастните хора от участие в изборите. Да се надяваме, че в последните часове българите ще гласуват по-активно, защото колкото по-висока е тя, толкова по-голяма легитимност дава на изборния резултат".


18:15 ч. - "Галъп" посочва 30,2% избирателна активност към 17 ч., или с около 1 процентен пункт по-ниска от тази на парламентарните избори на 11 юли 2021.


17:20 ч. - ЦИК обяви нови данни за избирателната активност

25,72% от избирателите по списъците са упражнили правото си на глас към 16 ч. според данни на Росица Матева (ЦИК).

Активността остава по-ниска от юлските избори, когато към същия час бяха гласували 27,20%


16:45 ч. - Избирателната активност към 16.00 ч. е 27,7%, според "Тренд".


15:05 ч. - Според "Алфа Рисърч" избирателната активност към 14 ч. е 19,17% за президентския вот и 19,9% за изборите за Народно събрание.

Според "Тренд" активността е малко по-висока към същия час - 21,2%.


14:00 ч. - Коалиция ГЕРБ-СДС в София подаде жалба за "грубо нарушаване на забраната за агитация" в изборния ден от страна на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а от ЦИК обявиха, че ще го санкционират.

"В нарушение на закона Кирил Петков извърши явна агитация в свое изявление пред медиите в изборния ден и ЦИК следва да направи проверка и да го санкционира", твърдят от ГЕРБ-СДС.

Прочетете още:

ЦИК санкционира Кирил Петков за агитация в изборния ден по жалба на ГЕРБ-СДС


13:08 ч. - Към 12.00 часа избирателната активност е 14,4%, съобщи "Тренд".

13:00 ч. - Бойко Борисов гласувал за "промяна на промяната"

„Всичко ще направя тази промяна да спре – това безотчетно крадене от няколко олигарси и чадъра на служебното правителство“, заяви лидерът на ГЕРБ, след като гласува.

Прочетете още:

Бойко Борисов гласувал за "промяна на промяната"


12:35 ч. - Водачът на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски е дал гласа си днес в село Бабяк, община Белица, съобщи пресцентърът на ДПС.

"Гласувах за връщане на държавността, за да се развива Родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС", е заявил Пеевски, който беше санкциониран от САЩ по антикорупционния закон "Магнитски".

"Политиците са длъжни да постигнат консенсус по определени надпартийни теми", е казал Пеевски. Според него "политиците не само трябва да осигурят нужните условия за развитието на страната, но и за процъфтяване на толерантността и разбирателството между самите граждани".

Делян Пеевски подчертал, че било крайно време да бъдат сложени "спирачки на олигархичното задкулисие в страната, опитващо се да противопоставя гражданите на България едни на други и спъващо прогреса и развитието на държавата и обществото й".


12:30 ч. - Абсурдна ситуация в изборния ден – жена е изяла машинната си разписка, след като е гласувала с устройство в 9-та Френска гимназия в София, съобщи Българската национална телевизия.

Тя е подала своя вот за един от двата избора – парламент или президент, получила е разписка, но е поискала да гласува с втора карта за другия вид избор, което не е позволено.

Прочетете още:

Жена изяде машинната си разписка, след като ѝ забраниха да гласува повторно


12:10 ч. - Избирателната активност към 11.00 ч. е 9,7%, сочат данните на "Галъп".

12:00 ч. - Анастас Герджиков: Гласувах за успокоена и щастлива държава

Кандидатът за президент Анастас Герджиков, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ-СДС, гласува и заяви, че се надява след изборите управлението на страната да поемат "истински държавници, които да се интересуват не само от България, но и от всеки от нейните граждани".

Той иска утре страната "да се събуди различна, успокоена и щастлива, да имаме редовно работещо правителство и работещ парламент".

Герджиков каза, че е гласувал за промяна на политическия стил и поведение за "да се откажем от омразата и противопоставянето".


11:30 ч. - ЦИК: "Има случаи, при които гражданин, избрал да гласува само в единия от двата вида избори, след това да настоява пред Секционната избирателна комисия за втора карта, за да гласува и в другия вот".

Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов. Той добави, че в някои случаи председатели на комисии са позволявали повторение на процедурата, което е забранено. Избирателят трябва да избере опцията за гласуване в двата вида избори още в началото.

В 32 секции в страната се е преминало към гласуване с бюлетини заради проблеми с устройствата, съобщиха от ЦИК.


10:45 ч. - Мая Манолова призова да се гласува, "за да се случи промяната". "Гласувайте. Всички, които говорят против машинното гласуване, да им объркаме сметките, да има комисия по реизията в следващия парламент и да се докажат кражбите на предходните управляващи", каза лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Тя смята, че в 47-ия парламент ще се сформира "мнозинство и управление на промяната, което ще оглави България". "Тези, които са ограбвали народа, ще бъдат наказани. Със сигурност три формации ще бъдем в основата на мнозинсттвото", каза Манолова.


10:25 ч. - Настоящият държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев упражни правото си на глас в изборния ден и призова съгражданите си да отидат до секциите на 14 ноември.

„Гласувах за свобода, законност, справедливост. Тези ценности отстоявам, с тях получих доверието на българите. Сега залогът е огромен и ще се определи дали ще започнат процесите по възстановяване на държавността, или задкулисието ще продължи“, каза Радев.

„Призовавам сънародниците ни – дали сте тук или далеч от родината, гласувайте“, добави той.

Прочетете още:

Радев: Днес определяме дали ще започне възстановяване на държавността, или задкулисието ще продължи


10:00 ч. - Премиерът Стефан Янев призова всички българи да упражнят правото си на глас: "Нашето право на избор е във фундамента на демокрацията. Трябва да гласуваме с идеята, че нашият избор е важен, значим, и трябва да го правим съвсем осъзнато. Призовавам българските граждани да направят своя избор, защото това е избор за бъдещето на страната".

09:30 ч. - Кирил Петков: Имаме шанс да сме първа политическа сила, ако над 3 млн. българи гласуват

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков подаде гласа си и заяви, че е гласувал за „продължаване на промяната и защото вярвам, че България може повече“.

Бившият министър на икономиката обяви пред медиите числата на двете бюлетини, с които е гласувал, както и името на кандидата за президент, който е подкрепил. На въпрос „защо прави агитация в изборния ден в нарушение на закона“, отговори: „Казах само като гражданин за кого съм гласувал, не мисля, че това е агитация“.

На въпрос дали ИТН са „проект на ДПС“ Петков отговори, че е важно „да не се хвърлят заглавия и имена“. „Трябва да влезем смирено в дискусия, защото знаем, че ще има коалиционно правителство. Трябва да направим две неща - смяна на главния прокурор и създаване на Антикорупционна агенция, която да спре корупцията. Който е съгласен с тези политики, ще разговаряме с него“.

„Гласуването е много лесно, не отнема време, човек не трябва да е специалист. Контролните разписки е ненужно да се броят на 100%, надявам се това да не доведе до хаос“, коментира Петков темата с поредната промяна на решението на ЦИК - членовете на СИК да броят всички разписки. „Машинният вот е много по-добър, шансът за манипулация е почти нулев, 30% броене на разписките щеше да бъде идеално“, каза той.

„Ако излязат над 3 млн. гласоподаватели, имаме шансове да сме номер едно като политическа сила“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“, чиято формация заема втора позиция след ГЕРБ-СДС в социологическите проучвания.


09:15 ч. - Най-малко 15 избирателни секции на територията на областите Русе, Велико Търново, Стара Загора, Видин, Ловеч, Бургас, Пазарджик и Благоевград са били принудени да преминат към хартиени бюлетини в началото на изборния ден, тъй като устройствата не са стартирали, съобщиха от РИК-овете в доклад до Централната избирателна комисия.

09:05 ч. - Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде вота си и заяви, че се надява това да са последните избори тази година "и да произведем редовно правителство".

Иванов призова всички граждани да се противопоставят на опитите да се потисне избирателната активност. и да гласуват. "Призовавам всички наши съграждани да излязат да гласуват, не можем да оставим други да решават съдбата на страната ни и бъдещето ни вместо нас".

"Освен кризите с коронавируса и високите цени на енергията, пред България има и много възможности, по които трябва да започнем да работим, така че да променим страната в рамките на 2-3 години. Да оставим на следващата генерация страна, която носи надежда и гордост", каза Иванов.


08:30 ч. - Карадайъ гласува и се усъмни в честността на вота

Лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали и призова гражданите да излязат и да подкрепят "отговорни, знаещи и можещи политици с държавническо поведение".

Той изрази съмнения относно честността на вота заради допълнителните машини на „Сиела норма“. „Държавните органи, които са отговорни за изборите, би трябвало да гарантират честността им. За съжаление, на тези избори видяхме, че този служебен кабинет не само не се справи, а създаде съмнения, счупи доверието в честността на изборите. Затова бих се обърнал към всички граждани да излязат да гласуват отговорно. И да изискват от държавните органи да се гарантира честността“, заяви Карадайъ, без да дава аргументи за думите си.

Според лидера на ДПС броенето на контролните разписки на 100% е задължително. "Няма никаква логика да има контролна разписка и да не се брои. За какво ни е тогава?".


08:15 ч. - Корнелия Нинова упражни правото си на глас

Лидерът на БСП обяви, че е гласувала за „промяна, която да гарантира сигурност в семействата, стабилност, предвидимост и предсказуемост за България“.

„Гласувах за разумни решения и разумни хора, които знаят как да овладеят Covid-пандемията, ръста на цените, да компенсират доходите на хората, така че те да знаят, че има държава, която стои зад тях“, каза Нинова.

Тя заяви, че броенето на контролните разписки е гаранция, че „нашият глас няма да бъде манипулиран, а вотът ще е истински“. Обяви, че партиите са длъжни да формират редовен кабинет, защото иначе ни чакат „тежки месеци“, и изключи ГЕРБ и ДПС от потенциално партньорство с левицата.


07:50 ч. - Ахмед Доган гласува

Почетният председател н ДПС а Ахмед Доган подаде гласа си малко преди 8 ч. в София. Запитан дали ДПС ще участва в управлението, той каза: "Аз не съм в политиката вече". Доган пристигна в секцията с охрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024