След шест дни в неизвестност: Прекратено е издирването на изчезналия в Пирин планинар (Обновена) Снимка: © Планинска Спасителна Служба - Банско

Новината е обновена в 15:55 ч. на 31 декември


Планинската спасителна служба прекратява издирването на планинаря, който изчезна в района на връх Вихрен в понеделник. Той е в неизвестност вече шести ден.

Решението за прекратяване на издирвателната акция е взето след анализ на извършените досега действия. БНТ съобщава, ще единственият вариант, който не е използван до момента, е облитане и оглед на района от въздухоплавателно средство със специализирана техника. Спасителната служба обаче нито разполага с такава, нито има финансов ресурс да си я осигури.

69-годишният Пламен Христов тръгна да изкачва връх Вихрен на втория ден от Коледа. Ясно е, че към 17:00 часа е позвънил на своите близки, за да ги уведоми, че е на десет минути под върха. Това е и последният му разговор, тъй като оттогава планинарят е в неизвестност.

Издирването на мъжа започна ден на 27 декември. Спасителни екипи и дронове претърсваха района и се опитваха да намерят някаква следа от него, но така и не успяха да постигнат резултат.

Метеорологичните условия правят спасителната акция по-трудна. Въпреки топлото за сезона време, условията в планините са динамични, а светлата част на денонощието е кратка. Снежната покривка във високите части на планините е незначителна, има заледявания и навевки, което е предпоставка за инциденти.

Планинските спасители в Банско установиха, че автомобилът на мъжа е оставен на паркинга в местността "Шилигарника", след което следите му се губят напълно.

69-годишният Пламен Христов тръгна да изкачва връх Вихрен на втория ден от Коледа и оттогава е в неизвестност

За изчезналия мъж е известно, че е опитен планинар и в деня, в който решава да изкачи Вихрен, е тръгнал сам в планината с добра екипировка. Издирвателните екипи обаче посочват, че Христов е допуснал грешка, предприемайки изкачване в тъмната част на денонощието, при това в условия на силен вятър.

"Сведенията за него са, че е много добре подготвен и много добре екипиран. Локализирано е мястото, откъдето се е обадил под връх Вихрен, така че момчетата ще проверят този район", каза пред БНТ Методи Баненски от Планинска спасителна служба в Банско (ППС-Банско) в началото на операцията.

Периметърът обаче се оказва доста голям, а лошото време принуди екипите да преустановят временно издириването му в събота (31 декември), а сега вече е ясно, че спасителната акция няма да продължи.

"Досега нямаме никакъв резултат. Нито вещ е намерена някаква, нито телефон, да не говорим за него. Изчезналият е добър планинар, много добре екипиран, в добра физическа кондиция, отговорен. Но това е положението. Нали знаете, те добрите са "давят". Цялата грешка е негова, че е тръгнал сам", казва дежурният планински спасител в ПСС - Банско, цитиран от БНР.

Решенията

Според директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев система за геолокация на мобилни устройства може да помогне в акцията по издирването на Пламен Христов. Такава обаче към момента няма в страната.

"Отпреди две години по наша инициатива държавата, в лицето на Министерски съвет тогава, създаде работна група, определиха се техническите изисквания за тази система и нещата потънаха оттам насетне“, казва Нешев пред БТА.

По думите му подобна система е необходима, тъй като тя дава възможност бързо и надеждно да се локализиране местоположението на телефон, което ще помогне много в подобни издирвателни операции.

Междувременно в петък друг турист, пострадал при падане в района на Влахино езеро в Пирин, беше спасен след намесата на екипи и частен хеликоптер. Зам.-кметът на Банско Стойчо Баненски обвърза случката с необходимостта от медицински хеликоптери, които според него са нужни за навременно транспортиране на пострадали туристи.

България все още няма собствени медицински хеликоптери, след като обявената поръчка за наем на машина беше спряна на 5 декември поради липса на оферти. Процедурата трябва да бъде обявена повторно с по-облекчени условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024
Важно днес

В ДПС вече не само се цепят, но и ще се съдят за клевета

Джевдет Чакъров ще заведе дело срещу Хамид Хамид

09:57 - 17.07.2024