Снимка: © Булевард България

От коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ отправиха пореден апел към премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред парламента на 21 април, за да бъде изслушан от депутатите за Плана за възстановяване и развитие, според който ще се разпределят 12 млрд. лева от ЕС за България.

Арман Бабикян и Мая Манолова обявиха, че „ще пазят с телата си“ Борисов, ако от „НСО са го напуснали“. Лидерът на парламентарната група на ИСВП добави още, че премиерът в оставка е задължен да присъства в Народното събрание, ако бъде призован от парламента.

„Ние нямаме намерения да прилагаме към вас средствата на принудителното довеждане. Ние приехме решение, с което да ви задължим да дойдете. Вие сте длъжен да го направите, както всяко длъжностно лице, както всеки български гражданин, когато е призован от парламента. Съдът е на друго място, тук присъди няма да се раздават“, каза Манолова в отговор на коментарите на Борисов, че го викат, за да го изправят пред „Народния съд“.

Бабикян добави: „Ако чуете „Мутри, вън!“ – не се плашете, а влезте в парламента“.

Борисов: Искат да ме смачкат в парламента, а поводът им е Планът за възстановяване

Според Конституцията – всяко длъжностно лице може да бъде задължено да се яви на изслушване пред Народното събрание. Борисов е в такова качество, дори и в оставка – според Наказателния кодекс той е „орган на власт“ и трябва да присъства в парламента, ако бъде призован.

По-рано днес, по време на пресконференция на ГЕРБ, лидерът на партията съобщи, че ще бъде в Народното събрание следващата сряда, макар да попита: „„А защо да се явя, като те са ми гласували оставката? Аз съм гражданин вече според тях“.

„Това, което натъжава и агресира българския премиер, е конституционното право на Народното събрание да го извика в парламента и да го изслуша. Няма друг премиер, който по такъв начин да е унижавал НС и председателя на НС, както го правеше Борисов по време на 44-ия парламент. Повече от година и половина не беше посещавал парламента“, каза Манолова във включване на живо във Facebook.

„Сега има нов парламент. Има нов председател и ново ръководство. Ние сме категорични, че конституцията трябва да се спазва и премиерът трябва да дойде тук, за да обясни какво е състоянието на държавната хазна, какво е състоянието на здравната и икономическата криза, каква е подготовката на българското правителство за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в европейските институции. Тук става дума за 12 милиарда лева, които българският бизнес чака. За нас е важно в този план да не бъдат пропуснати цели отрасли, да има средства за иновации, фирмите да станат модерни, да е предвидена цифровизация, средства за малкия бизнес, за българските домакинства“, добави тя.

„Разбирам, че иска да накаже българския народ за това, че ГЕРБ е в изолация, че няма да има Борисов-4. Вероятно е сърдит и на новите партии, но това е волята на българския народ. Съобразете се с нея“, обърна се Манолова към Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор