Израел е готов да се "бори с всички сили" срещу евентуални санкции от САЩ Снимка: © Getty Images

Израелското правителсто призова Съединените щати да преразгледат очевидния си план за санкциониране на израелски батальон. Премиерът Бенямин Нетаняху обеща да се "бори с всички сили" срещу подобни действия.

По-рано американската медия "Axios" съобщи, че Вашингтон обмисля да санкционира израелския батальон "Неца Йехуда" заради предполагаеми нарушения на човешките права в окупирания Западен бряг. Според изданието се очаква държавният секретар Антъни Блинкен да обяви санкциите през следващите дни.

Това ще бъде първият път, в който страната предприема подобни мерки срещу израелска военна структура. Източници на Axios, запознати с въпроса, посочват, че тези мерки ще изключат членовете на батальона от възможността да получават военна подкрепа или обучение от САЩ.

Израелското правителство обаче реагира с възмущение на тази новина. Премиерът Нетаняху определи идеята като "връх на абсурда" и "морална долна точка".

Санкциите ще бъдат наложени заради предполагаеми нарушения на Западния бряг. Сред тях и смъртта на 80-годишния Омар Асад - палестинец от американски произhод. Той почина от сърдечен арест, след като е бил окован в белезници, а устата му е била запушена от израелски войници по време на обиск на Западния бряг през януари 2022 г.

Тогава САЩ призоваха за "задълбочено наказателно разследване и пълна отговорност" по случая. По-късно израелски военни сили заявиха, че съжаляват за смъртта на Асад и че командирът на батальона "Неца Йехуда" ще бъде "порицан" за случилото се. Те добавиха, че двамата войници ще бъдат лишени от правото да служат на висши длъжности за две години, но няма да бъдат подведени под отговорност.

Всички предполагаеми нарушения са извършени преди нападението на "Хамас" срещу Израел и войната в Газа, която започна през октомври 2023 г. Конкретният израелски батальон е свързван с десния екстремизъм и насилието срещу палестинци. Израел изтегли звеното от Западния бряг през декември 2022 г. и оттогава го е разположил главно в северната част на страната.

Това вероятно ще се окаже поредното предизвикателство в отношенията между Вашингтон и Тел Авив, които пострадаха през последните месеци заради войната в Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън публично критикува Нетаняху за действията на израелската армия и дори му постави ултиматум, че може да намали военната подкрепа.

Байдън даде сигнал на Израел, че няма да подкрепи ескалация срещу Иран


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024