Израел и "Хамас" се споразумяха за удължаване на примирието поне с още ден Снимка: © Getty Images

Израел и „Хамас“ сключиха споразумение в последния момент в четвъртък за удължаване на временното прекратяване на огъня с поне още един ден.

"С оглед на усилията на посредниците да продължат процеса на освобождаване на заложниците и при спазване на условията на споразумението, оперативната пауза ще продължи", се казва в изявление на израелските военни, публикувано минути преди временното примирие да изтече.

Информацията беше потвърдена и от обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“.

Условията на прекратяването на огъня, включително прекратяването на военните действия и внасянето на хуманитарна помощ, остават същите. Това каза говорител на външното министерство на Катар, който е основен посредник между враждуващите страни, заедно с Египет и САЩ.

В сряда „Хамас“ освободи 16 заложници в замяна на 30 палестиснки затворници.

Палестинската организация съобщи, че семейство от трима израелски заложници, включително най-малкият заложник, 10-месечният Кфир Бибас, са били убити по време на израелските бомбардировки на анклава, предаде агениця "Ройтерс".

От началото на примирието са освободени 97 заложници, сред които и жена от български произход. Мейраф Тали е отвлечена от кибуца Нир Оз, където е била на гости.

По данни на израелските власти в ивицата Газа остават още 145 заложници.

След атаката от 7 октомври, при която „Хамас“ уби 1200 цивилни, а други 240 взе за заложници, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обеща да „унищожи“ екстремистската групировка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Тел Авив рано в четвъртък, за да обсъди удължаването на паузата в боевете.

Това е третото му пътуване след началото на войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън е твърдо решен да осигури освобождаването на всички заложници, държани от Хамас“, се казва в изявление на Белия дом.

С нарастващите опасения за хуманитарната обстановка в ивицата Газа се увеличават и призивите към американския президент да ограничи подкрепата си за военната кампания на Израел срещу "Хамас".

Вероятно на това се дължи отстъпването с крачка назад от твърдата американска позиция – в сряда стана ясно, че САЩ ще настояват Израел да стесни зоната на бойните действия.

До военната операция на Израел в населената предимно с палестинци Ивица Газа се стигна, след като бойци на радикалната групировка "Хамас" нахлуха на територията на Израел и убиха близо 1400 души, а други 240 взеха за заложници.


"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024