Израел може да удари ирански ядрени съоръжения до часове и още развития от кризата в Близкия изток Снимка: © Getty Images

Израел нанесе масирани последователни удари в южните предградия на Бейрут в ранните часове на неделя.

Военновъздушните сили на страната съобщиха, че са „извършили серия от целенасочени удари по редица складове за оръжие и обекти на терористичната инфраструктура, принадлежащи на терористичната организация „Хизбула“ в района на Бейрут“.

От изявлението им става ясно още, че са предприели стъпки „за намаляване на риска от нараняване на цивилни граждани, включително и за отправяне на предупреждения към населението в района“.

Кореспондент на BBC в Бейрут коментира, че това е била най-тежката нощ от началото на операцията на Израел в Ливан.

В продължение на дни Израел бомбардира предградия на Бейрут, смятани за крепости на подкрепяната от Иран въоръжена групировка, убивайки включително нейния лидер Саид Хасан Насрала.

В събота източник от ливанските служби за сигурност заяви, че с потенциалния негов наследник и братовчед Хашем Сафидине все още не е установена връзка. Ден по-рано Израел нанесе въздушен удар близо до международното летище в града, за който се твърди, че е бил насочен именно срещу Сафидене.

През последните дни израелските военни ликвидираха почти цялото ръководството на "Хизбула".

Междурвеменно Израел продължава да разширява обхвата на действията си в Ливан. В събота страната нанесе първия си удар и в северния град Триполи.

Говорителят на израелските военни служби контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Израел е убил 440 бойци на „Хизбула“ по време на сухопътните си операции в Южен Ливан и е унищожил 2 000 цели на „Хизбула“.

Ливански служител по сигурността казва пред репортер на Reuters на място, че при съботния удар по палестински бежански лагер в Триполи са загинали член на "Хамас", неговата съпруга и две деца.

В понеделник Израел ще отбележи първата годишнина от нападението на "Хамас" в южната част на Израел, при което бяха убити около 1200 цивилни, а други 240 бяха взети за заложници.

По данни на здравното министерство на Газа, контролирано от "Хамас", израелската офанзива в Газа след нападението на 7 октомври е отнела живота на близо 42 000 палестинци и е довела до разселването на почти всички 2,3 милиона души в анклава.

Тази информация не може да бъде независимо проверена.

С наближаването на годишнината от кървавото нападение и започналата война в Газа хиляди хора излязоха по улиците на големи градове по света в подкрепа на палестинците.

Междувременно военновъздушните сили на Иран бяха приведени в състояние на повишена готовност, след като редица западни медии съобщиха, че Израел ще нанесе удар по Иран до 48 часа.

Миналата седмица Иран извърши безпрецедентна въздушна атака срещу Израел, при която бяха изстреляни 180 балистични ракети.

Тел Авив се закани да отмъсти.

Възможността от потенциална израелска атака срещу Иран повиши цените на петрола.

"The Washington post" съобщава, като се позовава на свои източници, че израелският удар няма да е символичен, а "мощен и мащабен", включително и по ирански ядрени съоръжения.

Шефът на централното командване на въоръжените сили на САЩ ген. Майкъл Курило се намира в Израел. На американските войски, разположени в Близкия изток, е наредено да бъдат в готовност.

Израел нанесе един от най-мощните си удари в Ливан

Потенциалният наследник на лидерството в "Хизбула" Израел може да е ликвидирал вероятния следващ лидер на "Хизбула"

Кой е Хасан Насрала - убитият лидер на "Хизбула"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024
Важно днес

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за Източна и Южна България

Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°

09:00 - 06.10.2024
Бизнес

70% от имотните сделки в София се купуват с налични пари

120 хил. е средно скритата сума при имотна сделка в София

17:32 - 05.10.2024