Израел обвинява "Хамас" в сексуални посегателства на фона на най-ожесточените боеве от началото на войната Снимка: © Getty Images

Израелски военни са бомбардирали главния град в южната част на Газа в най-ожесточените боеве, откакто започна сухопътната инвазия за ликвидиране на "Хамас" преди пет седмици.

Израел съобщи, че във вторник силите му, подкрепени от военни самолети, са достигнали до сърцето на Хан Юнис в южната част на Газа и са обградили града.

Въоръженото крило на Хамас, бригадите "Ал Касам", потвърди, че негови бойци са участвали в ожесточени сблъсъци с израелците.

"Намираме се в най-интензивния ден от началото на сухопътната операция", каза в изявление командващият Южното командване на израелската армия генерал Ярон Финкелман, цитиран от агенция "Ройтерс".

Сраженията са и най-интензивните, откакто миналата седмица се разпадна временното примирие между Израел и "Хамас'.

Израел започна военната си кампания в отговор на нападението от 7 октомври, при което "Хамас" нахлу в израелски градове, уби 1200 цивилни, а други 240 взеха заложници.

Израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

"Жертвите са били измъчвани, физически малтретирани, изнасилвани, изгаряни живи и разчленявани", заяви израелското правосъдно министерство.

Медийната служба на "Хамас" съобщи във вторник, че най-малко 1и 6 248 души, включително 7 112 деца и 4 885 жени, са били убити в Газа от израелските военни от 7 октомври насам, а хиляди други са изчезнали и е възможно да са погребани под развалините. Тази информация за броя на жертвите не може да бъде проверена от независим ичточник. Прави впечатление, че в декларираните от "Хамас" числа винаги преобладават жените и децата.

След разпадане на продължилото шест дни примирие, Израел публикува онлайн карта, на която е посочено кои части на анклава трябва да бъдат евакуирани, за да бъдат избегнат атаките.

Въпреки това жителите на Газа казват, че няма безопасно място, тъй като останалите градове и убежища вече са препълнени, а Израел продължава да бомбардира районите, в които казва на хората да отидат.

На фона на нарастващия международен натиск заради тежкото положение в Газа, Съединените щати, близък съюзник на Израел, отново призоваха Израел да направи повече, за да допусне гориво и друга хуманитарна помощ в Ивицата.

"Нивото на помощта, която се внася, не е достатъчно", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, като добави, че тя трябва да се увеличи – искане, което ясно са заявили пред Израел.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън също обърна особено внимание на обвиненията за сексуални посегателства от страна на "Хамас".

Той заяви, че палестинската групировка многократно е изнасилвала жени и осакатявала телата им по време на нападението си срещу Южен Израел, като се позова на разказите на оцелели и свидетели.

В изявление в канала си в Telegram „Хамас“ заклейми думите на Байдън като неверни и го обвини, че прикрива военни престъпления, извършени с подкрепата на САЩ.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху цитира твърденията за изнасилване и други злоупотреби на среща със семействата на върнатите заложници през вчерашния ден.

"Чух истории, които разбиха сърцето ми... Чух, а и вие също чухте, за сексуални посегателства и случаи на брутално изнасилване, които не приличат на нищо друго", каза Нетаняху на пресконференция.

Редица жени и деца все още остават в ръцете на Хамас. По време на паузата във военните сражения „Хамас“ върна повече от 100 заложници, но други 138 пленници остават. Израел също освободи пленници, при това двойно повече.

Байдън обвини подкрепяната от Иран "Хамас" за неуспеха на примирието миналата седмица, като заяви, че "отказът на бойната групировка да освободи останалите млади жени е това, което провали тази договорка".

Изказването му идва на фона на взаимните обвинения между Израел и обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ за провалилото се временно примирие.


Войната в Газа Войната в Газа се пренася на ново бойно поле. ООН очаква "още по-адски сценарий"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024