Войната в Газа се пренася на ново бойно поле. ООН очаква "още по-адски сценарий" Снимка: © Getty Images

Израелски танкове, бронетранспортьори и булдозери навлязоха в южната част на Ивицата Газа близо до Хан Юнис - втория по големина град в палестинския анклав. Това се случва на фона на изявление на израелски командир, който твърди, че армията почти е приключила мисията си в северната част.

Според свидетелски разказ, цитиран от агенция "Франс прес", израелски военни машини са в южната част на Газа и "стрелят с куршуми и танкови снаряди по автомобили и хора, които се опитват да преминат през района".

През по-голямата част от ноември силите на Израел до голяма степен оперираха в северната част на ивицата. След края на 7-дневното временно примирие, те бързо навлязоха и в южната половина. Въоръженото крило на съюзника на "Хамас" - "Ислямски джихад" заяви пред "Ройтерс", че негови бойци са участвали в ожесточени сблъсъци с израелски войници северно и източно от Хан Юнис.

През социалните мрежи и раздаването на листовки, израелските военни наредиха евакуацията на една пета от Хан Юнис. Групите за помощ обаче твърдят, че хората в Газа вече няма къде да бягат. Броят на разселените жители почти се е удвоил и е достигнал 1,9 млн. души за по-малко от три седмици.

Разширената офанзива има за цел да елиминира обявената от ЕС и САЩ за терористична групировка "Хамас". Тя първа нападна Израел на 7 октомври, като при атаките загинаха 1200 души, а други около 240 бяха взети за заложници. Ръководеното от "Хамас" здравно министерство твърди, че при ответната кампания на Израел са загинали повече от 15 800 души, сред които 6 хил. деца.

Новите военни операция идват на фона на все по-големите опасения на ООН за това какво предстои в Газа. Координаторът на организацията по хуманитарните въпроси за палестинските територии Лин Хейстингс, заяви, че в Газа се очертава "още по-адски сценарий", при който хуманитарната помощ просто ще спре.

"Условията, необходими за предоставяне на помощ на хората в Газа, не съществуват. Никъде в Газа не е безопасно и няма къде да се отиде", каза той.

От своя страна, ръководителят на агенцията на ООН, отговаряща за палестинските бежанци, заяви, че заповедта за евакуация на хора от Хан Юнис е "създала паника, страх и тревога". Съобщава се, че достъпът до вода е ограничен, тъй като основният воден източник е блокиран заради военната операция. Всички интернет и комуникационни услуги също са прекъснати.

ООН призова Израел да избягва по-нататъшни действия, които биха влошили и без това тежкото хуманитарно положение в района.


Снимка на палестинци от сраженията на "Хамас" срещу Израел Държава ли е Палестина? И за какво точно е конфликтът в Израел?



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024