Израел обяви контрол над цялата сухопътна граница на Газа Снимка: © Getty Images

Израел ефективно контролира цялата сухопътна граница на Газа, след като овладя буферната зона между ивицата и Египет. Това съобщиха израелските военни. Според анализатори обаче този ход може да усложни отношенията на страната с Египет.

Главният военен говорител Даниел Хагари заяви, че израелските сили са поели "оперативния" контрол над 14-километровия коридор "Филаделфия".

Хагари не уточни какво точно представлява този "оперативен" контрол. Това е единствената сухопътна граница на Газа, която Израел досега не контролираше пряко.

Израелската армия твърди, че там са открити 20 тунела, които групировката "Хамас" е използвала, за да внася оръжие. Според египетски медии обаче Тел Авив просто се опитва да оправдае сухопътната си инвазия в Рафах.

"Няма никаква истина в съобщенията на израелските медии за съществуването на тунели по египетската граница с Газа", твърди високопоставен източник пред египетската държавна информационна агенция "Al-Qahera News"

Но в миналото Египет е съобщавал, че е унищожавал подобни трансгранични тунели край Газа.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че контролът над коридора "Филаделфия" ще бъде в съответствие с "ограничената" израелска наземна операция.

"Когато ни информираха за плановете си за Рафах, те включваха придвижване по този коридор и извън самия град, за да се окаже натиск върху "Хамас" в града", каза Кърби пред репортери в сряда.

Коридорът "Филаделфия" е част от по-голяма демилитаризирана зона, разположена от двете страни на цялата израелско-египетска граница. По силата на мирното споразумение всяка от страните има право да разположи само малък брой войници в зоната. По време на подписването на това споразумение Газа се контролираше от израелски войски.

На други места от фронта Израел изпрати танкове в Рафах, след като във вторник за първи път навлезе в центъра на града, въпреки нареждането на висшия съд на ООН незабавно да прекрати военната си инвазия.

Докато Израел разширява офанзивата си в района, израелският съветник по националната сигурност Цачи Ханегби заяви, че войната на Израел с "Хамас" вероятно ще продължи до края на годината. Той каза, че "очаква още седем месеца сражения", но това било ясно още от самото начало, тъй като още в първите дни израелският кабинет обявил 2024 г. като "година на войната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024