Израел представи плана си за "деня след" войната в Газа Снимка: © Getty Images

Израелският министър на отбраната Йоав Галант представи своите предложения за бъдещото управление на Газа след края на войната - и те не включва "Хамас".

Той даде общите очертания на плана си в изявление пред медите, преди да го представи на военния кабинет на премиера Бенямин Нетаняху. В него е предвидено след края на конфликта между Израел и терористичната организация "Хамас", в палестинския анклав да няма "нито Хамас", нито „израелска гражданска администрация“.

Военните операции в Ивицата ще продължат до "връщането на заложниците", които групировката още държи в плен и "елиминирането на военните заплахи", подчертава Галант.

След това ще започне друга фаза, наречена "денят след" войната. В нея "Хамас" вече няма да контролира Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността. Други държави ще се заемат с възстановяването на територията след мащабните разрушения, причинени от бомбардировките, като Египет също ще има неуточнена засега роля в рамките на плана. Планът все още не е приет официално от правителството.

Израелският министър на сигурността Итамар Бен-Гвир призова в понеделник еврейските заселници да се върнат в ивицата Газа след края на войната и призова палестинското население да бъде „насърчавано да емигрира в други страни по света“. Подобен призив отправи и крайнодесният политик Бецалел Смотрич.

Исканията бяха критикувани както от арабските държави, така и от Съединените щати. Впоследствие правителството на Израел се разграничи от изказването на своя финансов министър.

"Няма да има израелско присъствие от цивилни в Газа, след като целите на войната бъдат постигнати", заяви Галант в четвъртък. Израелската армия обаче ще запази своята "свобода на действие" в Ивицата, за да спре всяка възможна "заплаха" още в зародиш.

Планът за управлението на палестинския анклав беше обявен ден преди второто посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Израел. По време на визитата си той ще обсъжда как може да бъде избегнато разширяването на конфликта в Близкия изток.

Израел и "Хамас" са във война от почти три месеца. Тя беше предизвикана, след като терористичната организация навлезе на израелска територия, уби над 1100 души и плени други 250. Оттогава Израел бомбардира цели в ивицата Газа и започна сухопътна офанзива, насочена към унищожаването на "Хамас".

Само преди дни напрежението в Близкия изток отново се повиши. Това стана след убийството на Салех ал-Арури - заместник-лидер на терористичната групировка. Той беше убит при атака в ливанската столица Бейрут.

Снимка след атаката в Бейрут, при която загина заместник-лидер на "Хамас" "Хамас" замразява преговорите за освобождаване на заложници след убийството на ал-Арури


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024
Технологии

Apple разработва по-тънък iPhone

Очаква се моделът да бъде пуснат до 2025 година

09:55 - 19.05.2024
Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024