Салех ал-Арури - мъртвият лидер от "Хамас", който очакваше убийството си Снимка: © Getty Images

В продължение на години Салех ал-Арури е един от най-издирваните хора в Близкия изток - обвиняван е в организиране на нападения срещу Израел, поддържал е тесни връзки с Иран и ливанската групировка "Хизбула" и най-вече е смятан за ключов подстрекател на напрежението в региона.

Неговото убийство при атака с дрон в Бейрут във вторник предизвика международно внимание - но случилото се в крайна сметка едва ли е било изненада за някого, включително за самия ал-Арури.

"Не се страхувам от заплахите им да ме убият... Вече живях повече от очакваното. Чувствам, че съм преминал възрастта, на която е трябвало да умра. Когато умра като мъченик, ще приема смъртта си", казва ал-Арури в интервю за телевизионния канал "Ал-Акса" на "Хамас" през август 2023 г.

Ликвидирането му е първият удар от кампанията в чужбина срещу представители на "Хамас", обещана от израелски представители преди няколко месеца. А целта е внимателно избрана - Салех ал-Арури е един от най-високопоставените лидери на обявената за терористична от ЕС и САЩ палестинска групировка. Макар и по-малко влиятелен от лидерите на "Хамас" а в Газа, ал-Арури е смятан за ключов играч, който ръководи операциите ѝ на Западния бряг - където е бил висш командир.

Кой е Салех ал-Арури?

Видният политически и военен лидер на "Хамас" е роден в село Арура в района на Рамала на Западния бряг. Още на 19-годишна възраст се присъединява към "Мюсюлманското братство" - най-голямата ислямска политическа организация в световен мащаб.

През 1985 г. става член на "Хамас" и е един от основатели на Бригадите "Изедин Ал Касам" - военно крило на групировката на Западния бряг. Между 1991 г. и 1992 г. създава и развива военните структури на движението в Западния бряг.

Участието му в групировката в този период на няколко пъти води до неговия арест, като през 1992 г. израелската армия го задържа и е осъден на 15 години затвор за създаването на военното крило.

Арури е освободен през 2007 г., но само три месеца по-късно отново е арестуван - наложена му е присъда от три години затвор, но Върховният съд на Израел решава впоследствие да го освободи и да го изгони от палестинските територии.

Депортиран е в Сирия, но после е преместен в Турция след разрива между "Хамас" и режима Башар Асад. Докато е в Турция, ал-Арури създава щаб на групировката на Западния бряг, който да отговаря за набирането на бойци и планирането на нападения срещу израелски войници и цивилни.

Едно от тези нападения е отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри през 2014 г., което той нарича "героична операция". Този случай довежда до 51-дневна война в Газа през 2014 г.

През същата година Израел обвинява военния лидер в заговор за свалянето на Махмуд Абас - президента на Палестинската автономия, която управлява части от Западния бряг.

Влиянието му в Близкия изток расте. През 2015 г. САЩ обявяват ал-Арури за "Специално определен глобален терорист" (SGDT) и от години предлагат награда в размер на 5 млн. долара за информация, която може да помогне за залавянето му.

През 2017 г. е избран за заместник-председател на политическото бюро на "Хамас", като има ключова роля за нарастваща връзка между "Хамас" и ливанската групировка "Хизбула". Само няколко дни след избирането му за заместник-лидер той посещава Техеран, за да укрепи връзките си с Иран, а скоро след това се среща и с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала.

През тази есен, след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха над 1200 души, ал-Арури е забелязан да се среща с Насрала и Зиад Нахале - генералния секретар на Палестинския ислямски джихад (друга военна групировка, базирана в Газа). Тримата са обсъждали как да координират действията си, "за да постигнат тотална победа и да спрат бруталната атака срещу потиснатия народ на Газа и Западния бряг", посочва ал-Манар - ливанската телевизия, управлявана пряко от "Хизбула".

Преди месеци той изигра роля в преговорите за освобождаване на заложници, взети от "Хамас", които се проведоха с посредничеството на Катар. Експерти в Израел твърдят, че заместник-лидерът на групировката е отговарял за изготвянето на списъци на хората, които трябва да бъдат освободени от двете страни.

Кой го уби?

Въпреки че няма официален отговор от страна на Израел, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната не поема отговорност за нападението в Бейрут. Той обаче каза, че "който и да го е направил, трябва да е ясно: това не беше нападение срещу ливанската държава. Който и да го е направил, той е нанесъл хирургически удар по ръководството на Хамас".

Дани Данон - бивш израелски пратеник в ООН, обаче приветства нападението и поздрави израелската армия, службата за сигурност "Шин Бет" и израелската разузнавателна агенция "Мосад" за убийството на ал-Арури.

През последните месеци премиерът Нетаняху неколкократно сигнализира, че лидерите на "Хамас" са основна мишена във възобновения конфликт в региона. През ноември той заяви на пресконференция, че е инструктирал израелската служба за външно разузнаване, да "убие всички лидери на "Хамас", където и да се намират".

В началото на декември изтече запис, в се чува как ръководителят на израелската агенция за вътрешна сигурност казва пред израелски политици, че лидерите на военна групировка ще бъдат убити "в Газа, на Западния бряг, в Ливан, в Турция, в Катар, навсякъде".

Новината за убийството на ал-Арури беше потвърдена от "Хамас", която не даде допълнителен коментар по случая. Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" обаче се закани да отмъсти на Израел.

Това вкарва допълнително напрежение във вече ескалиралия конфликт в Близкия изток. Регионални медии съобщиха, че в отговор "Хамас" замразява преговорите с Израел за освобождаване на заложници, държани в Газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024