Израел съобщи за смъртта на още четирима заложници в Газа Снимка: © Getty Images

Израелските сили потвърдиха смъртта на четирима души, взети за заложници от "Хамас" на 7 октомври. Сред загиналите има трима мъже, които по-рано са се появили във видео на групировката с молба за тяхното освобождаване.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза, че четиримата мъже са загинали преди няколко месеца в Хан Юнис, южната част на Газа.

Трима от заложниците са на възраст между 80 и 84 години и са били отвлечени от кибуца Нир Оз по време на атаката на "Хамас". Четвъртият мъж е от кибуц Нирим и има израелско и британско гражданство.

Телата все още са в ръцете на групировката "Хамас", обявена от САЩ и ЕС за терористична. Има опасения, че голяма част от 124-те заложници, които все още се държат в ивицата Газа, вече не са живи. Към момента се смята, че най-малко 37 от тях са мъртви.

В изявление на израелския Форум на семействата на заложници и изчезнали роднини се казва, че новината за смъртта на четиримата мъже трябва да "накара всеки лидер да се замисли".

"Хаим, Йорам, Амирам и Надав бяха отвлечени живи, някои от тях бяха с други заложници, които се върнаха при предишната сделка за размяна - и те трябваше да се върнат живи в страната си и при семействата си", се казва в съобщението.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви в публикация на Х, че е "силно натъжен" от новината за смъртта на Надав Поппулуел - който има и британско гражданство. Той е отвлечен от дома си заедно със своята майка, която в крайна сметка е освободена. При нападението обаче е убит брат му Рой.

В понеделник вечер пред щаба на израелските военни в Тел Авив се проведе спонтанен протест. На него израелски граждани поискаха незабавна сделка за освобождаването на останалите заложници в Газа.

Айнав Зангаукер - майка на един от отвлечените, казва пред демонстрантите: "Днес получихме недвусмислено доказателство - това са резултатите от военния натиск: връщаме ги мъртви!".

Според израелските власти по време на нападенията си срещу Южен Израел през октомври миналата година бойци на "Хамас" са убили около 1200 души и са взели 251 други за заложници. Групировката освободи 105 цивилни по време на едноседмичното примирие през ноември. Около 120 души остават в неизвестност.

В отговор на нападението на групировката Израел предприе масивни военни действия в Ивицата Газа. Повече от 36 470 души са били убити досега в Палестина. Данните няма как да бъдат независимо потвърдени, тъй като идват от контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването в региона.

Според ООН повече от половината инфраструктура в палестинския анклав вече е разрушена или повредена. Сателитни снимки показват, че са установени над 137 хил. повредени сгради, което съответства на около 55 процента от зданията в крайбрежната зона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И в затвора, и в ареста - Евелин Банев се яви в съда заради чуждестранните присъди

Вече е образувано дело за кумулиране на трите му присъди

14:15 - 28.06.2024
Важно днес

Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет

Тогава сегашният вътрешен министър е директор на ГДБОП

13:01 - 28.06.2024