Израел удари училище на ООН в Газа и твърди, че там е имало база "Хамас" Снимка: © Getty Images

Израел удари училище на ООН в Нусейрат, централната част на Газа, където според израелската армия са се укривали бойци съобщават местни власти, цитирани от Reuters.

Според израелската армия в сградата са се укривали представители на "Хамас", както и на "Ислямски джихад". Те са използвали стаи на втория и третия етаж на училището като убежище, от което да планират следващите си удари.

Израелските сили обявиха, че преди атаката са взели мерки, така че "сведат до минимум риска да пострадат невинни цивилни", като са извършили наблюдение по въздух и са събрали допълнителна информация от службите.

Здравните власти в Газа и местни медии твърдят, че при удара са загинали поне 39 души. AP съобщава, че по данни на близката болница става дума за 33 жертви и отделно ранени, сред които има и деца и жени. Информацията за броя на пострадалите не може да бъде потвърдена независило за момента.

Сегашното нападение идва след като израелските сили обявиха, че започват настъпление по суша и въздух в няколко бежански лагера в централната част на Газа, в които се смята, че се укриват военни от "Хамас".

Според свидетели училището, което е под егидата на Агенцията на ООН за палестински бежанци, е било пълно с избягали и разселени след бомбардировките и атаките в северната част на Газа.

Подобни училища се използват като убежища от началото на войната на 7 октомври миналата година.

При нападението на "Хамас" срещу Израел тогава бяха убити над 1200 души, а стотици бяха взети за заложници. В отговор Израел започна офанзива в ивицата Газа. Тел Авив обвинява екстремистката групировка, че използва цивилни граждани като жив щит, както и че целенасочено използва бойци, тунели и ракетни установки в жилищни райони.

Миналата седмица САЩ предложи свой план за прекратяване на огъня, който Израел обяви, че би приел, за да бъдат освободени част от заложниците, но краят на войната може да дойде, само когато групировката "Хамас" бъде напълно унищожена.

От обявената от САЩ и ЕС за терористична организация преди ден заявиха, че искат трайно примирие, както и оттеглянето на Израел като част от плана за спиране на огъня.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024