Изслушването на Борисов отпадна от дневния ред на Народното събрание Снимка: © Булевард България

Точката за изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов в Народното събрание отпадна от седмичната програма. Първоначално тя беше заложена в дневния ред, но при представянето на програмата в сряда председателят на парламента Ива Митева от ИТН не я обяви.

Точката е отпаднала след председателски съвет. Борисов трябваше да се яви пред 45-ото Народно събрание, за да представи Националния план за възстановяване и устойчивост, който да разпредели 12 млрд. лв. от ЕС за икономиката на България. Премиерът в оставка обаче беше опериран в „Софиямед“ след скъсан менискус в понеделник и все още се възстановява в болницата. Той ще бъде изписан най-рано днес.

Борисов отказваше изслушването няколко пъти, като първо излезе в отпуск, а след като депутатите го задължиха втори път да се яви, той попита: „Защо да се явявам? Аз съм в оставка, вече съм гражданин според тях“. Според закона обаче Борисов продължава да е длъжностно лице и орган на власт, което го задължава да бъде изслушан при желание на НС.

От трибуната в пленарната зала лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза, че премиерът в оставка продължава с "триковете си", за да не се яви пред парламента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза пред "24 часа": "Не смятам, че трябва да стигаме до крайни мерки за довеждането му в зала. Но Конституцията е ясна - парламентът може да задължи премиера да дойде в пленарната зала".

Днес финансовият министър в оставка Кирил Ананиев трябва да говори от парламентарната трибуна за състоянието на държавната хазна и за фискалния резерв. Изслушването му беше поискано още в петък, но Ананиев напусна пленарната зала, без да докладва пред депутатите от 45-ото Народно събрание.


Оставката "на дюшеци"

Борисов представи проектокабинета на Даниел Митов на патерици

Според Даниел Митов - изолация на ГЕРБ щяла да доведе до "управление на задкулисието"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024