Според Даниел Митов - изолация на ГЕРБ щяла да доведе до "управление на задкулисието"

Ако ГЕРБ бъде изолирана, може да се получи „управление на задкулисието“ – това смята Даниел Митов, който във вторник получи мандат за съставяне на правителство.

„Когато се подменя вотът на българските избиратели, когато се прави опит да се изолира най-голямата парламентарна група и ако започне да се оформя управление, за което българските граждани не са гласували, тогава започва да се подготвя задкулисие. Тоест, ако няма лидер с доверие, който да изгради кабинет, както го правеше Борисов в продължение на години“, каза бившият външен министър пред bTV.

„В момента е много вероятно да се стигне до това. Спомняме си Беров, спомняме си Орешарски“, добави избраният от Борисов за кандидат за премиер.

Новите партии в парламента като ИТН, ДБ и "Изправи се! Мутри вън! обвиняват именно ГЕРБ в "управление на задкулисието". Това твърдят и от БСП.

„Посланието на г-н Борисов през номинация като мен е ясна проевропейска и проатлантическа ориентация. Той прави крачка встрани, за да се направи кабинет. Длъжни сме да го направим заради нашите избиратели“, каза Митов.

Той повтори думите си от вчера, че ГЕРБ-СДС ще покани за разговори „Демократична България“ и „Има такъв народ“. От партиите на Христо Иванов и Слави Трифонов обявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ. Ако подобни разговори не се състоят, то първата политическа сила ще върне мандата и той ще бъде предоставен на втората – ИТН.

Относно подкрепа за правителство на Трифонов, за което загатна Борисов преди седмици, Митов каза, че „ще преценяваме, когато дойде време за това“.

„За нас най-важно е държавата да има правителство. Обстановката е тежка заради пандемията, имаме и геополитическа среда, която е неблагоприятна – напрежението между Русия и Украйна – затова България трябва да има управление и ясна позиция“, смята той.

„С БСП и ДПС няма как да разговаряме, с „Изправи се! Мутри вън!“ не виждам какъв смисъл има да се разговаря – те са много малка партия, едва прескочиха 4-процентовата бариера“, добави Митов.

Той каза, че Борисов го е поканил за премиер малко преди да го обяви официално.

„Проведохме разговор, поговорихме за това какво трябва да се променя, в каква посока да се върви. Ще опитаме да намерим компромис с другите партии, трябва да се върви и към някакви реформи - например в правосъдието. Там трябва да е сериозна реформа, не на парче. Сегментите на правосъдната система воюват един срещу друг. Трябва ни задълбочен национален разговор за правосъдието“, каза Митов.


Оставката "на дюшеци"

Иван Костов: ГЕРБ няма да се върне на "бяла джипка", ако не си зададе въпроса защо е в изолация


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024