Извънредна ситуация заради Covid-19 в Лондон Снимка: © Getty Images

Кметът на Лондон Садик Кан обяви извънредна ситуация заради бързото разпространение на коронавируса сред населението на британската столица. Увеличаването на броя на инфектираниете със SARS-Cov2 създава опасност от претоварване на лечебните заведения.

Броят на новите случаи на Covid-19 в града е надскочил 1000 на 100 000 от населението, което подлага системата на много сериозен натиск, съобщава кметът на Лондон.

7034 пациенти с Covid-19 са настанени в болниците - 35% повече в сравнение със ситуацията в пика на пандемията през април 2020.

Дневният брой на хоспитализираните хора в Лондон се равнява на 830 души, което е значително увеличение от нивото преди Коледа. Кметът на града сравнява натоварването с "по една нова болница от мащаба на "Сейнт Томас" (едно от централните големи лечебни заведения), която да се пълни с Covid-пациенти всеки ден".

908 души са поставени на изкуствено дишане - 42% увеличение в сравнение с предходната седмица.

В момента системата за спешна медицинска помощ в Лондон приема до 8000 повиквания на ден, в сравнение с до 5500 обаждания в обичайните натоварени дни преди кризата.

"Един на всеки 30 души в Лондон в момента е с Covid-19", казва Джорджия Гулд, председател на обединението на районните съвети в общината.

Садик Кан описва ситуацията в столицата като критична заради скоростта на разпространение на вируса. Властите призовават всички жители на града да се въздържат от излизане от дома си освен за покупки на стоки от първа необходимост или физически упражнения.

"Ако не предприемем незабавни действия в момента, Националната здравна служба ще се претовари и ще загинат още хора. Жителите на Лондон продължават да правят огромни жертви и ги призовавам да останат по домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо да излязат.

Обявяването на извънредна ситуация дава възможност на местните власти да поискат допълнителни ресурси и помощ от националното правителство, за да може градът да се справи с кризата.


От началото на следващата седмица всички лица, пристигащи на територията на Великобритания, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането в страната, съобщава българското Министерство на външните работи.

Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест ще се прилага по отношение на пристигащите в Обединеното кралство чрез всяка една форма на транспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

100 години "българско от Своге" - зад стените на шоколадовата фабрика

Управляващият директор на Монделийз Интернешънъл за успехите и предизвикателствата

12:34 - 19.07.2024
Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След удар с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024