Снимка: © Getty Images

Кметът на Лондон Садик Кан обяви извънредна ситуация заради бързото разпространение на коронавируса сред населението на британската столица. Увеличаването на броя на инфектираниете със SARS-Cov2 създава опасност от претоварване на лечебните заведения.

Броят на новите случаи на Covid-19 в града е надскочил 1000 на 100 000 от населението, което подлага системата на много сериозен натиск, съобщава кметът на Лондон.

7034 пациенти с Covid-19 са настанени в болниците - 35% повече в сравнение със ситуацията в пика на пандемията през април 2020.

Дневният брой на хоспитализираните хора в Лондон се равнява на 830 души, което е значително увеличение от нивото преди Коледа. Кметът на града сравнява натоварването с "по една нова болница от мащаба на "Сейнт Томас" (едно от централните големи лечебни заведения), която да се пълни с Covid-пациенти всеки ден".

908 души са поставени на изкуствено дишане - 42% увеличение в сравнение с предходната седмица.

В момента системата за спешна медицинска помощ в Лондон приема до 8000 повиквания на ден, в сравнение с до 5500 обаждания в обичайните натоварени дни преди кризата.

"Един на всеки 30 души в Лондон в момента е с Covid-19", казва Джорджия Гулд, председател на обединението на районните съвети в общината.

Садик Кан описва ситуацията в столицата като критична заради скоростта на разпространение на вируса. Властите призовават всички жители на града да се въздържат от излизане от дома си освен за покупки на стоки от първа необходимост или физически упражнения.

"Ако не предприемем незабавни действия в момента, Националната здравна служба ще се претовари и ще загинат още хора. Жителите на Лондон продължават да правят огромни жертви и ги призовавам да останат по домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо да излязат.

Обявяването на извънредна ситуация дава възможност на местните власти да поискат допълнителни ресурси и помощ от националното правителство, за да може градът да се справи с кризата.


От началото на следващата седмица всички лица, пристигащи на територията на Великобритания, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането в страната, съобщава българското Министерство на външните работи.

Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест ще се прилага по отношение на пристигащите в Обединеното кралство чрез всяка една форма на транспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов