Снимка: © Getty Images

Кметът на Лондон Садик Кан обяви извънредна ситуация заради бързото разпространение на коронавируса сред населението на британската столица. Увеличаването на броя на инфектираниете със SARS-Cov2 създава опасност от претоварване на лечебните заведения. 

Броят на новите случаи на Covid-19 в града е надскочил 1000 на 100 000 от населението, което подлага системата на много сериозен натиск, съобщава кметът на Лондон. 

7034 пациенти с Covid-19 са настанени в болниците - 35% повече в сравнение със ситуацията в пика на пандемията през април 2020.

Дневният брой на хоспитализираните хора в Лондон се равнява на 830 души, което е значително увеличение от нивото преди Коледа. Кметът на града сравнява натоварването с "по една нова болница от мащаба на "Сейнт Томас" (едно от централните големи лечебни заведения), която да се пълни с Covid-пациенти всеки ден". 

908 души са поставени на изкуствено дишане - 42% увеличение в сравнение с предходната седмица. 

В момента системата за спешна медицинска помощ в Лондон приема до 8000 повиквания на ден, в сравнение с до 5500 обаждания в обичайните натоварени дни преди кризата. 

"Един на всеки 30 души в Лондон в момента е с Covid-19", казва Джорджия Гулд, председател на обединението на районните съвети в общината.  

Садик Кан описва ситуацията в столицата като критична заради скоростта на разпространение на вируса. Властите призовават всички жители на града да се въздържат от излизане от дома си освен за покупки на стоки от първа необходимост или физически упражнения. 

"Ако не предприемем незабавни действия в момента, Националната здравна служба ще се претовари и ще загинат още хора. Жителите на Лондон продължават да правят огромни жертви и ги призовавам да останат по домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо да излязат. 

Обявяването на извънредна ситуация дава възможност на местните власти да поискат допълнителни ресурси и помощ от националното правителство, за да може градът да се справи с кризата. 


От началото на следващата седмица всички лица, пристигащи на територията на Великобритания, ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането в страната, съобщава българското Министерство на външните работи. 

Дори и с отрицателен тест, гражданите все пак ще трябва да се самоизолират за 10 дена, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят техни данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

Изискването за представяне на отрицателен PCR тест ще се прилага по отношение на пристигащите в Обединеното кралство чрез всяка една форма на транспорт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"