Снимка: © Izzi Science for Kids

Ако децата ви са от 2. до 5. клас, обичат да измислят свои собствени светове и се вълнуват от науката и природата, то новият конкурс на ЧОУ Izzi Science for Kids е мястото, на което да развихрят въображението си.

Детският конкурс за научнофантастичен разказ "Наука за деца" вече започна и до 24 май 2021 г. всички малки писатели от 2. до 5. клас могат да участват в творческата надпревара и да спечелят големи награди. Те трябва да подготвят и изпратят кратък текст, в който да обрисуват свои вълнуващи фантастични светове и да разкрият познанията си по наука.

Журито, в което влизат Юлия Спиридонова, Георги Тошев, Венелин Петков, Никола Каравасилев и София Гечева, очаква с интерес оригиналните истории на участниците.

Разказите могат да бъдат свързани с космоса, природата, животните и всичко в сферата на науката, което буди интереса на децата. Важно е в текстовете да бъдат включени научни факти, но сюжетът, героите, времето и мястото на действието са оставени изцяло на детската фантазия.

С организирането на конкурса ЧОУ Izzi Science for Kids има за цел да провокира малките момчета и момичета да мечтаят и да бъдат креативни.

Разказите на научнофантастична тема трябва да са до 4000 знака. Срокът е до 24 май 2021 г. – Денят на българската просвета и култура. Разказите се изпращат през регистрационната форма в сайта на училището.

Резултатите и наградените участници ще бъдат обявени в Деня на детето - 1 юни 2021 г. Партньори на инициативата са „Музейко“, които заедно с Izzi Science for Kids ще наградят най-добрите 20 млади писатели с детска приказна книга от Юлия Спиридонова, STEM кутия и ваучер, както и брандиран подарък от училището.

Първите трима в класирането ще бъдат поканени да се включат за две безплатни седмици в лятната програма на Izzi Science for Kids през август.

Журито на конкурса за научнофантастичен разказ „Наука за деца“ ще оценява както творческите идеи, проявеното въображение и старанието в подготовката на разказа, така и вплетените научни факти и нивото на езикова грамотност. 

Писателката Юлия Спиридонова е част от журито - тя е позната на всички малки читатели като автор на едни от любимите им книгии – „Тина и половина“, „Бъди ми приятел“, „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“. Многократно е номинирана за най-голямото отличие за детска литература в света – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Журналистът Георги Тошев е от популярните личности, които винаги имат нови истории за разказване. Благодарение на многобройните си пътувания по света той е натрупал огромен опит и познания за различни култури, като за него сред най-важните неща е всички, най-вече децата, да се водят от вроденото си любопитство.

Бившият директор на новините в bTV Венелин Петков, чийто професионален път също го отвежда на вълнуващи места по света, цени добрия лексикален подбор. В момента той е учител по предмета Global Perspectives в Izzi Science for Kids и се стреми да изгради у децата критично мислене и да ги научи как да се аргументират убедително.

Учителите от ЧОУ Izzi Science for Kids Никола Каравасилев и София Гечева допълват журито на конкурса. Каравасилев, освен преподавател по физика, е и ръководител на международни отбори на България по астрофизика и астрономия. Като ценител на добрата литература, София Гечева се стреми да развива желанието на децата да четат и да ги вдъхнови самите те да влязат в ролята на писатели.

Още подробности за конкурса и как да се регистрирате за участие можете да видите ТУК.


Izzi Science for Kids е софийско училище, което вече официално е акредитирано от Cambridge Assessment International Education. Предлага двуезична програма - на български и английски език - с изучаване на природни и обществени науки.


Izzi Science for Kids започва конкурс за деца от 2. до 6. клас със стипендии за най-добрите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети