Johnson & Johnson започват тестове на своята експериментална ваксина срещу Covid-19 върху 60 000 души. Компанията е четвъртата в света, която влиза във Фаза 3 на изпитанията след Pfizer, Moderna и AstraZeneca. 

За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson смятат, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране

Третата фаза на проучванията трябва да покаже дали ваксината предоставя ефективна защита срещу коронавирусна инфекция и дали е безопасна за употреба от масовото население. Главният директор по научните изследвания на Johnson & Johnson Пол Стофълс прогнозира, че изпитанията може да натрупат достатъчно данни до края на 2020 г., а през 2021 г. компанията планира да произведе 1 млрд. дози. 

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies - и макар да изостава в графика на фона на трите големи конкурентни лаборатории, би могла да се възползва от предимството си от гледна точка на логистика, разпространение и прилагане. 

Ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба. 

Правителството на САЩ инвестира милиарди в програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19 - близо 1,5 млрд. долара от тях бяха насочени за подпомагането на Johnson & Johnson в изследователския процес. Предварително са поръчани 100 милиона дози от препарата, който съдържа клетки на безопасни вируси с подобна генетична структура като новия коронавирус. 

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Стофълс цитира данни от ранния етап на изпитанията върху 400 души в САЩ и Белгия, според които ваксината провокира обещаваща имунна реакция, а страничните й ефекти са поносими за организма. Повишената температура, която се появява при някои хора, отминава за един или два дни, казва той. От Johnson & Johnson обещават да публикуват пълния протокол от изследванията. 

Новите изследвания на компанията се правят върху 60 000 души - двойно повече от първоначалния размер на тестовете от Фаза 3 в САЩ. Pfizer също реши да увеличи броя на участниците си до 44 000. Половината от тях биват инжектирани с ваксината, докато останалата част получават плацебо и се ползват като контролна група. Нито пациентът, нито лекарят ще знаят дали прилагат доза от истинския препарат или плацебото. 

Участниците ще са граждани над 18-годишна възраст, като групата 60+ ще е значително по-голяма, доколкото се смята за най-рисковия контингент при Covid-19. В изпитанията ще бъдат включени хора с или без съпътстващи заболявания, които се свързват с повишена опасност от усложнения при инфекция с коронавируса. Целта на компанията е да привлече доброволци от Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Южна Африка и Съединените щати.

Колкото по-голяма и разнообразна е извадката за предварителните изследвания, толкова по-богата база данни за безопасността на ваксината ще бъде събрана, което би трябвало да отговори на притесненията сред обществото за евентуалните ефекти на новата разработка. 

Прочети