Johnson & Johnson тестват еднократната си ваксина за Covid върху 60 000 души

Johnson & Johnson започват тестове на своята експериментална ваксина срещу Covid-19 върху 60 000 души. Компанията е четвъртата в света, която влиза във Фаза 3 на изпитанията след Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson смятат, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране.

Третата фаза на проучванията трябва да покаже дали ваксината предоставя ефективна защита срещу коронавирусна инфекция и дали е безопасна за употреба от масовото население. Главният директор по научните изследвания на Johnson & Johnson Пол Стофълс прогнозира, че изпитанията може да натрупат достатъчно данни до края на 2020 г., а през 2021 г. компанията планира да произведе 1 млрд. дози.

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies - и макар да изостава в графика на фона на трите големи конкурентни лаборатории, би могла да се възползва от предимството си от гледна точка на логистика, разпространение и прилагане.

Ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба.

Правителството на САЩ инвестира милиарди в програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19 - близо 1,5 млрд. долара от тях бяха насочени за подпомагането на Johnson & Johnson в изследователския процес. Предварително са поръчани 100 милиона дози от препарата, който съдържа клетки на безопасни вируси с подобна генетична структура като новия коронавирус.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Стофълс цитира данни от ранния етап на изпитанията върху 400 души в САЩ и Белгия, според които ваксината провокира обещаваща имунна реакция, а страничните й ефекти са поносими за организма. Повишената температура, която се появява при някои хора, отминава за един или два дни, казва той. От Johnson & Johnson обещават да публикуват пълния протокол от изследванията.

Новите изследвания на компанията се правят върху 60 000 души - двойно повече от първоначалния размер на тестовете от Фаза 3 в САЩ. Pfizer също реши да увеличи броя на участниците си до 44 000. Половината от тях биват инжектирани с ваксината, докато останалата част получават плацебо и се ползват като контролна група. Нито пациентът, нито лекарят ще знаят дали прилагат доза от истинския препарат или плацебото.

Участниците ще са граждани над 18-годишна възраст, като групата 60+ ще е значително по-голяма, доколкото се смята за най-рисковия контингент при Covid-19. В изпитанията ще бъдат включени хора с или без съпътстващи заболявания, които се свързват с повишена опасност от усложнения при инфекция с коронавируса. Целта на компанията е да привлече доброволци от Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Южна Африка и Съединените щати.

Колкото по-голяма и разнообразна е извадката за предварителните изследвания, толкова по-богата база данни за безопасността на ваксината ще бъде събрана, което би трябвало да отговори на притесненията сред обществото за евентуалните ефекти на новата разработка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023