Johnson & Johnson започват тестове на своята експериментална ваксина срещу Covid-19 върху 60 000 души. Компанията е четвъртата в света, която влиза във Фаза 3 на изпитанията след Pfizer, Moderna и AstraZeneca. 

За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson смятат, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране

Третата фаза на проучванията трябва да покаже дали ваксината предоставя ефективна защита срещу коронавирусна инфекция и дали е безопасна за употреба от масовото население. Главният директор по научните изследвания на Johnson & Johnson Пол Стофълс прогнозира, че изпитанията може да натрупат достатъчно данни до края на 2020 г., а през 2021 г. компанията планира да произведе 1 млрд. дози. 

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies - и макар да изостава в графика на фона на трите големи конкурентни лаборатории, би могла да се възползва от предимството си от гледна точка на логистика, разпространение и прилагане. 

Ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба. 

Правителството на САЩ инвестира милиарди в програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19 - близо 1,5 млрд. долара от тях бяха насочени за подпомагането на Johnson & Johnson в изследователския процес. Предварително са поръчани 100 милиона дози от препарата, който съдържа клетки на безопасни вируси с подобна генетична структура като новия коронавирус. 

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Стофълс цитира данни от ранния етап на изпитанията върху 400 души в САЩ и Белгия, според които ваксината провокира обещаваща имунна реакция, а страничните й ефекти са поносими за организма. Повишената температура, която се появява при някои хора, отминава за един или два дни, казва той. От Johnson & Johnson обещават да публикуват пълния протокол от изследванията. 

Новите изследвания на компанията се правят върху 60 000 души - двойно повече от първоначалния размер на тестовете от Фаза 3 в САЩ. Pfizer също реши да увеличи броя на участниците си до 44 000. Половината от тях биват инжектирани с ваксината, докато останалата част получават плацебо и се ползват като контролна група. Нито пациентът, нито лекарят ще знаят дали прилагат доза от истинския препарат или плацебото. 

Участниците ще са граждани над 18-годишна възраст, като групата 60+ ще е значително по-голяма, доколкото се смята за най-рисковия контингент при Covid-19. В изпитанията ще бъдат включени хора с или без съпътстващи заболявания, които се свързват с повишена опасност от усложнения при инфекция с коронавируса. Целта на компанията е да привлече доброволци от Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Южна Африка и Съединените щати.

Колкото по-голяма и разнообразна е извадката за предварителните изследвания, толкова по-богата база данни за безопасността на ваксината ще бъде събрана, което би трябвало да отговори на притесненията сред обществото за евентуалните ефекти на новата разработка. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"