Johnson & Johnson тестват еднократната си ваксина за Covid върху 60 000 души

Johnson & Johnson започват тестове на своята експериментална ваксина срещу Covid-19 върху 60 000 души. Компанията е четвъртата в света, която влиза във Фаза 3 на изпитанията след Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson смятат, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране.

Третата фаза на проучванията трябва да покаже дали ваксината предоставя ефективна защита срещу коронавирусна инфекция и дали е безопасна за употреба от масовото население. Главният директор по научните изследвания на Johnson & Johnson Пол Стофълс прогнозира, че изпитанията може да натрупат достатъчно данни до края на 2020 г., а през 2021 г. компанията планира да произведе 1 млрд. дози.

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies - и макар да изостава в графика на фона на трите големи конкурентни лаборатории, би могла да се възползва от предимството си от гледна точка на логистика, разпространение и прилагане.

Ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба.

Правителството на САЩ инвестира милиарди в програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19 - близо 1,5 млрд. долара от тях бяха насочени за подпомагането на Johnson & Johnson в изследователския процес. Предварително са поръчани 100 милиона дози от препарата, който съдържа клетки на безопасни вируси с подобна генетична структура като новия коронавирус.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

Стофълс цитира данни от ранния етап на изпитанията върху 400 души в САЩ и Белгия, според които ваксината провокира обещаваща имунна реакция, а страничните й ефекти са поносими за организма. Повишената температура, която се появява при някои хора, отминава за един или два дни, казва той. От Johnson & Johnson обещават да публикуват пълния протокол от изследванията.

Новите изследвания на компанията се правят върху 60 000 души - двойно повече от първоначалния размер на тестовете от Фаза 3 в САЩ. Pfizer също реши да увеличи броя на участниците си до 44 000. Половината от тях биват инжектирани с ваксината, докато останалата част получават плацебо и се ползват като контролна група. Нито пациентът, нито лекарят ще знаят дали прилагат доза от истинския препарат или плацебото.

Участниците ще са граждани над 18-годишна възраст, като групата 60+ ще е значително по-голяма, доколкото се смята за най-рисковия контингент при Covid-19. В изпитанията ще бъдат включени хора с или без съпътстващи заболявания, които се свързват с повишена опасност от усложнения при инфекция с коронавируса. Целта на компанията е да привлече доброволци от Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу, Южна Африка и Съединените щати.

Колкото по-голяма и разнообразна е извадката за предварителните изследвания, толкова по-богата база данни за безопасността на ваксината ще бъде събрана, което би трябвало да отговори на притесненията сред обществото за евентуалните ефекти на новата разработка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024