Кабинетът пак ще прави опит да откупи къщата на Димитър Талев

Опасността от разрушаване на къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп доведе до внезапно раздвижване в служебния кабинет.

В сряда е проведено оперативно заседание на правителството, на което Димитър Главчев е възложил на министъра на културата Найден Тодоров да "проучи възможността и стартира процедурата за закупуване" на имота в Северна Македония.

Това е второто подобно решение на Министерския съвет за последната една година, след като депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков самостоятелно започна да събира дарения за откупуването на къщата.

Нито едната, нито другата инициатива засега дават резултат.

Според прессъобщението на кабинета - досега държавната администрация не е предприела "никакви конкретни действия" след решението от 2 юни 2023 г. (още при Гълъб Донев). Тогава е дадено "принципно съгласие" за купуване на сградата от българската държава. Министърът на културата е трябвало да подготви доклад за възможността за тази сделка, а министърът на външните работи - да му съдейства чрез консулството в Битоля.

Няколко дни по-късно властта се смени. Министър на културата в кабинета "Денков" беше Кръстю Кръстев, а на външните работи - Мария Габриел.

Манол Пейков съобщи преди дни, че докато преговорите се бавят, част от фасадата и покрива на къщата са разрушени.

"Единият е тук, в България, и е населен с всевъзможни агресивни шовинисти и обикновени наивници от псевдопатриотични формации, които място не могат да си намерят заради факта, че никой от тях не успя да стори нищо за тази къща цели двайсет години, а аз – човек от либералното пространство, което те така ненавиждат – събрах пари за купуването й буквално за седмица", казва той.

"Другият фронт е там, в Северна Македония – и се състои от македонстващи елементи, които (очевидно) се страхуват от всякаква българска намеса на територията на страната им", казва още Пейков.

Той разказва как адвокатът, с когото е подготвял покупката, внезапно е отказал да работи по казуса, а в продължение на месеци македонският клон на българска банка не му е разрешавал да открие банкова сметка.

"Най-накрая, докато съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота – чрез вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата", казва още Пейков. Той заявява, че дори сградата да бъде срината от недоброжелатели, ще бъде възстановена в автентичен вид.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024