Качински ще търси отговорност от Русия за смъртта на брат си, а президентът Дуда - за Катинското клане Снимка: © Getty Images

Хиляди полски офицери и интелектуалци губят живота си в Катин в Западна Русия през 1940 г. Събитието е известно като Катинското клане, а отговорен за звертвото е Йосиф Сталин.

През 2010 г. като жест на помирение Владимир Путин покани полското правителство на съвместно възпоменание. Путин обаче не покани полския държавен глава Лех Качински. Качински все пак отлетя на отделно честване, но никога не се завърна, защото самолетът му се разби над Смоленск. Загинаха всичките 96 пътници, включително и президентът на Полша. В самолета бяха още съпругата на Качински и високопоставени членове на неговата админситрация.

Вчера, по време на годишнината от гибелта на неговия брат близнак, Ярослав Качински, лидер на дясно популистка управляваща партия в Полша "Право и справедливост", намекна, че Русия може да стои зад самолетната катастрофа в Смоленск през 2010 г.

Пред хилядите хора, събрали се в неделя около президентския дворец, Качински каза, че има "пълен и добре проверен отговор от няколко източника, включително от чужбина", относно причината за катастрофата. По негови думи катастрофата в Смоленск, при която загинаха общо 96 души, е „нападение“ и той ще представи доказателство за тази теория "много скоро".

Според Качински, това, което предстои, е "да се идентифицират тези, които са взели решението и онези, които са го изпълнили, тук в Полша, но особено в Русия".

Качински посочи, че брат му е провеждал антируска политика и даде пример с войната между Русия и Грузия, както и по отношение на изграждането на газопроводи, заобикалящи Русия.

Обвиненията срещу Москва не са нови - в дните след катастрофата водещи членове на "Право и справедливост" посочиха като отговорен тогавашния руски премиер и настоящ президент Владимир Путин. Кремъл винаги е отричал каквото и да е участие.

Сега, правейки аналогия и с продължаващата руска инвазия в Украйна, Качински каза: „Посткомунизмът в Русия е толкова престъпен, колкото и комунизмът“.

След нахлуването в Полша през 1940 г. съветските войски избиват хиляди полски военни и членове на полския елит в гората Катин. Смята се, че 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са разстреляни в Катинската гора.

В продължение на десетилетия СССР приписваше деянието на нацистите, докато през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов не призна отговорността на Русия.

В речта си по повод 82-та годишнина от клането, настоящият полски президент Анджей Дуда, от своя страна, каза, че ще изправи пред международното правосъдие Русия за клането в Катин, защото "геноцидът няма давност".

"Ще настоявам този случай да бъде решен от международни трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции", каза Дуда.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023