Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет Снимка: © Getty Images

Бивши съветници и чиновници от времето на ГЕРБ изненадващо се озоваха на ключови позиции в новото служебно правителство на Гълъб Донев.

В четвъртък пресслужбата на Министерски съвет обяви три нови назначения на заместник-министри, като в Министерството на земеделието влиза Тодор Джиков - бивш съветник на Десислава Танева в края на мандата ѝ начело на МЗХ до 2021 г.

Джиков, който е председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, се е кандидатирал и за депутат от новата партия на Цветан Цветанов през април 2021 г. - "Републиканци за България".

Според "Епицентър" - връщането му в земеделското министерство не е единственото назначение на бивш кадър на ГЕРБ в институцията. Медията твърди, че бившият зам.-министър Светлана Боянова (от първия кабинет на ГЕРБ) също става съветник в министерството, оглавявано от 2 август от Явор Гечев.

Междувременно "Капитал" съобщава, че начело на тол системата вече е назначен Георги Темелков - бивш член на политическите кабинети на Цецка Цачева и Димитър Главчев в мандатите им като председатели на Народното събрание. От създаването на тол системата той се е преместил в пътната администрация.

Темелков е потвърдил пред "Капитал", че е временно изпълняващ длъжността след смяната на ръководството на АПИ - не знаел кога ще се обяви конкурс за ръководната позиция, която заема, и не съобщава дали би се явил на него.

Досегашният шеф на тол системата Иво Иванов беше преместен начело на Агенцията "Пътна инфраструктура", за да замени Тодор Василев преди ден.

През 2020 г. по време на националното партийно събрание на ГЕРБ в "София тех парк", при който избухнаха няколко сблъсъка между "симпатизанти" на партията и протестиращи срещу Борисов, Георги Темелков беше заснет в компанията на PR-а Севделина Арнаудова.

В статията се посочва още, че неговият баща Атанас Темелков също е заемал дълги години ръководни позиции в администрацията при кабинетите на ГЕРБ - достигайки през 2017 г. до председател на Държавна агенция "Електронно управление". Сменен е при идването на власт на първия служебен кабинет на Румен Радев.

Няколко дни по-рано министърът на регионалното развитие Иван Шишков назначи за директор на Националния строителен контрол бившия главен архитект на община Хасково Деляна Панайотова - дъщеря на бившия общински съветник от ГЕРБ Антон Иванов, който по-късно става местен координатор на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" в Хасково.


Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024