Четирикратният шампион ЛеБрон Джеймс и женската версия на NBA (WNBA) имат много повече общи неща от баскетбола. И звездата на „Лейкърс“, и състезателките от асоциацията отстояват социалната справедливост и равните права на всички граждани.

Тези ценности обаче бяха отречени от една от двете собственички на „Атланта Дрийм“ – женският баскетболен тим от щата Джорджия. Досегашният сенатор Кели Лофлър, която загуби битката за сенаторското място от демократа Рафаел Уорнак, обяви публично, че не подкрепя движението „Black Lives Matter“ и дълго време се обявява за деполитизиране на професионалните спортове в САЩ.

Исторически ден в САЩ: Щатът Джорджия решава дали Републиканците губят цялата власт

Именно поради тази причина Джеймс каза, че може да закупи акциите на Лофлър и Мери Брок в единствения тим от WNBA, упрявляван изцяло от жени. Целта му е по този начин да помогне за отстраняването на 50-годишния политик от лигата.

„Мисля, че ще създам дружество, което да закупи „Дрийм“. Кой е съгласен да участва?“, написа баскетболната легенда в Twitter и качи снимка на отбора. Добави и описание „Гласовете на чернокожите са от значение“.

Присъствието на Лофлър като съсобственик в лига, която през годините е доказала своята гражданска будност, е изключително голямо противоречие, смятат медиите отвъд Океана, обяснявайки хода на Джеймс. Играчи, треньори, специалисти и журналисти се обърнаха към Лофлър с молба да продаде дяла си в „Атланта Дрийм“, а тя отказва, което доведе до бойкот от страна на баскетболистките.

Още от август миналата година състезателките на тима подкрепиха кампанията на Рафаел Уорнак и облякоха тениски с неговото име. В дните преди изборите тяхното влияние се оказа още по-осезаемо и те нанесоха удар по републиканците. На 6 януари Уорнак стана първият кандидат-сенатор на демократите с победа в щата през последните 20 години, както и първият чернокож представител от южняшки щат в горната камара на законодателното събрание.

От щаба на демократа благодариха на баскетболистките от Атланта и обявиха, че действията им са донесли 236 хиляди долара дарения за кампанията на Уорнак.

„Към всеки, който страда – независимо дали е гласувал за мен, или не, нека знае едно. Чувам ви, виждам ви и всеки ден, в който съм в Сената на САЩ, ще се боря за вас“, каза пасторът от баптистката църква, цитиран от CNN.

Според CBS Sports – жестът на ЛеБрон Джеймс е нещо много позитивно, но няма никаква гаранция, че той ще успее да купи отбора. Лофлър, която има дял в тима от 2011, не е задължена да продаде акциите си, независимо от това колко сложна стане ситуацията. Ако тя се съгласи, 36-годишният баскетболист няма да има проблеми да вложи средства в „Атланта Дрийм“. Той притежава и 2% от акциите на английския футболен шампион „Ливърпул“.

Четирикратният „Най-полезен играч“ в NBA подкрепи няколко кампании на демократите и е един от най-големите критици на все още действащия президент Доналд Тръмп, който е от партията на Лофлър. Самата тя написа в отворено писмо миналата година: „Категорично се противопоставям срещу движението „Black Lives Matter“, което иска обезвреждане на полицията, настоява за премахването на Иисус от църквите, проповядва антисемитски възгледи, подкрепя насилието и разрушението в страната“.

Това е в пълна противоположност с възгледите на NBA, WNBA, а и другите професионални спортове в САЩ, които подкрепиха движението и дори бойкотираха мачовете през лятото.

Самият ЛеБрон е един от най-ярките гласове в борбата срещу расовата дискриминация и насилието от страна на полицаи срещу чернокожи. Той има ясна политическа позиция. Преди президентските избори миналия ноември той създаде платформата „More than a vote“, чиято цел бе да даде инструкции на чернокожите, които нямат представа как да пуснат своя глас - защото той „има значение“.


Прочетете още:

Беки Хамън - първата жена треньор в NBA, която грабва вниманието и на най-големите звезди

Олимпийската звезда, която Лукашенко хвърли в ареста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024