Четирикратният шампион ЛеБрон Джеймс и женската версия на NBA (WNBA) имат много повече общи неща от баскетбола. И звездата на „Лейкърс“, и състезателките от асоциацията отстояват социалната справедливост и равните права на всички граждани.

Тези ценности обаче бяха отречени от една от двете собственички на „Атланта Дрийм“ – женският баскетболен тим от щата Джорджия. Досегашният сенатор Кели Лофлър, която загуби битката за сенаторското място от демократа Рафаел Уорнак, обяви публично, че не подкрепя движението „Black Lives Matter“ и дълго време се обявява за деполитизиране на професионалните спортове в САЩ.

Исторически ден в САЩ: Щатът Джорджия решава дали Републиканците губят цялата власт

Именно поради тази причина Джеймс каза, че може да закупи акциите на Лофлър и Мери Брок в единствения тим от WNBA, упрявляван изцяло от жени. Целта му е по този начин да помогне за отстраняването на 50-годишния политик от лигата.

„Мисля, че ще създам дружество, което да закупи „Дрийм“. Кой е съгласен да участва?“, написа баскетболната легенда в Twitter и качи снимка на отбора. Добави и описание „Гласовете на чернокожите са от значение“.

Присъствието на Лофлър като съсобственик в лига, която през годините е доказала своята гражданска будност, е изключително голямо противоречие, смятат медиите отвъд Океана, обяснявайки хода на Джеймс. Играчи, треньори, специалисти и журналисти се обърнаха към Лофлър с молба да продаде дяла си в „Атланта Дрийм“, а тя отказва, което доведе до бойкот от страна на баскетболистките.

Още от август миналата година състезателките на тима подкрепиха кампанията на Рафаел Уорнак и облякоха тениски с неговото име. В дните преди изборите тяхното влияние се оказа още по-осезаемо и те нанесоха удар по републиканците. На 6 януари Уорнак стана първият кандидат-сенатор на демократите с победа в щата през последните 20 години, както и първият чернокож представител от южняшки щат в горната камара на законодателното събрание.

От щаба на демократа благодариха на баскетболистките от Атланта и обявиха, че действията им са донесли 236 хиляди долара дарения за кампанията на Уорнак.

„Към всеки, който страда – независимо дали е гласувал за мен, или не, нека знае едно. Чувам ви, виждам ви и всеки ден, в който съм в Сената на САЩ, ще се боря за вас“, каза пасторът от баптистката църква, цитиран от CNN.

Според CBS Sports – жестът на ЛеБрон Джеймс е нещо много позитивно, но няма никаква гаранция, че той ще успее да купи отбора. Лофлър, която има дял в тима от 2011, не е задължена да продаде акциите си, независимо от това колко сложна стане ситуацията. Ако тя се съгласи, 36-годишният баскетболист няма да има проблеми да вложи средства в „Атланта Дрийм“. Той притежава и 2% от акциите на английския футболен шампион „Ливърпул“.

Четирикратният „Най-полезен играч“ в NBA подкрепи няколко кампании на демократите и е един от най-големите критици на все още действащия президент Доналд Тръмп, който е от партията на Лофлър. Самата тя написа в отворено писмо миналата година: „Категорично се противопоставям срещу движението „Black Lives Matter“, което иска обезвреждане на полицията, настоява за премахването на Иисус от църквите, проповядва антисемитски възгледи, подкрепя насилието и разрушението в страната“.

Това е в пълна противоположност с възгледите на NBA, WNBA, а и другите професионални спортове в САЩ, които подкрепиха движението и дори бойкотираха мачовете през лятото.

Самият ЛеБрон е един от най-ярките гласове в борбата срещу расовата дискриминация и насилието от страна на полицаи срещу чернокожи. Той има ясна политическа позиция. Преди президентските избори миналия ноември той създаде платформата „More than a vote“, чиято цел бе да даде инструкции на чернокожите, които нямат представа как да пуснат своя глас - защото той „има значение“.


Прочетете още:

Беки Хамън - първата жена треньор в NBA, която грабва вниманието и на най-големите звезди

Олимпийската звезда, която Лукашенко хвърли в ареста


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента