Как "Булгаргаз" хем съди ТЕЦ "Варна" за 40 млн. лв., хем не се явява на делото Снимка: © Wikipedia

Наистина ли "Булгаргаз" се опитва да си събере парите от длъжници като ТЕЦ "Варна" или всъщност прави опит да осигури още време на този точно си длъжник и да проточи заведеното срещу него дело? Въпросът идва няколко дни, след като настоящият изпълнителен директор на държавната газова компания Деница Златева обяви, че "Булгаргаз" съди топлоцентралата, в която мажоритарен дял има почетният председател на ДПС Ахмед Доган, за задължения от 40 млн. лв.

На 4 януари пред БНТ Златева, която бе назначена в държавната компания от служебния кабинет през август, декларира: "Предприехме нова политика за събирания на вземанията. Има длъжници, които съдим като ТЕЦ "Варна" и други малки компании. Защитаваме финансовите си интереси и когато видим, че няма никаква стъпка за погасяване на задълженията, предприемаме мерки".

"Защитата на финансовите интереси" обаче явно включва неявяване на представител на "Булгаргаз" на първото заседание по делото срещу ТЕЦ "Варна" във Варненския окръжен съд и искане от държавната компания да не му бъде даден ход. Това се разбира от протокол на съда от 9 ноември 2022 г., публикуван във фейсбук от адвокат Методи Байкушев, както съобщи "Медиапул".

На въпросното съдебно заседание не се е явил и представител на ТЕЦ "Варна", става ясно от съдебния документ. От топлоцентралата освен това не са си направили труда и да отговорят на исковата молба, заведена от държавната компания в съда, още в началото на съдебния казус.

Магистратите отхвърлят искането на "Булгаргаз" и дават ход на делото. Следващото заседание по него е насрочено за 3 февруари 2023 г.

Действията на "Булгаргаз" обаче имат последици, става ясно от публикацията на адвокат Байкушев. Той обяснява, че заседанието на 9 ноември 2022 г. е било шансът "Булгаргаз" да се яви и ако ТЕЦ "Варна" отсъства (както и става), държавната компания да поиска "бързо неприсъствено решение" по същество.

"Неприсъственото решение се постановява веднага, без да има нужда от допълнителни заседания, събиране на доказателства и т.н. И най-важното – то е необжалваемо. Веднага след като има неприсъствено решение, "Булгаргаз" може да поиска издаване на изпълнителен лист и да запорира сметките на ТЕЦ "Варна" или да изнесе ТЕЦ-а на публична продан", твърди юристът.

В случая интересът на "Булгаргаз" е да прибере 40 млн. млн. лева задължения, натрупани по договор от юни 2021 г.

Настоящото ръководство на "Булгаргаз", начело с Деница Златева, няма нищо общо със завеждането на делото срещу ТЕЦ "Варна". Искът бе внесен в края на април 2022 г. от предишното ръководство на държавната газова компания, което бе назначено от правителството на Кирил Петков и сменено от служебното правителство. Искът е за неплащане на доставен газ в периода януари - април 2022 г. Централата е поискала от предишното ръководство на "Булгаргаз" разсроченото погасяване на дълга, но графикът не е приет от държавното дружество - предишното ръководство иска плащане накуп. Това не става и следва завеждане на делото.

От съдебния протокол от 9 ноември 2022 г. се разбира още, че назначеното вещо лице по делото, което трябва са изготви експертиза, не е получило нужните документи от ТЕЦ "Варна". "Булгаргаз" в случая е осигурила нужната документация. Вещото лице иска още време за изготвяне на документа и съдът уважава това му искане и указва на топлоцентралата да предостави данните, а експертизата да бъде представена на следващото заседание - тоест на 3 февруари.

Това е вторият случай, в който "Булгаргаз" търси сметка от ТЕЦ "Варна". През декември 2021 г. държавната компания обяви, че спира снабдяването с гориво на топлоцентралата поиска запор на сметки заради натрупаните задължения. ТЕЦ "Варна" тогава се издължава чрез търговия с ток на борсата. Тогава дългът възлизаше на около 24 млн. лв.

Към момента ТЕЦ "Варна" е един от най-големите длъжници на "Булгаргаз", като най-големият е "Топлофикация" - София, която е собственост на Столичната община.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023