Чехия даде пример за достойно посрещане на Володимир Зеленски

Часове след като Володимир Зеленски посети България за първи път - Чехия даде пример за достойно посрещане на украинския президент.

Зеленски пристигна на летище "Вацлав Хавел" край Прага с полет от София на чешкия правителствен самолет, съпровождан от два изтребителя Грипен, както съобщава Lidovky - и беше посрещнат в Пражкия замък лично от избрания през януари президент на Чехия Петр Павел.

Това не е първата среща на двамата държавни глави. Павел направи една от първите си чуждестранни визити в Киев заедно със словашкия президент Зузана Чапутова.

Генералът и бивш председател на Военния комитет на НАТО беше организирал церемония с военен оркестър и почести за държавния глава на Украйна.

На площада се бяха събрали привърженици на Зеленски, които скандираха "Слава на Украйна, слава на героите".

"Украинците могат да разчитат на нашата непрекъсната подкрепа, така както ние ги подкрепяхме от началото на агресията - ще продължим и занапред", казва Петър Павел при срещата със Зеленски.

Той оценява на 45 млрд. чешки крони (1,8 млрд. евро) помощта, която чешката държава, частни компании и отделни граждани са предоставили на Украйна в борбата срещу руската инвазия.

Чехия осигурява военно оборудване - тежка бойна техника и ПВО-системи, среден и голям калибър боеприпаси - както и хуманитарна помощ за населението на страната.

Чехия е приела и над половин милион украински бежанци, като 300 000 от тях все още живеят на нейна територия.

Правителството на Петр Фиала декларира и пълна политическа подкрепа за кандидатурата на Украйна за НАТО преди срещата на върха на алианса във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Володимир Зеленски пренощува в Прага, а в петък той посети и мемориала на "Кадифената революция" (в чест на протестите за демокрация от ноември 1989 г. - отново аплодиран от местни жители, които са били на място въпреки полицейските кордони.

В петък той ще разговаря и с председателите на Сената и Камарата на депутатите на чешкия парламент.

За разлика от България - информацията за визитата на Володимир Зеленски в Чехия се пази под медийно ембарго до момента, в който самият украински президент съобщава в Twitter, че заминава за Прага.

Lidovky посочва, че посещението му в Прага е трябвало да се проведе още преди две седмици, но датата е променяна няколко пъти. Военните пилоти на изтребителите, които са съпроводили правителствения Airbus до летището, са научили за мисията си малко преди да излетят.

Медията коментира още, че бащата на украинския външен министър Дмитро Кулеба е бил посланик на страната си в Прага (2004-2009), а Кулеба-младши го е посещавал и познава Чехия много добре.

Според съветника по националната сигурност Томас Пожар, настроението на борда на самолета е било позитивно, защото "преговорите на Зеленски в България бяха преминали добре".

Освен че Украйна вече е посрещала президента на Чехия, министър-председателят Фиала също беше на посещение в Киев още през март 2022 г. - броени седмици след началото на войната. Фиала беше в първата делегация на западни правителствени ръководители, които се осмелиха да посетят столицата на Украйна, заедно с полския премиер Матеуш Моравецки, Ярослав Качински и тогавашния премиер на Словения Янез Янша.

"Когато си тръгвах от Киев през март 2022 г., казах на г-н президента, че ще съм щастлив да го посрещна в Чешката република колкото може по-скоро. Радвам се, че това се случи днес. Добре дошъл в Прага, г-н Зеленски".

Президентът Румен Радев и Володимир Зеленски Зеленски към Радев: "Ако сте на мое място и хората не ви помагат с оръжие - какво ще правите?"

Мъж с расо се хвърли пред кортежа на Зеленски Мъж с расо "анатемоса" кортежа на Зеленски в София и привлече международното внимание (Видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024