Зеленски към Радев: "Ако сте на мое място и хората не ви помагат с оръжие - какво ще правите?" Снимка: © Twitter/ZelenskyyUA

"Ако вие сте на моето място и не ви помагат с оръжия хора, които имат общи ценности с вас - какво ще правите тогава?". Този въпрос отправи украинският президент Володимир Зеленски по време на срещата си с държавния глава Румен Радев.

Още в началото на срещата Радев заяви, че е категорично против изпращането на боеприпаси за Украйна. Той оправда позицията си с притеснения около резервите и състоянието на българската армия. Радев изрази опасения и от това, че "конфликтът разширява своя пространствен размах" и взима все повече жертви.

Зеленски обаче даде да се разбере, че не става въпрос за "конфликт", а за истинска война. В дълго обръщение към българския президент той подчерта колко важна е подкрепата за Киев.

"Това не е конфликт, а война. Ако това е конфликт, държавата не се напуска от милиони хора. Войната е на нашата територия, на наша земя. Окупацията на АЕЦ "Запорожие" не е конфликт, а открита война. Казахте война на изтощение, но това не е война за изтощение на света, а за избиването на украинци", заяви украинският лидер.

Той приветства решението на парламента за изпращането на още амуниции за украинската армия, но атакува остро позицията на Радев срещу него.

"Искам да ви кажа, че Вашата армия, всичко каквото имате, ще ви е недостатъчно да воювате с Русия - не защото армията Ви е слаба. Армията Ви е добра. Хората Ви са добри. Мощната армия са преди всичко хора, но всичко това ще бъде недостатъчно, за да воювате срещу Русия. Затова е хубаво да давате на хората да могат да се защитават", продължи Зеленски.

"Вие сте върховен главнокомандващ. Не дай Боже някоя трагедия да се случи и Вие да бъдете на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с Вас - какво ще правите тогава? Какво ще кажете тогава? "Путин, взимай българските територии"?. Аз съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата си, с независимостта ѝ, със суверенитета".

Зеленски акцентира ѝ върху това, че основната цел на Русия е "да разруши НАТО, ЕС и Европа": "Това са техните цели, разбирате ли?"

"Днес на пресконференция (с премиера Денков) започна дъжд и се чуха гръмотевици. И няколко журналисти много рязко реагираха заради тези гръмотевици. А аз не ги забелязах. Проблемът не е, че аз не ги забелязах. Проблемът е, че нашите деца не забелязват гръмотевиците заради руските ракетни удари".

"Ваше право е г-н Президент да не подкрепяте помощта за Украйна, но ми се иска да ме разберете. Това не е първата ни среща. И в Европа сме се срещали, но съм убеден, че ние един ден ще сме членове на ЕС. И съм убеден, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности".

Радев обаче продължи да се придържа към познатата си реторика и реши да обясни на украинския си колега, че по-важни били призивите за мир, отколкото за победа.

"Както забелязахте, много пъти употребих думата война. За мен това категорично е война. Що се касае до европейските ценности - може би си спомняте, че още в първия момент, когато Б9 вдигна инициативата за ускорена интеграция на Украйна в ЕС, България беше една от първите, която подкрепи в мое лице. Вярвам, че Украйна има своето място в ЕС, но моят призив е такъв - в момента чуваме думата "победа, победа, победа". Да, разбира се, всяка страна, която воюва, това е важна дума, но ние искаме да чуваме повече и думата "мир". И водещите усилия да бъдат за постигане на мир."

Президентът реши да се оплаче и от последиците от войната: "Само да спомена за риска от радиоактивно замърсяване. Ние в България още носим последиците от Чернобил. Този въпрос вълнува цяла Европа. Има и други отношения - икономически, социални, политически. Виждате какво се случва и в Европа с инфлация, с растяща рецесия, растящо социално напрежение, растящ популизъм и вземане на надмощие на радикални партии. Така че ние трябва да мислим не просто за Украйна...но ние трябва да мислим за бъдеще в Европа като цяло".

АЕЦ "Запорожие"

От своя страна Зеленски отвърна, че "тук не става въпрос за дипломация" и даде пример със ситуацията в Запорожката АЕЦ.

"Има дипломатически диалог относно електроцентралата в МАГАТЕ (Международната агенция за атомна енергия, б.р.) с Русия. Каква друга дипломация? Какво още трябва да използваме? МАГАТЕ си общува с Русия, ООН общува с Русия, а централата е минирана. В нея се намира технически персонал - наши хора - а там има и 500 (руски) войници. МАГАТЕ казва: ако не искате да дадете АЕЦ на Украйна, тогава изведете войниците си, демилитаризирайте централата и за нея ще се грижи МАГАТЕ. Това не е ли дипломатичен път? Ние не нахлуваме там с оръжия."

"Добре, МАГАТЕ ще я ръководи. Но руснаците не напускат. МАГАТЕ казва: ще ръководим централата само така, че хората да имат светлина и електричество. Това електричество може да отива към Европа, АЕЦ може да бъде включена към европейската мрежа. Ето ви отговора на втория въпрос за инфлацията на енергоресурсите - тя се появява през дефицита в енергетиката."

Украинският президент припомни, че руските сили са тези, които превзеха централата в опит да предизвикат дефицит на електроенергия, която впоследствие поскъпна: "Затова какви други дипломатически усилия да положим? МАГАТЕ не е Украйна, не може да обявите, че Украйна блокира нещо - както правят руснаците".

Той даде и още един пример - този път със сделката за зърно и изтъкна, че там също се водят дипломатически преговори, ръководени от Турция и ООН.

"(Реджеп Таип) Ердоган и (Антонио) Гутереш. Тези двама души са се хванали за главата. Русия всеки ден измисля как да направи така, че опашката от кораби да стане все по-голяма и зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор. Какъв е въпросът? Русия завзе нашите териториални води в нарушение на закона. Но когато някой говори за ескалация и дипломация и да опита всичко - не разбирам. Има хора в света, които отговарят за това"

"МАГАТЕ отговаря технически за безопасността на АЕЦ. Това се ръководи от двустранни договори между МАГАТЕ и страната, на чиято територия се намира централата. Ние дадохме възможност на МАГАТЕ да общува директно с Русия, защото става дума за психически неуравновесени хора, които могат да взривят тази станция. Но и МАГАТЕ не може да се договори с тях. ООН не може да се договори с Русия".

След това медиите бяха помолени от Румен Радев да излязат - след анонс за предложение, свързано с енергетика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на Дупница е обвинен за закана срещу полицейски началник

Преди дни Дангов развя руското знаме пред сградата на общината

19:56 - 13.05.2024
Важно днес

Забраната за реклама на хазарта влиза в сила. Радев реши да не налага вето на промените

Радев няма да налага вето на промените в Закона за хазарта

18:25 - 13.05.2024
Важно днес

Служебната власт влезе и в Държавната консолидационна компания

Уволнени са избрани с конкурс членове на борда, а за рокадите няма мотиви

18:15 - 13.05.2024
Живот

"Свобода" - мемоарите на Ангела Меркел ще бъдат издадени тази есен

Меркел издава първата си автобиография почти три години след края на мандата ѝ като канцлер.

16:50 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста Красимира Трифонова - тъщата на убития Пейо Пеев

44-годишният Пейо Пеев беше открит мъртъв в полуопожарена кола край хижа Алеко.

16:31 - 13.05.2024
Европейски дневници

Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

Най-много са желаещите да гласуват сред младите в Румъния

15:16 - 13.05.2024
Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024