Как да станеш изследовател и да промениш света още в училище? Снимка: © Samsung

„Умен“ летателен апарат за проследяване на изменения в околната среда, зелено решение за повторна употреба на вече използвана вода, интерактивно приложение, свързано със забележителностите в града, платформа в помощ на незрящите и такава за намиране на работа от непълнолетни.

Това са само част от отличените проекти в първото българско издание на състезанието Solve for Tomorrow на Samsung. Програмата е част от глобалната политика за корпоративна социална отговорност на Samsung и насърчава прилагането на STEM умения при търсене на решения на местни проблеми с помощта на дизайн мислене в рамките на състезанието. Добавената стойност за програмата в България е предоставянето на безплатни обучения на учители по дизайн мислене по програма, регистрирана в Информационния регистър на одобрените програми за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0“, партньор на Samsung България в реализирането на програмата у нас.

Акцентът на обученията е прилагане на дизайн мислене в проектно базирано обучение, насочено към решаване на реални проблеми и предизвикателства.

В световен мащаб състезанието датира от 2010 г. и към момента е достигнало до 2,3 милиона ученици в 65 държави. В България за първи път то се проведе през миналата година, когато бяха получени над 80 идеи от общо 22 града. Над 200 ученици и повече от 60 учители се включиха в инициативата за намиране на иновативни решения за подобряване на живота на хората и местните общности чрез мултидисциплинарния подход STEM.

Най-привлекателната тема за участниците в първото издание през 2022 г. беше категорията „Околна среда и климат“. В нея са постъпили над 60% от всички получени идеи.

„Победителите в тази категория спечелиха журито с размаха и потенциала на идеите си и прототипите, които видяхме на живо - летателен апарат за измерване на праховото замърсяване в дадена област и събиране на метеорологични данни, надграждане на ВиК инсталациите с допълнителен резервоар, който да позволява повторна употреба на използваната вода или иновативен контейнер за саморазпределяне на битови отпадъци, който разпознава различните отпадъци чрез специален сензор“, разказва Жасмина Петкова - PR мениджър и специалист по корпоративни социални проекти на Samsung България.

На дневен ред е второто издание на конкурса. То вече тече, като този път възможност за участие имат дори и най-малките. Тази година в Solve for Tomorrow могат да се включат ученици от 2 до 12 клас, като се състезават в три възрастови групи.

Учениците от 9. до 12. клас кандидатстват с резюме и описание на идеята и видео, представящо базовия им прототип. Класираните полуфиналисти преминават през менторска програма, след което идва и финалното състезание в София, където жури определя победителите. Паралелно с това има и онлайн гласуване за "Наградата на публиката".

При по-малките ученици от 2. до 8. клас участието е изцяло онлайн. За целта те трябва да направят резюме на идеята си и да подготвят презентационно видео. Полуфиналистите се определят от жури, а победителите в отделните възрастови групи – чрез онлайн гласуване.

Категориите са „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“, като за възрастовата група 9 -12 клас има и допълнителна опция - „Дигитално бъдеще“, която е за идея, в която са приложени напреднали дигитални технологии или продукти на Samsung.

„Като компания, лидер в иновациите, вярвам, че следващите големи решения се раждат именно от следващите поколенията, затова имат нужда да бъдат насърчавани и подкрепяни от ранна детска възраст и конкурсът е една добра възможност за това“, посочва Жасмина Петкова.

Пълните условия за участие и категориите на второто издание на конкурса, който вече тече, могат да бъдат видени на Solve for Tomorrow.

Конкурсът през очите на победителите в първото издание

Първият сезон на Solve for Tomorrow в България показа потенциала на младите иноватори да решават социално значими проблеми. За някои той е любопитно пътешествие, с което да предизвикат знанията и уменията си, за други е подходящата платформа, чрез която да покажат вече разработена идея.

„Имахме идея за наш собствен инженерен проект във формата на летателен апарат, с който да си усъвършенстваме уменията в техническите и точните науки. В него видяхме и възможност за реализация и полза както за нас, така и за обществото“, разказват отбор „Гугутка“, победители в категория „Околна среда и климат“.

Екипът от варненското училище „Д-р Петър Берон“ се захваща с проблемите при измерването на замърсяването на въздуха на по-голяма височина. Намира решение, като изобретява летателен апарат VTOL_AERIAL SURVEYOR, който е снабден с оборудване за измерване на атмосферни показатели, както и за фотограметрия.

При други участници включването в състезанието идва по линия на учител, участвал преди това в обучение, свързано с „дизайн мисленето“, организирано от Samsung Electronics България. Учениците на д-р Ангел Ангелов от шуменското училище „Сава Доброплодни“ се посвещават на каузата да помогнат за преодоляването на затрудненията, които хората със зрителни увреждания срещат в ежедневието си. И предлагат своето решение: серия от компактни и удобни устройства, сред които брайлов кодер, брайлово пиано, сензор за разпознаване на цветовете, устройство, предупреждаващо за препятствия, роботизирано куче водач.

Работата по проектите, особено на големите ученици, отнема по няколко месеца и преминава през различни етапи. „Щом изберем дадена област и проблем в нея, се съсредоточаваме върху решаването му, като допълнително проучваме и изучаваме тънкостите на сферата. Така възникват нови и нови идеи“, обобщават от русенския отбор Spot Walk, победители в „Безопасност и здравеопазване“.

Разработеното от тях приложение Spot Walk стимулира млади и възрастни да бъдат активни, като снимат забележителностите в града и научават интересни факти за тях. Участниците проверяват знанията си с тестове и получават специална парична единица Stepcoin, с която могат да използват отстъпки в магазини.

„Целият проект сам по себе си носи невероятен заряд. Възможността да се докоснеш до будните умове на такива млади хора ти дава нова доза мотивация за теб самия. Дълбоко вярвам в идеята, за това, че доброто, мъдростта и познанието трябва да бъдат предавани нататък, защото така ще бъдат увековечени и ще пребъдат в успехите на тези след нас“, споделя Вяра Маринова – Digital Marketing Supervisor в Samsung България, която бе сред менторите в първото издание на Solve for Tomorrow. Кандидатстването за новото издание вече е отворено и ще продължи в следващите месеци. Ако познавате млади хора, които искат да променят света, този конкурс може би е за тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024