Как ФБР използва влиятелна компания, за да проследява престъпници Снимка: © Getty Images

Американският граничен контрол има огромна база с информация за хората, които влизат и излизат от страната, но САЩ има друг инструмент, чрез който се осъществява наблюдение над пътуващите по целия свят - една не толкова известна, но доста влиятелна тексаска компания.

Sabre е най-голямата от трите фирми, които съхраняват информация за пътуванията по света – от номера на мястото в самолета до резервацията в хотела на съответния гражданин. Именно поради тази причина компанията със седалище в Саутлейк е призована от американското правителство да предава данните си и в определени случаи дори да проследява заподозрени в реално време. Бивши служители смятат дори, че подобен масив от информация може да бъд използван, за да се следи разпространението на пандемията Covid-19.

Акциите на Sabre се търгуват на фондовата борса (NASDAQ), а пазарната ѝ капитализация е над 2 милиарда долара. Но ако искаме да разберем как компанията се е сдобила с контрол над толкова голямо количество данни, трябва да се върнем в средата на 50-те години на миналия век – периодът, в който започва да се заражда туристическата индустрия.

Тогава служителите, отговарящи за резервациите в American Airlines, приемат обаждания на големи кръгли маси, а в офисите около тях се съхраняват индексни карти – картотеки за всяка отделна туристическа резервация. Цялата система е създадена така, че да следи кой и кога е резервирал билет за пътуване. Човешката грешка обаче води до неточни записи и регистрации, предизвикващи гнева на американците, когато нещо се обърка.

За да направи системата по-точна и ефикасна, American Airlines се обръща към компютърната индустрия. Свързва се с учени от IBM и Масачузетския технологичен институт (MIT) с молба да създадат първата база данни за имената на пътниците – огромен масив от информация за туристически резервации, който може постоянно да се обновява и да проследява с по-висока ефективност. American Airlines нарича новата система Semi-Automated Business Research Environment – накратко Sabre, основана през 1960 г.

Системата започва да работи толкова добре, че скоро Sabre става самостоятелна компания и се разширява, за да покрива данните и за други авиолинии. Малко по-късно фирмата вече следи не само резервациите за полети, но почти всички части, свързани с едно пътуване – от хотелските стаи до наемането на автомобили.

Всеки, който някога е правил пълна резервация за почивка, вероятно е влязъл в базата данни на технологичната компания от Тексас. Тя преработва над една трета от туристическите резервации в световен мащаб, а приходите ѝ за 2019 са били почти 4 милиарда долара. Днес за Sabre работят над 9000 служители, въпреки че мнозина бяха съкратени заради пандемията Covid-19, пише Forbes.

Sabre е най-големият играч от трите, доминиращи скритата тъкан на туристическия пазар, известна в бранша с името „глобални системи за разпределение“. Другите две най-влиятелни компании са базираната в Мадрид Amadeus и британската Travelport. Те разполагат с бази данни за пътни разноски, маршрути, резервации, свързващи полети, цени на билети, графици на екипажите и друга информация относно логистиката.

„Създали са огромни масиви от информация“, казва за Forbes Глория Гевара – бивш изпълнителен директор на мексиканския клон на Sabre, а сега заемаща същата позиция в Световния съвет за пътувания и туризъм. Припомня си, че когато е била част от компанията – между 1995 и 2010, фирмата е разполагала с една от двете най-големи частни бази данни в света.

„Можеха да ти кажат откъде идва съответният пътуващ и на кой самолет се е качил, на коя седалка е заел мястото си. Sabre поддържа тези данни“, сподеря Джим Менджи - вицепрезидент в компанията от 1994 до 2004 г.

Колаборацията между Sabre и американското правителство от известно време е публично достояние. Но връзката им има своите тайни, които ни връщат във времето до терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Поне оттогава насам правителството в няколко определени случая е възлагало на компанията да шпионира заподозрени и в сериозни, и в леки престъпления.

Години наред управляващите, чрез своите институции като ФБР, отправят искания към телекомуникационните гиганти и банките да следят определени хора. Но чрез Sabre правителството притежава мощно устройство за надзор. То може да издаде една-единствена заповед, за да задейства процедурата. Това е и едно от обясненията на въпроса защо технологичната компания помогна на тайните служби на САЩ да проследи движенията на участниците в атентата от 11 септември, смятат Гевара и Менджи, макар от Sabre да отказват да коментират тази тема.

В този случай компанията евентуално е започнала проследяването след атаката над Кулите близнаци. Но в други случаи тя може да инициира надзор още когато следеният гражданин се качи на самолета.

В заповед от декември 2019 ФБР са изискали от Sabre да им предостави информация в реално време за пътуванията на заподозрян в хакване на компютрите на компания от Сан Диего. Индиецът Деепаншу Кхер причинил щети от над 5000 долара месец по-рано и Sabre се е заела да обновява данните за него в продължение на шест месеца и да ги предоставя на тайните служби. Става въпрос за резервации, пътувания и транзакции. Сега той се намира под домашен арест.

Тази заповед е една от поне четири, в които Sabre се е съгласила да предостави подобна информация на ФБР. През 2015 Федералното бюро за разследване преследва Алексей Юриевич Бурков, за когото смята, че стои зад огромния базар Cardplanet за покупко-продажба на откраднати данни от кредитни карти. За да го проследи, ФБР се обажда не само на Sabre, но и на лондонската Travelport, става ясно от информация по делото срещу руснака, цитирана от Forbes. През ноември 2019 Бурков е екстрадиран от Израел и се признава за виновен по обвиненията за измама, кражба на самоличност, компютърно проникване и пране на пари.

Последната поръчка към Sabre също показва, че компанията и преди е асистирала с три подобни искания за „помощ за издаване на заповеди за арест“ – две от тях са свързани със Западния район на Вашингтон – през 2017 и 2019, а другата е за Северния район на Калифорния от 2016. Документите обаче остават засекретени.

Законът на САЩ, чрез акта All Writs Act, позволява на трети страни да оказват подкрепа за изпълнение на заповед от съда, която е с приоритет. Мнозина си спомнят случая от 2016, когато правителството помоли Apple да отключи iPhone-а на похитителя от атентата в Сан Бернардино през 2015. Компанията отказа, а правителството намери хакер, който проникна в устройството.

Марк Цвилингер, който тогава представляваше Apple по делото, предупреди, че тази част от закона заплашва да превърне Sabre в „агент“ на правоприлагането. „Ще бъда разтревожен, ако правителството използва това всеки път, когато иска да проследи бегълци“, смята адвокатът.

Огромната база данни на Sabre скоро може да бъде използвана не за да се проследяват престъпници, а за да се спре коронавирусът. Компанията може да помогне на правителството да следи разпространението на Covid-19 пандемията, доставяйки обновена и точна информация за движението на гражданите, преминаването им през различни летища и хотели. „Могат да кажат – ето колко човека са пътували от Китай, през Япония, през Хаваите и Гуам. Знаете, всички тези прикачвания, докато стигнат до САЩ“, казва Минджи.

Sabre обаче все още не е обявила подобни планове. Такова пазене на тайни, според бившите служители на компанията, повдига още повече въпроси относно това колко заплетена е мрежата ѝ с американските власти и колко често те са прилагали специалната част от закона, за да я направят част от разузнавателните операции на САЩ по света.


Прочетете още:

Apple възпя драмите на дистанционната работа с великолепна реклама


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024