Хакнат акаунт на Комисията по ценни книжа на САЩ накара биткойнът да подскочи Снимка: © Getty

Свикнали сме да говорим за фалшиви новини в контекста на глобалните конфликти като начин за манипулация на общественото мнение.

През последните часове обаче друг тип дезинформация предизвикава не само международен отзвук, но и абсолютен шок в криптоиндустрията.

Във вторник вечерта Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) публикува туит в официалния си акаунт в социалната мрежа Х, в който се твърди, че е одобрила възможността борсово търгувани фондове да бъдат държани във водещата криптовалута.

Подобно решение се смята за крайъгълен камък за криптоиндустрията. След това мениджърите на активи, пенсионните фондове или частните инвеститори в САЩ биха могли просто да инвестират във съответната криптовалута чрез обичайния си портфейл от акции - без да се регистрират на криптоборса или да създават т.нар. криптопортфейл.

Новината обиколи света за минути. Още няколко минути бяха необходими и на надзорния орган, за да изтрие публикацията с аргумента, че е фалшива новина.

X акаунтът на SEC е бил компрометиран и е била пусната неразрешена публикация. Комисията по ценни книжа и фондови борси не е одобрила регистрирането и търговията със спот продукти, търгувани на борсата с биткойни“, обясниха от Комисията в социалната мрежа.

Успешната хакерска атака доведе до скок в цената на цифровата валута.

На платформата за търговия Coinbase тя първоначално се повиши до около 47 900 долара - и след това бързо отново спадна. В последно време е около 46 000 долара.

По-късно стана ясно, че при извършване на проникването, профилът на SEC не е бил защитен с т.нар. двуфакторна автентификация, която би затруднила хакерите в по-голяма степен.

  • При двуфакторната автентикация потребителите трябва да се идентифицират два пъти при регистрацията си. Например влизате чрез стационарния си компютър с паролата си и получавате SMS със случайно генериран код на мобилния си телефон - който след това трябва да въведете и на компютъра.
  • В началото на миналата година обаче X ограничи ключовата функция за сигурност само за потребителите, които си плащат абонамент.

Хакерската атака поднови дебата за сигурността на данните в платформата X.

„Ако можете просто да превземете акаунта на SEC и потенциално да повлияете на стойността на биткойн, това предоставя огромни възможности за дезинформация", казва Остин Берглас, бивш експерт по киберсигурност от ФБР, цитиран от немското издание der Spiegel.

През септември миналата година нов доклад на Европейската комисия установи, че Х съдържа най-много подвеждащи публикации в сравнение с всички големи социални мрежи. Освен това участниците в дезинформацията имат значително повече последователи от тези, които не са дезинформатори.

Въпреки че безспорно представлява изненада, хакването на SEC не е безпрецедентен случай.

Подобни хакерски атаки в платформата са извършвани многократно. Още преди ръководството ѝ да бъде поето от американския милиардер Илън Мъск през 2022 г., а името сменено на X, Twitter беше изправен пред сериозни проблеми със сигурността.

През 2020 г. например тийнейджър проникна във вътрешната компютърна мрежа на Twitter и получи контрол над десетки акаунти на високопоставени личности, включително този на бившия президент на САЩ Барак Обама.


X/Twitter изгуби ключови рекламодатели след антисемитски скандал с Мъск

Няколко извода от неочакваното интервю на Илон Мъск


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024