"Сделката на годината" е слабо определение за това, което Nvidia постигна през септември.

Американският гигант в производството на видеокарти сключи споразумение за придобиването нa Arm Holding - британска компания за разработка на процесори за мобилни устройства и компютри. 40 млрд. долара е цената, която Nvidia е готова да плати, за да разшири портфолиото си и да пробие в конкуренцията с най-големите си съперници на пазара Intel и AMD.

Сделката за Arm обаче може да се окаже поредният залог в технологичната война между Китай и САЩ.

Arm се смята за "перлата в короната" на британската технологична индустрия, макар че собственикът й е инвестиционен фонд Softbank (основан от японския предприемач Масайоши Сон). Тяхната архитектура за дизайн на енергийно-ефективни чипове се използва в 95% от смартфоните по света. Компаниите, които разработват хардуер по лиценз на ARM, са повече от 500 и включват Apple, AppliedMicro, Broadcom, Intel, Qualcomm, Samsung Electronics и Nvidia.

Arm и китайската копмания Hopu Investments са акционери в съвместното предприятие Arm China - централата му се намира в Шанхай, а китайските регулатори ще имат право да преразгледат предложението на Nvidia за придобиването на компанията-майка. Намеса може да се окаже както от Министерството на търговията на Китай, така и от Държавната служба по пазарна регулация на страната.

Softbank: Империята на риска в Силициевата долина

Пекин може да блокира сделката или да я забави безсрочно, ако реши да бави процедурата по одобрение - китайските власти постъпиха по подобен начин при опита на Qualcomm да придобие холандския производител на чипове NXP през 2018.

Регулаторите може да принудят Nvidia да плати евентуални обезщетения, които да принудят компанията да се откаже от сделката, коментира FT.

Nvidia също разполага с известни инструменти за влияние: все пак Китай е силно зависим както от дизайните на Arm, така и от видеокартите на Nvidia. Подобен ход обаче би бил почти немислим, доколкото изгарянето на мостовете към един от най-големите пазари на света ще има сериозни последствия.

CNBC цитира няколко анализатори, според които китайските регулатори ще се опитат да получат "конкретни гаранции" от американската компания, преди да разрешат сделката.

Китайската технологична индустрия е изградена върху сътрудничеството с Arm, затова страната има интерес от запазването на статуквото, особено ако новият собственик е компания от САЩ.

Призиви за държавна регулация на сделката за Arm вече бяха отправени от страна на китайски асоциации и медии. Някои от тях напомнят за това "как САЩ се отнесе с Huawei" и твърдят, че ако Arm попадне под контрола на американско дружество, "всички трябва да бъдем притеснени". Huawei e смятан за заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а ограничителните мерки, наложени от администрацията, доведоха до прекратяване на отношенията им с Google и сваляне на операционната система Android от мобилните устройства на компанията.

"Вероятността Arm да се политизира като американско технологично оръжие срещу китайските технологични компании трябва да бъде осмислена сериозно", се казва в редакционен коментар на китайската медия Global Times.

Сделката на Nvidia и Arm подлежи и на регулация както във Великобритания, така и в САЩ. Един от съоснователите на британската компания Херман Хаузер нарича придобиването "абсолютно бедствие" за технологичната общност в Кеймбридж, Англия и Европа заради риска от преместване на централата извън Острова, съкращаването на работна сила в бъдеще или промяната на бизнесмодела с евентуално прекратяване на лицензите за конкурентни на Nvidia дружества.

Как САЩ се опитва да прецака Huawei (още веднъж)

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуан (тайванско-американски предприемач) твърди, че е уверен в успеха на сделката, и обещава, че ще създаде "неутрална, ангажирана, последователна и надеждна платформа" около Arm, за да може екосистемата й да продължи да се развива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024