Как САЩ се опитва да прецака Huawei (още веднъж) Снимка: © Getty Images
  • САЩ увеличи натиска върху китайския гигант Huawei, като затвори достъпа му до пазара на полупроводници за производството на чипове;
  • Тайванската компания TSMC, която досега осигуряваше снабдяването на Huawei, ще трябва да прекрати сътрудничеството си с тях заради новия лицензионен режим на САЩ;
  • Новите промени създават привидно нерешим проблем пред китайската компания и ще засегнат не само производството на следващите модели смартфони, но и работата по поръчките за 5G-инфраструктура в Китай и в Европа.

Няколко съвсем дребни елемента от устройството на един мобилен телефон могат да създадат огромни проблеми в световната политика. Въпросните елементи, чиито размери са между 100 и 1000 пъти по-малки от човешки косъм, се произвеждат от тайванската компания TSMC. Сега те се превръщат в част от арсенала на Съединените щати в търговската война срещу Китай.

Полупроводниците, които се използват в чиповете на смартфоните, са от ключово значение за скоростта на устройството. Колкото по-малки са те, толкова повече могат да се поберат в чипа, съответно - толкова по-висока е производителността му.

7-нанометровите полупроводници, които се смятаха за възможно най-малките елементи върху платките, се смятат за златен стандарт в производството на процесори. В следващите месеци ще започне масовото производство на още по-малки 5-нанометрови елементи. Само три компании разполагат с тази технология на производство - Intel, Samsung и TSMC.

Засега китайските компании са далеч от тези възможности, затова най-големият местен производител на мобилни устройства Huawei е принуден да купува полупроводници за процесорите на най-бързите си телефони от TSMC.

На 15 май обаче американското правителство обяви нови ограничения върху износа, които може да поставят Huawei в изключително затруднено положение, пише германският "Цайт". Министерството на търговията на САЩ обяви, че всички производители на чипове, които ползват американско оборудване, интелектуална собственост или софтуер за производството си, ще трябва да получат лиценз от американската държава, за да могат да продават технологиите си на Huawei.

САЩ започна кампанията си срещу китайския производител още през 2019 г., след като обвини концерна в изпълнение на разузнавателни поръчки от китайското правителство, които представляват риск за националната сигурност. Google вече прекрати сътрудничеството си с Huawei, като не позволява ползването на фирмената оперционна система Android върху устройства на китайската компания. И докато софтуерът може да се замени или пренапише, пазарът на полупроводници не предоставя добри алтернативи на Huawei. Samsung e пряк конкурент в продажбите на смартфони и няма причина да съдейства на китайската компания. Intel е под юрисдикцията на американското законодателство и е длъжен да спазва санкциите.

TSMC оперира от Тайван, като доставя чипове както на Apple, така и на Huawei. Новите правила обаче поставят компанията прерд труден избор.

20% от продажбите й се генерират от доставките за Китай, но TSMC инвестира и огромни суми, за да присъства стабилно на технологичния пазар в САЩ. Компанията ползва скъпи машини и софтуер от Америка, които не може да замени много лесно. TSMC анонсира и намеренията си да построи собствена фабрика в Аризона, за да не попадне под евентуални ограничения на износа и да демонстрира добра воля за сътрудничество с правителството на САЩ.

Ако Вашингтон наистина успее да прекъсне веригата на доставки между TSMC и Huawei, китайският гигант ще претърпи сериозни щети върху конкурентоспособността си - не само при производството на смартустройства, сървъри, лаптопи, камери и др., но и при създаването на базови станции за 5G мрежи. Това е най-сериозната причина за битката между САЩ и Huawei през последните години.

Компанията вече има поръчки за производство на елементи от националната инфраструктура за 5G на няколко държави по света. Ако изведнъж доставките на полупроводници спрат, Huawei няма да може да изпълни ангажиментите си дори по китайската мрежа.

Изглежда, че Huawei няма особено полезен ход. Създаването на полупроводниците е сложен производствен процес, за който се изисква достъпа до компоненти и технологии от цял свят. Почти всяка стъпка от този процес изисква специализирано оборудване и софтуер, които се доставя от малък брой компании. Три от тях - американските Synopsys, Cadence и Mentor Graphics - доставят т.нар. EDA софтуер, който е необходим за проектирането на чиповете. Пазарът е силно концентриран и поради тази причина ефектът от санкциите е толкова силен.

Дори ако Huawei реши да започне сам да произвежда 7- или 5-нанометрови чипове, конкурентите му на пазара ще запазят огромното си предимство поне в средносрочен план.

Засега САЩ предоставят на Huawei гратисен период от 120 дни, в който ще могат да продължат да обработват текущите си поръчки на компоненти. Компанията вече се подготвя за кризата, като купува големи количества чипове. Според информация във Financial Times, Huawei са започнали преговори с друг тайвански производител MediaTek за доставки на готови 5G-чипове. MediaTek все още преценява възможностите си да обслужи поръчката, която предполага тройно увеличение на продукцията за Китай.

Засега производството на най-новия собствен процесор Kirin 1000 не би трябвало да бъде засегнато от санкциите, но пред Huawei стои въпросът какво ще прави след средата на септември, когато новият режим влезе в сила.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
Huawei отчете слаба годишна печалба и предупреди САЩ: Китай ще отвърне


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024