Районен кмет от "Спаси София" е атакуван чрез фиктивна фирма за 1 паунд, регистрирана на негово име Снимка: © Емил Бранчевски, Фейсбук

Кметът на столичния квартал "Илинден" Емил Бранчевски се оказа мишена на мащабна атака, кулминирала с опит за отстраняването му от длъжност чрез "фиктивна" регистрация на фирма на негово име във Великобритания.

Бранчевски твърди, че създаването на дружеството е станало без негово знание и че е разбрал за съществуването му от жалба, подадена в Общинската избирателна комисия (ОИК) срещу него.

Районният кмет е представител на "Спаси София" в местната коалиция с ПП и ДБ. През ноември 2023 г. той победи дългогодишен титуляр от ГЕРБ Иван Божилов, който се бореше за трети мандат.

Божилов прави опит да касира избора на Бранчевски през Административния съд, но губи на първа инстанция, след като съдът решава, че няма данни за съществени нарушения в деня на вота.

Срещу Бранчевски обаче започва да се води видима целенасочена кампания в социалните мрежи, непосредствено след изборната му победа.

Първият повод за атаки срещу него се оказват отсъствията му от работа малко след началото на мандата. Неговото обяснение е, че е в болничен отпуск се е наложило да се подложи на хирургическа операция заради инцидент.

Противниците му обаче твърдят, че е нарушил закона, защото се намирал в Германия, където работил като преди местните избори и все още бил в предизвестие.

Един от организаторите на протест срещу него през февруари 2024 г. е Надежда Дойчева - бивш кандидат за кмет на съседния район "Люлин" от ВМРО и един от администраторите на Facebook-група "ЖК Св. Троица".

Паралелно с това, Дойчева подава жалба до ОИК с искане за отстраняване и на заместника на Бранчевски Радослав Колев. В писмото си тя твърди, че Колев заема поста си в условия на несъвместимост, защото не напуснал навреме търговското си дружество.

Сигнал с "абсолютно същите данни и с идентично оформление на текста" е получен в ОИК и от Христо Гадев, неуспял кандидат на "Възраждане" за районен кмет на "Илинден".

Общинската избирателна комисия отказва да се занимава с жалбите им, защото не е компетентна да ги разглежда, но Колев все пак подава оставка.

На 19 февруари (три месеца след изборите) в ОИК постъпва нова жалба срещу Бранчевски, този път от ръководителя на ГЕРБ в "Красно село" Мартин Милев. В нея се твърди, че роднина на кандидата за районен кмет на "Спаси София" председателствал една от секционните комисии на 5 ноември 2023 г. в "Илинден" и че има съмнения за конфликт на интереси.

ОИК отхвърля и сигнала на Милев, като посочва, че описаният казус не отговаря на забраните в Изборния кодекс, а в деня на изборите не са подадени никакви жалби или възражения срещу резултатите.

На 15 март срещу Емил Бранчевски обаче е задействана трета линия на атака - по познатата схема за несъвместимост поради съществуване на търговско дружество.

Авторите на този сигнал са Христина Янкулова от Инициативен комитет "Захарна фабрика" и дежурният жалбоподател срещу новите кметове от ПП-ДБ Александър Долев, бивш политик от ВМРО в Пловдив, който се представя за ръководителна "Радио и телевизия Истина и свобода".

Те твърдят, че в Британския търговски регистър съществува дружество с име "Clinic for medical services Branchevski - Kolev", регистрирано на 18 февруари 2024 г. Капиталът на фирмата е 1 паунд.

Фамилните имена съвпадат с тези на районния кмет и заместника му. Фирмата е регистрирана цели три месеца след победата на Бранчевски на изборите - т.е. не става дума за забравено отписване, а за чисто ново търговско дружество.

"Никога не съм регистрирал или участвал в подобно дружество, тази регистрация е направена без мое знание и в нарушение на закона. Бях меко казано шокиран от тази информация. Говорим за сериозно злоупотреба с моите лични данни и извършено престъпление, с което явно се цели моята дискредитация", казва районният кмет.

Според неговите данни - регистрацията на дружеството е станала с онлайн заявление, пуснато на 15 февруари 2024 г.

Бранчевски е подал сигнал до полицията, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни.

Общинската избирателна комисия е изпратила официално запитване до Великобритания за уточняване на информацията кой всъщност е регистрирал фирмата.

"Остро осъждаме всякакви опити за компрометиране на хора от нашата партия. Срещу г-н Бранчевски от месеци се правят опити за злепоставяне, но този път недоброжелателите са стигнали твърде далеч. Вярвам, че органите ще свършат своята работа и виновните ще бъдат наказани. Очевидно е, че действията на г-н Бранчевски в район "Илинден" не се харесват на бившето ръководство на общината и опитите за дискредитация и саботаж продължават, дори с цената на престъпления", заяви Борис Бонев, лидер на "Спаси София".

Това не е първият опит за "реванш" срещу победилите кандидати на ПП-ДБ и "Спаси София" в местните избори.

За първи път обаче се появяват данни за евентуална злоупотреба с лични данни като инструмент за политическо разчистване на сметки.

Кой стои зад сигналите срещу Васил Терзиев и Благомир Коцев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024