Кой стои зад сигналите срещу Васил Терзиев и Благомир Коцев

Кметовете на София и Варна Васил Терзиев и Благомир Коцев се превърнаха в мишена на странна атака, чиято цел изглежда е да компрометира мандатите им от ден първи.

Един и същи човек оспорва правото на Терзиев и на Коцев да заемат кметските си постове заради "несъвместимост".

Това е Александър Долев, който има опит в местната власт в Пловдив до 2011 г., а в момента се представя за редактор в "Радио и телевизия Истина и свобода".

Долев е подал сигнали до Общинските избирателни комисии (ОИК) в София и Варна, като твърди, че Васил Терзиев и Благомир Коцев са допуснали нарушение, защото не са излезли от управителните съвети на фирмите си в срок.

Законът за местното самоуправление (ЗМСМА) забранява на кметове да бъдат контрольори или управители на дружества, както и да участват в надзорни, управителни и контролни органи на фирми по време на управлението си. Затова новоизбраните кандидати са длъжни да прекратят това участие в едномесечен срок от полагането на клетва.

В противен случай - пълномощията им ще бъдат прекратени, така както се случи през 2020 г. с новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов (БСП).

Какво е "Радио и Телевизия Истина и свобода"?

Зад това име не стои нито радио, нито телевизия, нито търговско дружество. Това е уебсайт, пълен с конспиративни теории за заговора на "глобалистите", фалшиви новини за "пръскане на кемтрейлс" и антиваксърски материали.

Сайтът е списван от бившия общински съветник и зам.-кмет на Пловдив от времето на Славчо Атанасов - Александър Долев.

През 2015 г. Комисията по досиетата откри негова принадлежност към бившата ДС като агент към Второ главно и 6-то управление.

Долев беше част от ВМРО по време на кариерата си в общинската администрация в Пловдив, но е минал и през други партии като "Конституционен съюз" и "Целокупна България".

През 2020 г. по време на COVID-пандемията Долев беше задържан в софийското метро заради отказ да сложи маска в периода, в който това беше част от задължителните мерки в обществения транспорт.

Oсвен в антиваксърската пропаганда, Долев се оказва активен и в подаването на сигнали срещу кметовете от ДБ-ПП.

Непосредствено преди коледните празници ОИК София се зае с проверка дали Васил Терзиев все още има участие във фирма.

Тогава от Столичната община публикуваха позиция от името на Терзиев, в която заявяват, че той никога не е изпълнявал управленска функция в компанията, за която се отнася сигналът.

Той е имал миноритарен дял в нея, но още на 17 октомври (над 10 дни преди първия тур на изборите) е престанал да бъде съсобственик. Търговският регистър показва, че вписването на решението за прехвърляне на дяловете е с дата 20 декември 2023 година.

Заседанието на общото събрание за освобождаване на Терзиев е проведено на 13 ноември 2023 г., в деня, когато той положи клетва като кмет в СОС. Агенцията по вписванията обаче го е отразила с повече от месец закъснение.

Тогава Общинската избирателна комисия отложи решението си по сигнала, за да поиска допълнителни справки от Търговския регистър.

Оказва се, че на 10 януари 2024 Александър Долев е допълнил сигнала с информация за участие на Терзиев - този път за фирми в САЩ и Великобритания.

На заседание от 28 януари ОИК решава да ангажира и Министерството на вътрешните работи, и Министерството на правосъдието, за да се изясни дали Васил Терзиев има участие „Метастим лимитед“, „Спесимейтт лимитед“, „Пейхоук Лимитед“, базирани във Великобритания, и в „МакСтейдиъм“с адрес в САЩ.

Междувременно, ОИК във Варна е сезирана от Долев и срещу кмета на морския град Благомир Коцев, който също трябва да докаже, че е напуснал в срок фирмите си.

Сигналът съдържа твърдения за това, че Коцев има участие в търговски дружества в Малта.

Става въпрос за: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited. Настоява се за проверка и на други търговски дружества в Малта.

Публична проверка на "Сега" в малтийския регистър показва, че тези фирми са заличени. Според местното законодателство, когато една компания започне процедура по ликвидация, нейните акции спират да се търгуват и те се смятат за "нищожни" - термин, който се използва за акции на несъществуващо дружество.

ОИК - Варна все пак е поискала информация от Търговския регистър на островната държава, но за да бъдат предоставени данните, е необходимо и изрично съгласие на Коцев.

Кметът на Варна трябва да депозира писменото си съгласие за предоставяне на извлечение от регистъра на Малта до 1 февруари.

До 7 февруари той може да внесе в ОИК документи, които да опровергаят сигнала.

Ден, след като се появиха публикациите за сигналите срещу Коцев и двама от районните кметове на Варна, кметът излезе с позиция във Facebook. В нея той заявява, че няма участие във фирми в България и в чужбина, след като е избран на поста, както изисква законът. "Очевидно е, че атаката срещу мен и районните кметове е целенасочена и координирана от отстранената от власт партия и бившите ѝ активисти, понастоящем трудоустроени в ОИК", добавя Коцев.

Преди местните избори през есента на 2023 г. Варна се управляваше от ГЕРБ в лицето на Иван Порнтих, който не успя да спечели нов мандат.

По думите на новия градоначалник ОИК се използва "за политически реваншизъм", след като настоящото ръководство на общината е спряло "процеси на тъмно, на назначенията на „наши хора“, на войнстващите бизнес-интереси над обществените".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024