Снимка: © Twitter.com/Sawyer Merritt

„Току-що получих обаждане от моя търговец. в момента лолата ми се носи насред океана, вероятно и гори“. Това пише потребител в Twitter, чийто автомобил се намира в епицентъра на пожар на борда на кораба Felicity Ace.

Инцидентът се случва в сряда, след като на борда на товарния плавателен съд се разразява огън - той бързо се разпространява и принуждава екипажа да напусне кораба. Екипажът е евакуиран и невредим, но горящият Felicity Ace и хилядите луксозни автомобили са оставени в средата на Атлантическия океан.

По последна информация, корабът се намира южно от Азорските острови и все още продължава да гори, като се отдалечава все повече от сушата. Вчера два големи влекача с противопожарно оборудване са пристигнали на място в опит да охладят температурата на борда. Допълнителен спасителен кораб се очаква да пристигне от Ротердам до края на седмицата, за да помогне да се овладеят щетите.

Товарният кораб е превозвал близо 4 хиляди луксозни коли, сред които модели на Porsche, Volkswagen, Audi, Bentley и Lamborghini. Според застрахователни експерти общата стойност на товара е поне 300 млн. евро.

По данни на „Блумбърг“ - на кораба е имало 3965 превозни средства, сред които около 1100 "Порше" и 189 "Бентли". Корабът, собственост на японската компания Mitsui OSK Lines (MOL), е плавал от Емден, Германия до Дейвисвил, Роуд Айлънд (САЩ), но не е успял да достигне крайната си дестинация.

Според Йорг Асмусен, главен мениджър на Германската застрахователна асоциация, опустошителните пожари по товарните кораби продължават, затова са необходими по-добри противопожарни системи. „Със стоки на стойност до 500 млн. евро на борда, трябва да се инвестира в повече мерки за сигурност за такива кораби“, казва Асмусен.

Очаква се пожарни екипи и техници да се качат на плавателния съд в опит да го подготвят за изтегляне към Европа или Бахамите. Причината за стихването на огъня обаче най-вероятно е факта, че вече не е останало нищо за изгаряне на борда, смята служител на най-близкото пристанище. Пожарът напомня на случая от 2018 г., когато товарният кораб с автомобили Sincerity Ace се запали насред Тихия океан. Петима членове на екипажа загинаха, а корабът беше изтеглен обратно в Япония.

Пожарът на борда на Felicity Ace не може да бъде лесно потушен поради риска от по-голямо замърсяване на океана, тъй като има опасения, че токсични вещества могат да бъдат отмити в морето. Друга алтернатива за справянето с пожара е наличието на повече въглероден диоксид на борда, но това зависи предимно от метеорологичните условия и океанските води.

Причината за произшествието все още не е ясна. Някои специалисти обаче подозират, че огънят се е разраснал заради наличието на батерии в електрическите превозни средства, намиращи се на борда. Това са литиево-йонни батерии, които при инцидент могат да се запалят, да отделят опасни газове и дори да експлодират при достатъчно висока температура. Ако бъдат взривени, те могат да доведат до изключително опасни последствия. Най-често се запалват при неправилно производство или повреда. Дали именно батериите са разраснали пожара на Felicity Ace обаче, тепърва ще се разследва.

Инцидентът идва в неподходящ момент за световните производители на автомобили, които се намират в средата на две кризи. Едната е във веригата на доставки, другата - в световния недостиг на чипове. Те водят до забавяне на производството и търговията на нови автомобили. Автомобилната индустрия отговаря за около 3% от световната икономика, а в държави като Германия, Япония и Южна Корея процентът е много по-висок.

Забавянето при доставките на нови автомобили представлява и риск от загуба на доверието на потребителите. Новината за подобен тип инцидент може да повлияе и на пазарните цени на активите на нови автомобили.

Засега не са установени източници на замърсяване, но такива опасения има, тъй като корабът е пренасял големи количества гориво на борда си, както и акумулатори за автомобили. В момента няма потвърдено изтичане на масло от кораба, а португалските морски власти следят ситуацията в района.

Това е поредният случай на пожар в открити води. Миналата седмица избухна огън на борда на италианския ферибот „Юрофери Олимпия“, на който са пътували 239 пасажери и 51 души екипаж. Голяма част от пътниците бяха евакуирани, но в момента все още се издирват 10 души, от които 7 са български граждани.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят