Как кораб, натоварен с "Порше"-та и "Бентли"-та за милиони, изгоря насред Атлантическия океан Снимка: © Twitter.com/Sawyer Merritt

„Току-що получих обаждане от моя търговец. в момента лолата ми се носи насред океана, вероятно и гори“. Това пише потребител в Twitter, чийто автомобил се намира в епицентъра на пожар на борда на кораба Felicity Ace.

Инцидентът се случва в сряда, след като на борда на товарния плавателен съд се разразява огън - той бързо се разпространява и принуждава екипажа да напусне кораба. Екипажът е евакуиран и невредим, но горящият Felicity Ace и хилядите луксозни автомобили са оставени в средата на Атлантическия океан.

По последна информация, корабът се намира южно от Азорските острови и все още продължава да гори, като се отдалечава все повече от сушата. Вчера два големи влекача с противопожарно оборудване са пристигнали на място в опит да охладят температурата на борда. Допълнителен спасителен кораб се очаква да пристигне от Ротердам до края на седмицата, за да помогне да се овладеят щетите.

Товарният кораб е превозвал близо 4 хиляди луксозни коли, сред които модели на Porsche, Volkswagen, Audi, Bentley и Lamborghini. Според застрахователни експерти общата стойност на товара е поне 300 млн. евро.

По данни на „Блумбърг“ - на кораба е имало 3965 превозни средства, сред които около 1100 "Порше" и 189 "Бентли". Корабът, собственост на японската компания Mitsui OSK Lines (MOL), е плавал от Емден, Германия до Дейвисвил, Роуд Айлънд (САЩ), но не е успял да достигне крайната си дестинация.

Според Йорг Асмусен, главен мениджър на Германската застрахователна асоциация, опустошителните пожари по товарните кораби продължават, затова са необходими по-добри противопожарни системи. „Със стоки на стойност до 500 млн. евро на борда, трябва да се инвестира в повече мерки за сигурност за такива кораби“, казва Асмусен.

Очаква се пожарни екипи и техници да се качат на плавателния съд в опит да го подготвят за изтегляне към Европа или Бахамите. Причината за стихването на огъня обаче най-вероятно е факта, че вече не е останало нищо за изгаряне на борда, смята служител на най-близкото пристанище. Пожарът напомня на случая от 2018 г., когато товарният кораб с автомобили Sincerity Ace се запали насред Тихия океан. Петима членове на екипажа загинаха, а корабът беше изтеглен обратно в Япония.

Пожарът на борда на Felicity Ace не може да бъде лесно потушен поради риска от по-голямо замърсяване на океана, тъй като има опасения, че токсични вещества могат да бъдат отмити в морето. Друга алтернатива за справянето с пожара е наличието на повече въглероден диоксид на борда, но това зависи предимно от метеорологичните условия и океанските води.

Причината за произшествието все още не е ясна. Някои специалисти обаче подозират, че огънят се е разраснал заради наличието на батерии в електрическите превозни средства, намиращи се на борда. Това са литиево-йонни батерии, които при инцидент могат да се запалят, да отделят опасни газове и дори да експлодират при достатъчно висока температура. Ако бъдат взривени, те могат да доведат до изключително опасни последствия. Най-често се запалват при неправилно производство или повреда. Дали именно батериите са разраснали пожара на Felicity Ace обаче, тепърва ще се разследва.

Инцидентът идва в неподходящ момент за световните производители на автомобили, които се намират в средата на две кризи. Едната е във веригата на доставки, другата - в световния недостиг на чипове. Те водят до забавяне на производството и търговията на нови автомобили. Автомобилната индустрия отговаря за около 3% от световната икономика, а в държави като Германия, Япония и Южна Корея процентът е много по-висок.

Забавянето при доставките на нови автомобили представлява и риск от загуба на доверието на потребителите. Новината за подобен тип инцидент може да повлияе и на пазарните цени на активите на нови автомобили.

Засега не са установени източници на замърсяване, но такива опасения има, тъй като корабът е пренасял големи количества гориво на борда си, както и акумулатори за автомобили. В момента няма потвърдено изтичане на масло от кораба, а португалските морски власти следят ситуацията в района.

Това е поредният случай на пожар в открити води. Миналата седмица избухна огън на борда на италианския ферибот „Юрофери Олимпия“, на който са пътували 239 пасажери и 51 души екипаж. Голяма част от пътниците бяха евакуирани, но в момента все още се издирват 10 души, от които 7 са български граждани.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024