Как медиен скандал доведе до оставката на първата жена управител на Централната турска банка Снимка: © Getty Images

След по-малко от година начело на Централната банка на Турция Хафизе Гайе Еркан подава оставка заради медиен скандал, свързан със семейството ѝ.

Тя е на 44 години с докторска степен по финанси от университета в Принстън и специализации в Харвард и Станфорд. Кариерата ѝ е преминала от инвестиционни банки като Goldman Sachs през бижутерийната компания Tiffany & Co до важния държавен пост.

Еркан предприе бърза серия от повишаване на лихвените проценти, които помогнаха за стабилизирането на спадащата лира и овладяването на тежката криза с разходите за живот в Турция.

Паралелно с финансовите постижения обаче Еркан беше подложена на яростни атаки в социалните медии и в някои опозиционни издания за това, че предполагаемо е позволила на баща си да взема неоторизирани кадрови решения в банката.

Бивша служителка на Централната банка, твърди, че е била неправомерно уволнена от бащата на Еркан, защото отказала да работи извън работното време. 44-годишната жена отхвърля обвиненията.

Баща ѝ, Ерол Еркан, не работи в банката формално. Според служителката обаче той действа като "неофициален администратор" в банката и се възползва от ресурсите на финансовата институция - например е получил автомобил и дори собствен офис.

Последва незабавна политическа реакция.

Дениз Демир, депутат от основната опозиционна Републиканска народна партия, разкритикува ръководството на централната банка, като я нарече "задния двор на едно семейство". Турхан Комез от "Добрата партия" внесе парламентарен въпрос, с който поиска потвърждение на твърденията и призова министъра на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек да отговори.

"Неотдавна срещу мен беше организирана мащабна кампания за уронване на репутацията", казва Еркан в изявление в социалната мрежа Х, в което обявява оставката си.

Според някои турски медии обаче медийният скандал около семейството ѝ не е истинската причина за отстраняването.

В края на миналата година Еркан заяви, че е била принудена да се премести при родителите си, защото инфлацията е направила наемането на жилище невъзможно – признание, за което се твърди, че е разгневило турския президент Ердоган.

  • Индексът на жилищните цени на МВФ за Турция показва рязко повишаване в последните години, което се отличава от други държави.
  • Според турския институт BETAM - средната цена на наемите в Турция е нараснала със 117% за една година. Регионите на Анкара, Измир и Истанбул са сред най-засегнатите от увеличението.

Новината за оставката на първата жена управител на Централната банка на Турция вече разтревожи инвеститорите и породи несигурност относно дългосрочния ангажимент на Ердоган към неговия екип, пише France 24.

Постът ѝ ще заеме Фатих Карахан.

Карахан започва кариерата си като икономист в Банката на Федералния резерв на Ню Йорк през 2012 г. В официалната му биография се посочва, че е изнасял лекции и в Колумбийския университет и Нюйоркския университет. Той се присъединява към Amazon през 2022 г. и е назначен за заместник на Еркан в централната банка през юли миналата година.


Защо жената, която управлява Централната банка на Турция, живее с родителите си Kak


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024