"Как се нарича човек, който лъже, г-жо Цънцарова? В случая: Костадин Костадинов"

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и водещата на сутрешния блок на bTV Мария Цънцарова влязоха в рядко срещан сблъсък в ефир.

Поводът: публикация на Костадинов във Facebook, в която той твърди, че активисти на "Възраждане" са спрели "военна колона" на Аспаруховия мост във Варна и са били заплашвани от служител на Военна полиция.

Мария Цънцарова му показа официална позиция на Министерството на отбраната (МО), в която се казва, че спирането на военната техника е станало не заради протест на "Възраждане", а заради катастрофа, при която цялото движение при Аспаруховия мост е било блокирано.

Малко преди това Костадинов каза, че не е присъствал на мястото на инцидента, не можеше да посочи колко души от партията му са участвали в предполагаемото спиране на колоната и кой е действал първи. Въпреки това версията на "Възраждане", а не на МО, е ретранслирана през всички профили на партията в социалните мрежи - включително през неговия собствен.

Последва размяна на реплики между журналистите от bTV и депутата, която ескалира до следния диалог: "Как се нарича човек, който лъже, г-жо Цънцарова?", "В случая: Костадин Костадинов".

На финала на разговора се стигна до още по-абсурдна ситуация, когато Мария Цънцарова го попита дали ако се стигне до конфликт между България и НАТО, от една страна, и Русия, от друга (каквато е опорната точка на партията му), той ще участва срещу Русия.

Отговорът на Костадинов: "Не, разбира се, Русия не е враг на България".

Мария Цънцарова: Как се нарича човек, който изрича неистини?
Костадин Костадинов: Например?
Мария Цънцарова:Такъв, който подменя фактите
Костадин Костадинов: Лъжец, естествено.
Мария Цънцарова: Ето сега, кажете ни как се нарича човек, който разказва това, което разказва - от Министерството на отбраната казват, че подобно нещо не се е случвало.
Костадин Костадинов: Кое не се е случвало?
Мария Цънцарова:Не е имало никакви действия от страна на граждани за спирането на военна колона. Причината за спирането на военната колона е катастрофа.
Костадин Костадинов: Така, знам какво казвате. И сега искам да Ви питам Вас - Вие в качеството на адвокат на Министерството на отбраната ли се явявате?
Мария Цънцарова: В качеството си на журналист, който изяснява фактите.
Костадин Костадинов: И в качеството на адвокат Вие смятате, че в момента МО казва истината, а хората от "Възраждане" на Аспаруховия мост и които са били там, за разлика от Вас и МО - Вие смятате, че ние лъжем, а те казват истината? Тоест Вие вземате решение на базата на Ваше лично убеждение?
Мария Цънцарова: Аз смятам, че има институции, които казват какво се е случило. Движението е било спряно заради катастрофа.
Костадин Костадинов: Искате ли да отидете във Варна и да питате хората? Защо не ги поканите тях?
Мария Цънцарова: Когато Вие...
Костадин Костадинов: Как е възможно, г-жо Цънцарова, когато говоря не ме прекъсвайте. Как е възможно Вие да вземате решение...
Златимир Йочев: Не вземаме решения, проверяваме факти.
Костадин Костадинов: Вие в момента казвате, че хората от "Възраждане", които са били там, лъжат. Как е възможно да вземате подобно решение, без да сте питали обратната страна?
Мария Цънцарова: Вижте сега...
Костадин Костадинов: Не само не сте питали, Вие вече имате взето решение. И ми слагате това нещо на масата. Това не е коректно.
Мария Цънцарова: Казвам Ви, че никой нищо не е спирал според разказа. Имало е инцидент, заради който е било спряно движението.
Костадин Костадинов: Само че другата страна твърди обратното. Вие как разбрахте, че МО е право, а не лъже то? Защото аз ще ви кажа, че МО лъже.
Мария Цънцарова: Можете ли с факти да го подплатите?
Костадин Костадинов: Разбира се, поканете хората, които са били там. Обърнете се към тези, които са били на мястото. Потърсете информация, все пак имате репортери във Варна.
Мария Цънцарова: Ние имаме репортери навсякъде и сме потърсили информация по пътя, по който се стига до нея. В този отговор институциите...
Костадин Костадинов: На вас не ви ли се струва скандално, че излиза представител на Военна полиция и казва "Отръпни се или ще стрелям".
Мария Цънцарова: Това е Вашият разказ за това. А това са фактите - че не е имало среща между български граждани и полиция. Всички са стояли в колона.
Костадин Костадинов: Фактите са тези, които са обяснени в статуса на "Възраждане" от хора там на място. Казвам ви за 10-ти път, поканете ги. Вие няма да ги поканите. Вие сте се обърнали първо към Министерството на отбраната. Така действат адвокатите.
Мария Цънцарова: Напротив.
Костадин Костадинов: Нали мотото на вашата телевизия беше "Всички гледни точки". Вие видяхте ли гледната точка на представители на "Възраждане"?
Златимир Йочев: Ами ето го представителя на "Възраждане"
Костадин Костадинов: Аз не съм бил там, затова ви питам
Мария Цънцарова: Вие не сте били там, но сте автор на тази публикация.
Костадин Костадинов: Аз не съм пуснал тази публикация. Пусната е от представител на "Възраждане".
Мария Цънцарова: Моля ви се, фактите. Как се нарича човек, който си служи с неистини?
Костадин Костадинов: (мълчание)
Мария Цънцарова: Благодаря за отговора. Нека да погледнем в профила Ви във Facebook? Вие ли сте Костадин Костадинов?
Костадин Костадинов: Нали говорихме за профила на "Възраждане"?
Мария Цънцарова: Не, аз говоря за вашия. Вие ли сте този човек?
Костадин Костадинов: Да, споделено е на много места.
Мария Цънцарова: Не, това са ваши думи.
Костадин Костадинов: Споделено е на много места. Споделил съм това, което е излязло във "Възраждане Варна".
Мария Цънцарова: Нашите зрители виждат това, което виждаме всички.
Костадин Костадинов: Искате ли да влезем в страницата на "Възраждане Варна"?
Мария Цънцарова: Костадин Костадинов е писал. От ваше име пишете "Ние от "Възраждане" спряхме военна колона. Войната е буквално на прага ни".
Костадин Костадинов: В страницата на "Възраждане Варна" е излязло, аз съм го споделил. Когато споделя нещо от страницата на bTV, това моя информация ли е или ваша?
Мария Цънцарова: Тук не сте споделил нищо от никаква страница, ваше е.
Костадин Костадинов: Вижте... направил съм...
Мария Цънцарова: Вие не сте цитирали ВВ, пишете от първо лице, единствено число.
Костадин Костадинов: Трябва ли във всеки един случай да го правим това нещо?
Мария Цънцарова: Важно е да не всяваме паника, г-н Костадинов. Това е. Когато войната, както казвате, е на прага ни.
Костадин Костадинов: Вижте, вижте, вижте, ето ви публикацията. Как се нарича човек, който лъже, г-жо Цънцарова?
Мария Цънцарова: В случая: Костадин Костадинов.
Костадин Костадинов: В случая: водещ на сутрешен блок.

Спорът в ефира на bTV се случва две години след като разследване на Мария Цънцарова показа, че част от депутатите от "Възраждане" са били ваксинирани срещу Covid-19, докато групата им медийно се обявяваше срещу ваксините и разпространяваше конспиративни теории за тях.

Цънцарова беше викана на разпити в МВР с цел да разкрие източниците си, след като "Възраждане" поискаха тя да бъде разследвана за журналистическата си дейност.

Костадинов не пропусна да напомни за случая, като я попита дали е "платила глобата на велинградската лекарка", която според него е направила проверка в имунизационните досиета, включително на децата му.

Цънцарова, на свой ред, го попита дали във "Възраждане" вече са си сложили четвърта доза от ваксините или са с фалшиви сертификати. Костадинов я насочи към останалите си колеги, като обяви, че той не се е имунизирал срещу Covid.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024