Докато снегът затрупва София в събота вечер, група от граждани се събират в центъра на столица, за да протестират срещу насилието над жени. Повечето носят плакати с посланието "Нито една повече" - това е и мотото на демонстрацията.

Поводът е Международният ден на ООН за борба срещу насилието над жени. Няколко от присъстващите жени обаче са дошли и с второ послание на демонстрацията на 25 ноември. Подкрепа за народа на Палестина.

И то е в конфликт с темата и целта на протеста - поне ако се придържаме към фактите.

Фоторепортаж от мястото на събитието на Vesti.bg и фотографа Георги Димитров показва жена с развято палестинско знаме. В един момент флагът е на "първа линия" - разпънат на стълбите на Съдебната палата, откъдето говорят организаторите на проявата в защита на жените, докато тя тече. Други две момичета са с палестински шалове, става ясно от кадрите.

Оказва се, че организаторите на протеста - групата "Феминистки мобилизации" - вече е обявила "пълна съпричасност към народа на Палестина" и заява, че е против действията на Израел в ивицата Газа - управляваната от обявената за терористична организация от САЩ и ЕС "Хамас" територия.

На 7 октомври радикалната палестинска групировка нападна Израел, изби хиляди цивилни, взе стотици заложници. Огромен е броят на свидетелствата за изнасилени израелски млади и възрастни жени, и дори деца.

Само седмица преди протеста срещу насилието над жени в събота, от "Феминистки мобилизации" отправят призив за мирна демонстрация в солидарност с Палестина и осъждат това, което те наричат „геноцида, колонизацията и апартейда на Израел“. Това се вижда от официалната интернет страница на организацията.

Насилието над жени в Израел при нападението обаче няма данни да е коментирано, още по-малко осъдено публично.

Историята от София обаче не е изолиран случай.

Други страни по света също проведоха шествия, в които темата за насилието над жени някак се оказа близка до „Хамас“.

Насилието и войната

Насилието над жени и войната в Близкия изток не са чак толкова далечни теми. Разследване на изданието „Washington Post” публикува разказ на израелка, която споделя, че е станала свидетел на групово изнасилване по време на атаката срещу музикалния фестивал Супернова.

Жената се е преструвала на мъртва и е видяла как боец на „Хамас“ изнасилва жестоко жена и след това я „дава“ на своя другар, който я прострелва в главата.

"Той не си вдигна панталоните. Той я застреля, докато беше вътре в нея", казва свидетелката пред американския вестник.

Бунтовниците отричат изнасилванията и твърдят, че те биха били в разрез с основополагащите принципи на исляма, който забранява всякаква сексуална връзка извън брака.

Израелски власти вече съобщиха, че са започнали работа по документирането на тези случаи на насилие и дори подготвят дело по обвинения в масово убийство, изнасилване и изтезания.

Въпреки това протестът в София, чиито организатори все пак са решили да намесят военния конфликт в събитието си, не осъжда тези действия на „Хамас“.

Колкото до жените в палестинските територии - в доклад на правозащитни организации още от 2019 г. се казва, че всяка трета палестинска жена там е била обект на насилие от страна на съпруга си. Нивата на физически тормоз над момичета на възраст от 12 до 17 години са още по-високи - 44% от тях преживяват такова насилие, става ясно от документа. С други думи жените там също имат нужда от защита, но не заради действия на Израел.

Пропагандата и войната

Конфликтът между израелските войски и бунтовниците на „Хамас“ не се води само на фронта. Като всяка друга война важна роля заема и пропагандата.

В своя скорошна статия в немското издание „Süddeutsche Zeitung“ изследователят на тероризма Ханс-Якоб Шиндлер отбелязва, че в тази война образът на израелските жертви остава на дъното.

Въпреки убийствата, извършени от „Хамас“ в кибуците, снимките на мъртви деца, разрушени къщи и други зверства – тези доказателства са на преден план в новинарските портали и по телевизията, но не и в интернет. Образите от Газа засенчват всичко останало.

В Tiktok видеоклиповете с хаштаг „Подкрепа за Израел“ (StandWithIsrael) са гледани 270 млн. пъти през последните 30 дни, докато „Подкрепа за Палестина“ (StandWithPalestine) е гледан 1 милиард пъти, а „Освободете Палестина“ (FreePalestine) - 10 милиарда пъти.

Колкото и ужасно да е положението в Газа под израелските бомбардировки, Шиндлер не вярва, че това е само чиста човешка емпатия.

Огромната вълна на солидарност с палестинците, която върви ръка за ръка с осъждането на Израел, е „цялостна комуникационна стратегия и тя е много умела", посочва експертът.

"Хамас се опитва да радикализира хората по целия свят и да ги мобилизира за съпротива", казва Шиндлер пред изданието.

Кратка проверка в социалните мрежи показва как модни блогъри, инфлуенсъри и други онлайн личности по света все повече започват да споделят съдържание, свързано с войната в Близкия изток и да се обявяват в защита на Палестина, а често и на обявената за терористична организация „Хамас“.

Кой какво осъжда?

Проблем да осъдят насилието над жени от 7 октомври и след това, извършено от представители на "Хамас", имат и други феминистки организации по света. Миналия месец структурата на ООН за равенство между половете, известна като "ООН Жени", публикува доклад от четири страници, посветен на въздействието на войната върху жените в Газа, но в него тя успя да осъди само накратко нападението от 7 октомври. В документа не се казваще нищо за свидетелствата за сексуално насилие, извършено от „Хамас“.

Структурата беше критикувана заради мълчанието си по този въпрос, но в събота тя все пак призова за „стриктно разследване“ на съобщенията за насилие срещу израелски жени от 7 октомври.

„Срещнахме се с израелски женски организации и чухме за работата на Гражданската комисия за престъпления срещу жени и деца. Разтревожени сме от докладите за насилие, основано на пола, от 7 октомври и призоваваме за стриктно разследване, което да даде приоритет на правата, нуждите и безопасността на засегнатите“, се казва в изявление на „ООН Жени“.

Закъснялата и рехава позиция идва на фона на цялостния неуспех на ООН като международен орган да осъди агресията на „Хамас“. По-рано през ноември Съветът за сигурност успя да приеме първата си резолюция за конфликта, в която призовава (вместо да настоява) за „спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа“.

15-членният орган прие резолюцията, внесена от Малта, с 12 гласа "за" и 0 "против", след като четири предишни резолюции не бяха приети. САЩ и Великобритания се въздържаха да гласуват, тъй като резолюцията не осъждаше изрично „Хамас“, нито споменаваше Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024