Как Украйна успя да потопи руския военен кораб "Ивановец" с морски дронове

Шест автоматизирани морски дрона – това е всичко необходимо на украинското военно разузнаване, за да ликвидира руския военен кораб "Ивановец" миналата седмица.

При нападението са използвани десет машини "MAGURA", като само шест са били необходими за окончателното потопяване на кораба, казва един от водачите им в интервю за CNN.

Операторът, идентифициран с повиквателна "13", е член на специално подразделение на украинската Служба за военно разузнаване, което се свързва с редица нападения в Крим и в самата Русия.

Безпилотните кораби "MAGURA" са дълги около 5,5 метра, но имат голям обсег от около 800 километра – факт, който позволява на украинската армия да ги пуска от крайбрежието за мисии срещу цели в Крим.

Нощни кадри, публикувани от украинците, показват как руснаците стрелят по дроновете, които се устремяват към "Ивановец". Те нанасят борда срещу кораба и предизвикват мощни експлозии.

Кадрите показват как корабът бавно потъва към дъното на Донузлавското езеро.

MAGURA e съкращение на Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus - морски автономен отбранителен безпилотен роботизиран апарат.

Ефектът от ударите на дроновете е впечатляващо, но управлението им е много деликатно, казва украинският военен. "Основното нещо е да усетите дрона", казва той пред CNN, като добавя, че "това е ювелирна работа".

Контролирани от разстояние чрез връзка Starlink, дроновете могат да бъдат предварително програмирани и за дългите пътувания през Черно море.

По думите му полезният товар на дрона от 250 кг може да бъде увеличен до 300 кг, "но няма нужда да се прави това" - дори срещу някои от най-здравите кораби на Черноморския флот на Москва дроновете са доказали своята ефективност.

Руските военни кораби не са проектирани за отбрана срещу морски дронове. Оръдията им са по-добре пригодени за обстрел срещу други големи кораби, но не и срещу безпилотни устройства, които са много бързо маневрени.

"Дроновете са трудни за засичане, особено в открито море. Този размер затруднява управлението им, защото морето е бурно, но също така прави много по-трудно за врага да ни удари", обяснява той.

Киев все по-често залага на дронове, за да изравни силите си с Русия - това е и част от новата стратегия, която ген. Валерий Залужни налага.

Залужний изтъква две предимства на безпилотните системи – загубата на човешки животи се ограничава, а материалното предимство на Русия пред Украйна в областта на оръжията и боеприпасите губи своето значение.

"Именно тези безпилотни системи - като дроновете, заедно с други видове модерни оръжия, осигуряват най-добрия начин за Украйна да избегне въвличането в позиционна война, в която ние не притежаваме предимство", каза в свой коментар за американската медия Залужний миналата седмица.

След незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г. и последвалата руска инвазия през 2022 г., Украйна вече не разполага с функциониращи военноморски сили в Черно море.

Но потопяването на "Ивановец" е още една победа в кампанията на Украйна срещу Черноморския флот на Русия след потопяването на флагмана "Москва".


Новата стратегия на Украйна: Как ген. Залужний преосмисля войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024