От Адел до Майли Сайръс: Каква е формулата зад перфектната песен за разбито сърце?

Разделите са травматични събития. Ярост, мъка, тъга или разочарование са само част от емоциите, които могат да обземат човек. Как се справят обикновено хората? Гледат няколко сезона от любим сериал, нападат хладилника или си правят дневник, в който изливат душата си.

Музикантите обаче имат други опции - да напишат набързо песен, с която да попилеят бившия си. Пускат я в интернет и после гледат шоу. Toва направи Шакира с Out of Your League, посветена на Жерар Пике. И тя не е единствената, пише Маниш Панди от "Би Би Си", докато прави преглед на всички песни за разбити връзки и сърца, които се появиха в последните години.

Пике отговори на подигравките на Шакира със спонсорство от Casio и ново Twingo

Феновете бързо разбраха, че новото парче на Майли Сайръс попада точно в този жанр. Макар Майли да не го е обявявала, както направи Шакира, всички са сигурни, че "Flowers" е песен за бившия ѝ съпруг австралиеца Лиъм Хемсуърт.

Песента излезе на 13 януари - рождения ден на актьора. Това беше сигнал за феновете да започват да плетат теории. Една от тях е, че в клипа към "Flowers" Майли е със сакото на Хемсуърт от премиерата на филма "Avengers: Endgame" през 2019. На събитието двойката се появи заедно на червения килим. Интригата сега гласи, че това е форма на отмъщение заради репликата на Лиам към Майли: ,,Можеш ли поне веднъж да се държиш прилично?"

Всъщност тоалетът на Майли във "Flowers" е от есенна колекция за 2022 г. на Saint Laurent.

Парчето стана третата най-стриймвана песен в света, в деня на пускането си тя достигна 7,7 милиона стрийма в Spotify, а седмица по-късно вече са 96 милиона. Обявиха я за "химна на разделите".

И все пак кралиците на баладите за отминали връзки си остават Адел и Тейлър Суифт, въпреки че Ариана Гранде, The Weeknd и Джъстин Бийбър също са част от клуба на разбити сърца.

Каква е формулата да напишете перфектната песен за раздяла? И защо тези парчета жънат такъв успех?

Основната причина за популярността на жанра вероятно е очевидна - в някакъв момент от живота си всеки бие шута на някого или обратното - на него му го бият. Затова и хората лесно се припознават в парчета, които възпяват болката от раздялата или са за търсенето на сили, с които да продължиш напред.

Маниш Панди цитира преподавателя по творческо писане Мартин Райт от Института за британска и ирландска модерна музика (BIMM) в Бирмингам, който казва, че най-добрите песни за раздяла са такива заради разказа в тях. Вариантите за този разказ, които той описва са няколко:

Ако аз късам с теб, тогава песента е за овластяване и освобождение. Но ако ти се разделяш с мен, ще пея за тъга, огорчение и дири отмъщение.", казва Райт.

Според него в "Out of Your League" Шакира впечатляващо успява да комбинира повечето от тези елементи в един ред: „Няма да се върна при теб, дори да плачеш, дори да ми се молиш." (I won't get back with you, not if you cry, not even if you beg.)

Следващата неделима част от този разказ е онази, която обяснява защо се случва раздялата.

Тук също има няколко вариации в зависимост дали влюбените се отказват един от друг или просто животът продължава и вече не се виждат по същия начин.

От отговора на този въпрос са и чувствата на лирическия аз след раздялата. Популярен подход е „Преодолях го, не ми пука". Виждаме го при Ариана Гранде: „Научих се от болката/ Станах страхотна." (I've learned from the pain/I turned out amazing.)

Обратният пример е Оливия Родриго, която е още тийнейджърка, когато пише: "И просто не мога да си представя как може да си толкова добре, когато мен ме няма." (And I just can't imagine how you could be so okay now that I'm gone.)

Накрая идва развръзката.

Мартин Райт твърди, че припевът и погледът към бъдещето са ключови за успеха на разказа в едно такова парче за разбити сърца. Можете да кажете нещо обнадеждаващо като Адел: "Както и да е, ще намеря някой като теб" (Never mind, I'll find someone like you)

Или да поемете по пътя на Бионсе: „Скъпи, няма да пролея и сълза за теб/Няма да изгубя и секунда сън/Защото истината е, че си така лесно заменим" (Baby I won't shed a tear for you/I won't lose a wink of sleep/'Cause the truth of the matter/Is replacing you is so easy.)

Трети вариант е да следвате решителността на Тейлър Суифт: "Ние никога, никога, никога, никога няма да се съберем отново. Ама никога." ( But we are never, ever, ever, ever getting back together. Like, ever"

Освен че са добри за слушане, песните за раздяла могат да бъдат полезни за авторите им.

Това е техният начин да преодолеят болката, да изплачат мъката си и да отработят - както казват психотерапевтите, травмата си. Всички останали можем просто да си изберем парче, на което да поплачем.

miley cyrus, flowers, endless summer vacation, майли сайръс, нов албум, 2023, Майли Сайръс пуска нов албум - "Endless Summer Vacation"

тейлър суифт, midnights Midnights на Тейлър Суифт: Никога не получавате една и съща Тейлър два пъти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024