Какво да правим с парите си по време на няколко кризи Снимка: © Getty Images

Първо бяха прогнозите за нова финансова криза - в Европа мислехме, че ще дойде от дълговете на Италия и Гърция, а в САЩ - от студентските кредити. Това бяха само преположения. След това обаче се появи пандемията и решихме, че няма да излезем от нея с години, но се появиха ваксините и започна възстановяване. Сега на дневен ред е войната, която поставя всяка една сфера от живота ни под риск.

Нека добавим и климатичните промени - “за разкош”.

Последните три години са като да ги живеем в учебник по история.Проклятие е да живееш в интересни времена, беше казал Конфуций .

Какво се случва с парите ни?

От няколко години се забелязва тенденция на спад в овърнайт депозитите (те са в срок от 1 ден и се ползват за големи суми от корпоративни клиенти, като лихвеният процент е по-голям в сравнение с другите депозити) срочните и други депозити. Паралелно, инфлацията расте и прогнозите са да продължава да го прави, въпреки че България не е от държавите, които “печатат” пари. Инфлацията от началото на годината (март 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 5.2%, а годишната инфлация за март 2022 г. спрямо март 2021 г. е 12.4%.

Това означава, че темпът на увеличение на цените е доста над средния лихвен процент по депозитите - инвестираните по този начин пари губят стойност всеки месец и то не малко. Нека не забравяме, че целта на парите е да можем да ги разменим срещу стоки и услуги – разменна стойност, която пада всяка година. Или срещу добре прекарано свободно време.

Прекрояване на спестяването и инвестирането

Въпреки ниските лихвени проценти на депозитите и високата инфлация, спестяването и инвестирането имат смисъл и в този текст ще предложим начини това да се прави умно.

Първо правилно гласи, че преди да пристъпим към стратегия за инвестиране, трябва да сме сигурни, че имаме спестени три-четири работни заплати в банковата си сметка. Макар че парите губят част от реалната си стойност, тази сума ще ви даде сигурност в тези меко казано динамично времена.

Останалите пари, с които разполагате, можете да насочите към инвестиции. Тук на помощ идва Систематичният инвестиционен план (СИП) на ОББ. Той е подходящ, ако искате да постигнете определена дългосрочна цел и нямате възможност да спестявате или инвестирате големи суми - например осигуряване на образование за децата, допълнителна помощ след пенсионна възраст, мечтано пътуване. Можете да изберете спестовен план, който включва минимални месечни вноски и е направен спрямо вашите желания.

Систематичния инвестиционен план е за хората с план - онези, които биха искали да отделят средства, за да постигнат определена цел. Освен това, той дава възможност за дългосрочно инвестиране – без фиксиран краен срок, като от вас не се изисква да познавате финансовите пазари. Екип от професионалисти се грижи и управлява инвестицията ви, а в случай, че има съществен спад на пазарите, се иновативната мултисигнална стратегия цели да ограничи неговият ефект върху инвестицията.

Можете да си направите СИП директно в мобилното банкиране ОББ Мобайл.

Инвестиране във взаимни фондове

По същество СИП е инвестиране във взаимни фондове, които са готова кошница от финансови активи, управлявани от професионалисти.

Инвестирането във взаимни фондове е подходящо, ако не сте професионалист и не можете или не желаете да отделяте необходимото време за анализ на пазарите - нещо, което се учи с години и изисква сериозно четене.

СИП на ОББ предлага всеки потребител сам да избере каква сума да отделя месечно и коя е удобната за него дата за инвестиране. Така генерирате средства имат възможност да реализират доходност. Все пак е добре да гледате на този тип операция като на дългосрочно начинание.

ОББ добави СИП и в мобилното си приложение ОББ Мобайл. Клиентите имат възможност да открият своя нов систематичен инвестиционен план, в посоченият в приложението фонд, където ще могат да променят размера на месечната си вноска, избраната дата на инвестиране (удържане на избраната сума), сметка от която се събират вноските – директно през приложението на ОББ Мобайл и без необходимост от посещение на клон на банката.
Ако не желаете да упражнявате подобно микроменажиране, тогава можете просто да разчитате на автоматизацията на процеса, заложен в ОББ Мобайл.


Този текст е в партньорствос ОББ, Това е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023