Снимка: © Getty Images

Първо бяха прогнозите за нова финансова криза - в Европа мислехме, че ще дойде от дълговете на Италия и Гърция, а в САЩ - от студентските кредити. Това бяха само преположения. След това обаче се появи пандемията и решихме, че няма да излезем от нея с години, но се появиха ваксините и започна възстановяване. Сега на дневен ред е войната, която поставя всяка една сфера от живота ни под риск.

Нека добавим и климатичните промени - “за разкош”.

Последните три години са като да ги живеем в учебник по история.Проклятие е да живееш в интересни времена, беше казал Конфуций .

Какво се случва с парите ни?

От няколко години се забелязва тенденция на спад в овърнайт депозитите (те са в срок от 1 ден и се ползват за големи суми от корпоративни клиенти, като лихвеният процент е по-голям в сравнение с другите депозити) срочните и други депозити. Паралелно, инфлацията расте и прогнозите са да продължава да го прави, въпреки че България не е от държавите, които “печатат” пари. Инфлацията от началото на годината (март 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 5.2%, а годишната инфлация за март 2022 г. спрямо март 2021 г. е 12.4%.

Това означава, че темпът на увеличение на цените е доста над средния лихвен процент по депозитите - инвестираните по този начин пари губят стойност всеки месец и то не малко. Нека не забравяме, че целта на парите е да можем да ги разменим срещу стоки и услуги – разменна стойност, която пада всяка година. Или срещу добре прекарано свободно време.

Прекрояване на спестяването и инвестирането

Въпреки ниските лихвени проценти на депозитите и високата инфлация, спестяването и инвестирането имат смисъл и в този текст ще предложим начини това да се прави умно.

Първо правилно гласи, че преди да пристъпим към стратегия за инвестиране, трябва да сме сигурни, че имаме спестени три-четири работни заплати в банковата си сметка. Макар че парите губят част от реалната си стойност, тази сума ще ви даде сигурност в тези меко казано динамично времена.

Останалите пари, с които разполагате, можете да насочите към инвестиции. Тук на помощ идва Систематичният инвестиционен план (СИП) на ОББ. Той е подходящ, ако искате да постигнете определена дългосрочна цел и нямате възможност да спестявате или инвестирате големи суми - например осигуряване на образование за децата, допълнителна помощ след пенсионна възраст, мечтано пътуване. Можете да изберете спестовен план, който включва минимални месечни вноски и е направен спрямо вашите желания.

Систематичния инвестиционен план е за хората с план - онези, които биха искали да отделят средства, за да постигнат определена цел. Освен това, той дава възможност за дългосрочно инвестиране – без фиксиран краен срок, като от вас не се изисква да познавате финансовите пазари. Екип от професионалисти се грижи и управлява инвестицията ви, а в случай, че има съществен спад на пазарите, се иновативната мултисигнална стратегия цели да ограничи неговият ефект върху инвестицията.

Можете да си направите СИП директно в мобилното банкиране ОББ Мобайл.

Инвестиране във взаимни фондове

По същество СИП е инвестиране във взаимни фондове, които са готова кошница от финансови активи, управлявани от професионалисти.

Инвестирането във взаимни фондове е подходящо, ако не сте професионалист и не можете или не желаете да отделяте необходимото време за анализ на пазарите - нещо, което се учи с години и изисква сериозно четене.

СИП на ОББ предлага всеки потребител сам да избере каква сума да отделя месечно и коя е удобната за него дата за инвестиране. Така генерирате средства имат възможност да реализират доходност. Все пак е добре да гледате на този тип операция като на дългосрочно начинание.

ОББ добави СИП и в мобилното си приложение ОББ Мобайл. Клиентите имат възможност да открият своя нов систематичен инвестиционен план, в посоченият в приложението фонд, където ще могат да променят размера на месечната си вноска, избраната дата на инвестиране (удържане на избраната сума), сметка от която се събират вноските – директно през приложението на ОББ Мобайл и без необходимост от посещение на клон на банката.
Ако не желаете да упражнявате подобно микроменажиране, тогава можете просто да разчитате на автоматизацията на процеса, заложен в ОББ Мобайл.


Този текст е в партньорствос ОББ, Това е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

bTV и Нова ТВ: Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е контактувал с полицайка от Първо РПУ

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос