Снимка: © Getty Images

Българските власти са били остро критикувани в Европейския парламент заради настоящата ситуация у нас. Това съобщи за БНР журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов, който участваше на заседанието, организирано от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас. Заради личността и действията на главния прокурор, заради липсата неговите действия, заради липсата на главен прокурор“, каза Стоянов.

Днес за тревожното положение около протестите в България и за съдебната реформа отговаряше външният ни министър Екатерина Захариева, а в заседанието при закрити врати участваха още зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместникът на главния прокурор Красимира Филипова, Ана Джумалиева - председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др. Там бяха представители на ЕК, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. 

Журналистът от „Биволъ“ добави, че критиките към българските власти са били насочени и заради неотчетност на фигурата на обвинител номер едно, заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор, както и заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на конституцията. „Много от панелистите“ са я определили като, „меко казано, “тревожна".

Отбелязано било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх.

Стоянов предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръка по главата „правосъдие“ и “вътрешен ред“. Все още няма официален коментар от МВнР или от пресцентъра на Европейския парламент.

От прокуратурата обаче съобщиха за заседанието. В прессъобщението им пише, че „акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор“.

Според съобщението - дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред българската прокуратура и в контекста на засилен политически и медиен натиск.

„По конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова, посочват от държавното обвинение.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда чувствителни теми при закрити врати. До момента се е събирала по случаи като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак. Разглежда и сигнали за корупция и системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи инт’ Велд, която, според информация на EurActiv – е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но те не присъстваха на заседанието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България