Какво казаха за България в ЕП: Унищожителна критика или отбелязване на постиженията на прокуратурата Снимка: © Getty Images

Българските власти са били остро критикувани в Европейския парламент заради настоящата ситуация у нас. Това съобщи за БНР журналистът от „Биволъ“ Димитър Стоянов, който участваше на заседанието, организирано от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

"По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас. Заради личността и действията на главния прокурор, заради липсата неговите действия, заради липсата на главен прокурор“, каза Стоянов.

Днес за тревожното положение около протестите в България и за съдебната реформа отговаряше външният ни министър Екатерина Захариева, а в заседанието при закрити врати участваха още зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместникът на главния прокурор Красимира Филипова, Ана Джумалиева - председател на Комисията за защита от дискриминация, представители на неправителствени организации у нас и др. Там бяха представители на ЕК, на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции.

Журналистът от „Биволъ“ добави, че критиките към българските власти са били насочени и заради неотчетност на фигурата на обвинител номер едно, заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор, както и заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на конституцията. „Много от панелистите“ са я определили като, „меко казано, “тревожна".

Отбелязано било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх.

Стоянов предполага, че въпросът ще бъде разгледан по-късно на пленарна сесия, както и че към България ще бъдат отправени съответните препоръка по главата „правосъдие“ и “вътрешен ред“. Все още няма официален коментар от МВнР или от пресцентъра на Европейския парламент.

От прокуратурата обаче съобщиха за заседанието. В прессъобщението им пише, че „акценти по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор“.

Според съобщението - дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред българската прокуратура и в контекста на засилен политически и медиен натиск.

„По конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители. Свободни са да вземат решения съобразно вътрешното си убеждение, независимо за кое лице се отнасят, и тези решения не могат да се контролират от главния прокурор“, каза по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова, посочват от държавното обвинение.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права е подгрупа на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Тя разглежда чувствителни теми при закрити врати. До момента се е събирала по случаи като убийствата на малтийската блогърка Дафне Каруана Галиция и на словашкия журналист Ян Куциак. Разглежда и сигнали за корупция и системна опасност за върховенството на закона в страните членки. Групата има 14 члена, сред които няма българи.

Председател е евродепутатът от Нидерландия Софи инт’ Велд, която, според информация на EurActiv – е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, но те не присъстваха на заседанието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023