Какво са касетъчните бомби - опасното оръжие за Украйна, което предизвика спорове между съюзниците Снимка: © Getty Images

САЩ обявиха, че ще изпълнят искането на Украйна и ще ѝ доставят спорните касетъчни бомби. Този ход обаче беше разкритикуван както от правозащитни групи, така и от някои от съюзниците на Киев като Испания и Великобритания. Неодобрението е свързвано с това, че оръжието, което Вашингтон ще предостави е толкова опасно, че е забранено от повече от 120 държави.

Британската обществена медия BBC обяснява какво всъщност представлява оръжието и какви опасности крие то за цивилното население. Тя посочва, че касетъчните боеприпаси носят в себе си десетки до стотици по-малки бомбички, известни още като субмуниции. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или изстрелвани от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Предназначението им е да се взривят при удар, но това не винаги се оказва сполучливо, т.е. има вероятност те да не се взривят особено ако паднат върху влажна или мека почва. От военна гледна точка те могат да бъдат ефективни, когато се използват срещу вкопани сухопътни войски в окопи и укрепени позиции, като чрез тях големи райони могат да станат твърде опасни за придвижване.

Заради опасностите, които крият, бомбите са забранени от стотици държави, включително Великобритания, Франция и Германия. Всички тези страни са подписали международен договор - т.нар. Конвенцията за касетъчните боеприпаси, който забранява употребата или складирането на тези оръжия поради безразборния им ефект върху цивилното население.

Най-уязвими за инциденти с такива бомби са децата, тъй като те приличат на малки играчки и ако паднат в жилищни или земеделски райони, могат да бъдат задействани по погрешка.

Редица правозащитни организации определят касетъчни бомби като "ужасни" и смятат, че използването им е дори вид военно престъпление. Те обаче продължават да се използват в арсенала на няколко държави - както на Русия, така и на Украйна, а дори и на САЩ. Нито една от тези три страни не е подписала договора за тяхната забрана.



Съобщава се, че руските касетъчни боеприпаси имат т.нар. "процент на срив" от около 40%, което означава, че голям брой от тях остават невзривени и опасни.

Защо Украйна ги иска?

Артилерийските снаряди в украинските сили са крайно недостатъчни, най-вече защото, подобно на руснаците, те ги изразходват изключително бързо, а западните съюзници на Украйна не могат да ги заменят с необходимата скорост.

Сега украинците са изправени пред нелеката задача да се опитат да изтласкат руснаците от своите територии и за целта им трябва голямо голичество артилерийски снаряди. Поради липса на такива, Украйна поиска от САЩ запасите да бъдат попълнени от касетъчни боеприпаси, които да бъдат насочени срещу руската пехота, обслужваща всички тези отбранителни окопи.

Това не беше лесно решение за Вашингтон и е крайно непопулярно сред много демократи и защитници на правата на човека. Дебатът се води от поне шест месеца, но тази седмциа президентът Джо Байдън официално даде своето съгласие.

Един от големите ефекти, които това решение ще има, е, че Вашингтон губи голяма част от моралните си позиции във войната. Многобройните предполагаеми военни престъпления на Русия са добре документирани, но този ход вероятно ще предизвика обвинения в лицемерие от страна на САЩ, пише BBC.

Този ход на САЩ неизбежно ще ги постави в известно противоречие със западните им съюзници, а всяко предполагаемо разцепление в този съюз е точно това, което руският президент Владимир Путин иска и от което се нуждае.

Испания и Великобритания вече се обявиха против този ангажимент.

"Испания, въз основа на твърдия ангажимент, който има към Украйна, също има твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не могат да бъдат доставени при никакви обстоятелства. Не на касетъчните бомби и да на легитимната отбрана на Украйна, която, ние смятаме, че не трябва да се осъществява с касетъчни бомби", каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес пред репортери в събота.

Лондон също заема подобна позиция. Страната каза, че тъй като е "страна, подписала конвенция, която забранява производството или използването на касетъчни боеприпаси" тя "не насърчава употребата им".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024