В ситуации на големи кризи прогнозите на най-големите играчи, тези които разполагат с почти неограничен експертен и аналитичен ресурс, се следят под лупа от всички. Това, което ще прочетете, е вътрешен документ на една от най-мощните инвестиционни банки в света , насочен към големите и инвеститори:

50% от американците ще се разболея от covid-19, което се равнява на 150 милиона души. Това е равно на тези, които ще заболеят от обикновена настинка (риновирус). Риновирус има около 200 щама, с някои от които голяма част от американците ще се заразят между 2 и 4 пъти през годината.

Тъй като смъртността от вируса е 2%, в страната ще починат до три милиона души. По толкова умират всяка година от старост или болести, като ще се получи голямо припокриване – няма да има нови 3 милиона смъртни случаи, а именно тези в опасната възраст ще починат по-рано заради дихателни проблеми. Въпреки това подобно развитие ще натовари здравната система.

Много са доводите за това, че става дума за сезонен вирус. Той се разпространява предимно между 30 и 50 градуса северна географска широчина, което означава, че предпочита студено време. Наближаващото лято в северното полукълбо би трябвало да помогне в овладяването на ситуацията.

Очаква се пикът на разпространение да настъпи в следващите осем седмици, след което да последва спад.

От засегнатите 80% ще бъдат в ранен стадий, 15% в среден и 5% - в критичен. В ранен симптомите са наподобяващи настинка, а в среден – грип. Оставането вкъщи и почивката в рамките на две седмици са ефективни мерки срещу тези състояния. В критичен стадий ще влязат предимно възрастни хора.

Съществуват различни гледни точки за това как трябва да се процедира в противопоставянето срещу вируса преди появата на действаща ваксина. САЩ предпочита модела на карантината, докато Великобритания клони към позволяване на болестта да се разпространи свободно, за да може населението да изгради естествен имунитет. Карантината най-вероятно не би била ефективна и ще предизвика значими икономически щети, но ще намали темпото на поява на нови случаи, давайки възможност на здравната система да се справи с големия брой пациенти.

Втората най-значима икономика, която ще пострада, е тази на Германия, където се очаква да бъде засегнато 80% от населението или 58 милиона души.

Икономическият аспект на ситуацията

Макар да е сигурно, че Covid-19 ще нанесе икономически щети в глобален план, по-голямата част от тях ще се дължат на пазарната психология. Вируси винаги е имало. Фондовите пазари ще се възстановят напълно през втората половина на годината.

- Икономиката на Китай вече пострада много, което се отрази на снабдяването със суровини, и наруши световните вериги на доставки. Може да ѝ отнеме до шест месеца, за да се възстанови.

- Световният брутен вътрешен продукт ще нарасне с най-малък процент от 30 години насам – около 2%.

- Фондовият индекс S&P 500, който бележи пазарното представяне на 500 от най-големите компании в САЩ, ще отбележи спад с от 15 до 20% през 2020 година.

В последните седмици влиянието на вируса съвпадна с ценовата война за петрола между Русия и ОАЕ. Докато намалените цени на енергията са като цяло добра новина за индустриалните икономики, САЩ вече са голям износител на енергийни продукти. Това се отрази негативно върху валоризацията на американския енергиен сектор. Това положение ще продължи известно време, тъй като руснаците опитват да притиснат американските производители на шистов петрол, а саудитците са хванати посредата на тази битка. Но пък те не искат да "предават" пазарен дял нито на Русия, нито на САЩ.

Световният пазар се нуждаеше от причина да започне наново след най-дългия период в историята, в който основна двигателна сила бе търсенето и цените продължаваха да се покачват.

Системен риск няма. Правителствата се намесват в пазарите, за да ги стабилизират, а частният банков сектор е силно капитализиран. Ситуацията прилича повече на тази след атаките на 11 септември 2001 г., отколкото на финансовата криза от 2008 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024