В ситуации на големи кризи прогнозите на най-големите играчи, тези които разполагат с почти неограничен експертен и аналитичен ресурс, се следят под лупа от всички. Това, което ще прочетете, е вътрешен документ на една от най-мощните инвестиционни банки в света , насочен към големите и инвеститори:

50% от американците ще се разболея от covid-19, което се равнява на 150 милиона души. Това е равно на тези, които ще заболеят от обикновена настинка (риновирус). Риновирус има около 200 щама, с някои от които голяма част от американците ще се заразят между 2 и 4 пъти през годината. 

Тъй като смъртността от вируса е 2%, в страната ще починат до три милиона души. По  толкова умират всяка година от старост или болести, като ще се получи голямо припокриване – няма да има нови 3 милиона смъртни случаи, а именно тези в опасната възраст ще починат по-рано заради дихателни проблеми. Въпреки това подобно развитие ще натовари здравната система.

Много са доводите за това, че става дума за сезонен вирус. Той се разпространява предимно между 30 и 50 градуса северна географска широчина, което означава, че предпочита студено време. Наближаващото лято в северното полукълбо би трябвало да помогне в овладяването на ситуацията. 

Очаква се пикът на разпространение да настъпи в следващите осем седмици, след което да последва спад. 

От засегнатите 80% ще бъдат в ранен стадий, 15% в среден и 5% - в критичен. В ранен симптомите са наподобяващи настинка, а в среден – грип. Оставането вкъщи и почивката в рамките на две седмици са ефективни мерки срещу тези състояния. В критичен стадий ще влязат предимно възрастни хора.

Съществуват различни гледни точки за това как трябва да се процедира в противопоставянето срещу вируса преди появата на действаща ваксина. САЩ предпочита модела на карантината, докато Великобритания клони към позволяване на болестта да се разпространи свободно, за да може населението да изгради естествен имунитет. Карантината най-вероятно не би била ефективна и ще предизвика значими икономически щети, но ще намали темпото на поява на нови случаи, давайки възможност на здравната система да се справи с големия брой пациенти.

Втората най-значима икономика, която ще пострада, е тази на Германия, където се очаква да бъде засегнато 80% от населението или 58 милиона души.

Икономическият аспект на ситуацията

Макар да е сигурно, че Covid-19 ще нанесе икономически щети в глобален план, по-голямата част от тях ще се дължат на пазарната психология. Вируси винаги е имало. Фондовите пазари ще се възстановят напълно през втората половина на годината.

- Икономиката на Китай вече пострада много, което се отрази на снабдяването със суровини, и наруши световните вериги на доставки. Може да ѝ отнеме до шест месеца, за да се възстанови. 

- Световният брутен вътрешен продукт ще нарасне с най-малък процент от 30 години насам – около 2%.

- Фондовият индекс S&P 500, който бележи пазарното представяне на 500 от най-големите компании в САЩ, ще отбележи спад с от 15 до 20% през 2020 година.

В последните седмици влиянието на вируса съвпадна с ценовата война за петрола между Русия и ОАЕ. Докато намалените цени на енергията са като цяло добра новина за индустриалните икономики, САЩ вече са голям износител на енергийни продукти. Това се отрази негативно върху валоризацията на американския енергиен сектор. Това положение ще продължи известно време, тъй като руснаците опитват да притиснат американските производители на шистов петрол, а саудитците са хванати посредата на тази битка. Но пък те не искат да "предават" пазарен дял нито на Русия, нито на САЩ.

Световният пазар се нуждаеше от причина да започне наново след най-дългия период в историята, в който основна двигателна сила бе търсенето и цените продължаваха да се покачват. 

Системен риск няма. Правителствата се намесват в пазарите, за да ги стабилизират, а частният банков сектор е силно капитализиран. Ситуацията прилича повече на тази след атаките на 11 септември 2001 г., отколкото на финансовата криза от 2008 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени