Какво трябва да знаем преди откриването на "Синелибри 2023"? Снимка: © Poor Things

24 часа ни делят от началото на деветото поредно издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри". Тази година той се провежда под мотото „Метаморфози“ в София и още шест града в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Официалното начало на фестивала в столицата е на 6 октомври, петък, от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Относно събитието организаторите молят зрители и гости да се настанят поне 15 минути по-рано, тъй като се очаква залата да е препълнена и е възможно настаняването да става по-бавно. Поради съображения за сигурност и във връзка с борбата с видеопиратството е абсолютно забранено използването на телефони по време на прожекцията.

 Клети създания, Синелибри 2023

Празничната вечер ще открие елегантен музикално-визуален спектакъл, съпроводен с изпълнение на живо на маестро Живко Петров. Той ще бъде последван от встъпителни думи на Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала, която ще отправи и приветствие към публиката.

Венец на вечерта ще бъде българската премиера на научнофантастичния сюрреалистичен романс „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, удостоен с награда „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция.

На 8 октомври, неделя, от 19:00 ч. в кино "Люмиер“ е световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“ - филмът е определян като поразително документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк.

„Ваймар Експрес“

Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева, известна като писател, публицист, сценарист и драматург. Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организация на евреите в България „Шалом“ под надслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“ Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

На 9 октомври, отново в кино "Люмиер", ще се състои премиера на филма „Плитката“ – въздействащ разказ за изпитанията, смелостта и надеждата на три жени, живеещи на три континента. Режисьор на лентата, копродукция на Франция, Италия и Канада, е Летисия Коломбани, която е и автор на едноименния бестселър, преведен на 40 езика.

Прожекцията ще бъде последвана от дискусията „Запази надежда“, или вечер, посветена на борбата с рака на гърдата в сътрудничество с МБАЛ „Надежда“.

На 10 октомври "Синелибри" посреща двама специални гости – изтъкнатия продуцент и сценарист Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи.

 Какво трябва да знаем преди откриването на "Синелибри 2023"? - Майк Дауни и нашумелия албански кинорежисьор Фатмир Кочи "Синелибри 2023

Дауни е уважаван филмов продуцент, сценарист, публицист, преподавател и председател на Европейската филмова академия, носител на отличието офицер на Ордена на Британската империя. Той ще представи у нас своя завладяващ литературен дебют – приключенската мистерия „Златото на Истрия“.

Събитието ще се състои в Аула НАТФИЗ от 19:00 ч. в условия на свободен достъп.

По същото време в Дома на киното започва прожекцията на „Възходът и падението на другаря Зило“ в присъствието на режисьора Фатмир Кочи.

Филмът е изкусна черна комедия, адаптация по романа на албанския майстор на сатирата Дритeро Аголи. Историята му разкрива прозренията на другаря Зило, тираничен бюрократ от 70-те, за културата на пролетариата.

„Възходът и падението на другаря Зило“ е може би най-известната и приветствана от критиката творба на Аголи, създадена през 1972 г. по време на комунистическия режим в Албания. След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

Напомняме, че текат записвания за образователните събития от програмата на фестивала, които ще се проведат на 22 и 28 октомври в Casa Libri в столицата.

Проф. Христо Кафтанджиев ще запознае аудиторията с някои семиотични аспекти на трансформацията на литературните текстове във филмови сценарии, а Христо Христозов ще очертае актуални тенденции в арт мениджмънта и киноразпространението.

Билетите за двата семинара са в продажба тук.

До края на октомври по случай фестивала ще тече и литературна промоция за над 150 заглавия на уебстраницата на издателство "Колибри“. Отстъпките са от 30%.

Паралелното дигитално издание на "Синелибри" чрез платформата Neterra.TV+ дава легален достъп до съвременно българско и международно аудиовизуално съдържание. Тази година излъчването започва на 14 октомври и ще продължи до 5 ноември. То гарантира възможност максимално широк кръг от зрители от цялата страна, включително от уязвимите групи, да се насладят на майсторски осъществени литературни адаптации, дело на кинотворци от различни поколения.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на киносалоните, където се излъчват прожекциите, и онлайн.

Относно събитието на 6 октомври в зала 1 на НДК, притежателите на покани и пропуски следва да си осигурят нулев билет с място от гардероба срещу централния вход.

Бертран Бонело, "Звярът" The Beast Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024