Калин Стоянов: Брендо може да е влязъл в България преди 2 години. С онзи таен самолет Снимка: © МВР

Евелин Банев-Брендо може да е влязъл в България още преди две години, се разбра от думите на вътрешния министър Калин Стоянов по време на изслушване в Народното събрание по темата.

Министърът беше извикан от депутатите, за да даде повече яснота по казуса "Брендо", след като в понеделник той внезапно и доброволно се предаде на властите в Софийския централен затвор, за да излежи присъдата си за натротрафик, издадена му още 2018 г. от българския съд. До появата си в София той беше в неизвестност и обявен за издирване.

Според информация в МВР, споделена от Стоянов, Банев може да се намира на територията на страната от периода между март и юни 2022 г.

Точно през юни същата година стана ясно, че малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на седем държави, включително Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да се озове в България и да бъде открит в изоставено летище край Търговище. Самият Стоянов спомена случая със самолета, но после доуточни, че не казва, че Брендо е бил в него - затова и посочна конткретен период, в който вероятно издирваният се е прибрал в България.

В момента, в който кацна мистериозният самолет, министър на вътрешните работи е Бойко Рашков, а Калин Стоянов е начело на ГДБОП. Настоящият ръководител на МВР, а след това и депутати от ГЕРБ, нападнаха Рашков, че тогава не е свръшено нищо за разследване на случая, но оправда работата си и тази на ГДБОП по случая. Всъщност по закон разследвания не се водят и разпореждат от министъра, а от професионалното ръководство на вътрешното министерство - като се започне от главен секретар, директори на дирекции и т.н.

"Като директор на ГДБОП предприехме необходимите действия," каза пред депутатите Стоянов.

Той допълни, че "са установени двамата човека, които са били в близост до това летателно средство, събрани са достатъчно данни за тях, повдигнати са им обвинения и нашата информация е, че те търсят вариант за споразумение (с прокуратурата - б.р.)".

Започнало е и разследване на престъпната група, която организира подобни полети с цел контрабанда, но заради продължаващото разследване не могат да бъдат обявени повече детайли, каза още Стоянов. В работата по тази група участват и партньорски служби.

Относно доброволното предаване на Евелин Банев Стоянов отговори, че очевидно става дума за "сценарий" и че "скоро ще има информация по какъв начин той е влязъл в страната".

"Едно от първите неща, които направихме, беше да влезем и да разговаряме с него в затвора. На всички е ясно, че той няма да кажа кога е влязъл, човекът е обран, резервиран и това е нормално, щом той е в затвора," каза министърът.

За това защо обаче точно сега е решил да се предаде, Стоянов имал само лични предположения.

"Предполагам, че този човек започва да усеща по някакъв начин, че обръчът около него се затяга. Може би е усещал, че хората,к оито са му помагали на нас вече са ни ясни," обясни той.

Бившият вътрешен министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, чието име няколко пъти беше споменавано от парламентарната трибуна, видя в думите на Стоянов "фалшив героизъм".

"Не мислех, че поканата към министъра ще се изроди в нещо неособено почтително, не очаквах, че Калин Стоянов ще се прави на герой пред покровителите си, ето тези, които най-много викат," каза Рашков и допълни, че "министърът или не се е подготвил, или не познава случая със "самолетчето."

Той обясни, че МВР е изяснило обстоятелства около мистериозния самолет още преди две години, но че ведомството не е могло да се справи само, затова е поискана помощ от Министерството на отбраната.

"Бяха предприети всички действия. Не бяха открити следи от лицата, които са ползвали летателното средство, беше изяснено, че е летял достатъчно ниско, за да не бъде прихванат и аз не мога да си обясня, защо всички тези факти се пренебрегват," заяви още Рашков.

По думите на Рашков от отговора на Стоянов така и не е станало ясно бил ли е Банев в този самолет и къде се е укривал след това, щом е влязъл в България още през 2022 г. по данни на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Крайнодесните печелят първия тур на предсрочните избори във Франция (Обновена)

Гласуването премина с рекордно висока избирателна активност

20:10 - 30.06.2024
Важно днес

Първото послание на патриарх Даниил: "Да пазим православната вяра"

Той получи патриаршеския жезъл от митрополит Йосиф

17:22 - 30.06.2024
Живот

Кание Уест се появи в Москва

Руската държавна пропаганда вече се радва на новината

17:12 - 30.06.2024
Важно днес

Архимандрит Никанор напуска БПЦ след избора на Даниил

Според него изборът е "като по учебник на КГБ"

16:53 - 30.06.2024
Важно днес

Горан Благоев: Как патриарх, който не може да различи агресора от жертвата, може да бъде достоен?

Той припомни, че Даниил не прави разлика между жертва и агресор във войната в Украйна

16:00 - 30.06.2024
Важно днес

Изненадващо Тодор Коджейков се върна начело на държавния авиоотряд

За смяната няма официално съобщение от Министерството на транспорта

15:22 - 30.06.2024
Важно днес

Ново мобилно приложение улеснява паркирането в София

То може да покаже дали спирането е синя или зелена зона

14:10 - 30.06.2024
Важно днес

Проруски настроеният видински митрополит Даниил е новият патриарх на БПЦ

Той беше избран след балотаж с митрополит Григорий

13:04 - 30.06.2024
Европейски дневници

Виктор Орбан стана основател на нова крайнодясна формация в ЕП

В нея влизат австрийската партия на свободата и бившия чешки премиер Бабиш

12:15 - 30.06.2024