Калин Стоянов твърди, че не е виждал Нотариуса, а "Борисов никога не е идвал в кабинета ми" Снимка: © ScreenShot

Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов отрече твърденията на представители на ПП-ДБ, че е назначение на ГЕРБ-СДС. Пред журналисти в Народното събрание Стоянов заяви, че в кабинета му "никога не е идвал господин Борисов".

"Единственият човек, с когото съм разговарял, който ме покани и който ми предложи да вляза в кабинета "Денков" в качеството ми на експерт, това е господин Кирил Петков", каза той, като добави, че "физически е разговарял само с него".

По думите му към онзи момент "не е познавал тази жена Мария Габриел".

Преди часове министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че "Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов".

"Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми", каза Денков, докато отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

През ноември 2023 г. Николай Денков заплашваше да подаде оставката на целия кабинет, ако именно Калин Стоянов не поеме политическа отговорност за полицейското насилие по време на протеста срещу БФС. Още тогава стана публично ясно, че не само Мария Габриел представлява ГЕРБ в управлението, а някои министри са "подавани" от ГЕРБ. Делян Пеевски и Бойко Борисов недвусмислено дадоха да се разбере кой държи властта в МВР, защитавайки го от поисканата оставка.

Стоянов отклони въпроса дали му е предлаган поста на служебен министър на вътрешните работи, но не пропусна да обвини Кирил Петков в политически назначения.

"Едното искане на господин Кирил Петков беше именно за ръководител на оперативния щаб на изборите да сложим заместник-министър Кирил Ценкин. Тогава аз му казах, че това много трудно може да се случи, дори и невъзможно, тъй като винаги назад във времето, а и за напред, ще бъде главният секретар. Няма как лице, което е част от политическия кабинет, да бъде ръководител на оперативния щаб за изборите", допълни ресорният министър в оставка.

Калин Стоянов беше в Народното събрание за участие в закрито заседание, на което да отговаря на въпроси за функциите на покойния Мартин Божанов - Нотариуса в МВР - бил ли е полицейски сътрудник.

Той отново подчерта, че не може да разкрие дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил сътрудник на МВР, тъй като представлявало "държавна тайна".

"По темата за Мартин Божанов - Нотариуса, искам да направя едно много важно уточнение, тъй като се направиха много внушения и неверни твърдения - аз този човек никога не съм го виждал, никога не съм разговарял с него по телефон, по приложения, с пощенски гълъби, ако щете", каза той.


Рашков обвини МВР в укриване на данни за конкурса, с който ГДБОП наема жената на Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024