Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

Интервю "на висок тон" на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ с Мария Цънцарова предложи неделната сутрин за зрителите на bTV. Политикът видимо не харесваше какво го питат и отбиваше реплики с "Давайте следващия въпрос". Но за първи път коментира скандала в Народния театър и мястото на настоящия PR на културната институция Велислава Кръстева - преди това PR на движението, депутат и зам.-министър на културата в кабинета "Орешарски".

"Някой решил да протестира, защото друг е депесар. И като е депесар няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесар, това е нещо лошо. Най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича ДПС. Да си депесар е гордост, не е проблем.", заяви Карадайъ по темата.

Сюжетът тръгна от надрасканата врата на Кръстева с обвинения, че е от ДПС, за чието авторство впоследствие си призна режисьорът Александър Морфов. Директорът на театъра Васил Василев назначи вътрешна проверка дали действията на Морфов са дискриминация. Последваха оставки - на Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

На продължаващите въпроси на Цънцарова по темата, Карадайъ заяви: "Доколкото знам, госпожа Кръстева не е в нарушение на законите там, а напротив - в изпълнение на законите. Но когато някой става министър в нарушение на конституцията, аз не ги видях тези хора от театъра да протестират. Нито вас. И вас не ви видях да протестирате".

Следващата тема, по която лидерът на ДПС не харесваше въпросите, бе ремонтът на Изборния кодекс - с връщане на хартиената бюлетина и пълно обезсмисляне на машинния вот. В тази битка, формално подета от БСП с внасяне на законови промени, ДПС и ГЕРБ са водещите сили.

"Нямам доверие към този изборен резултат при този начин на гласуване", заяви Карадайъ в подкрепа на предизвикалите протести спорни промени в изборните правила. Не стана ясно защо при това положение партията не е оспорила резултатите от последния парламентарен вот (според които ГЕРБ печели изборите, а ДПС повишава резултата си в брой мандати в 48-ото НС, но и двете партии твърдят, че имало манипулации - б.р.).

"Говорим за изборен кодекс. Аз разбирам, че има едни народни представители, които са участвали в избори за Народно събрание, но детската им мечта е да бъдат следователи, а не са кандидатствали да станат следователи. Ние не сме следователи, ние сме народни представители, трябва да се ръководим от интересите на народа, а не да го ограничаваме.", каза лидерът на ДПС защо, щом се съмнява в резултатите, не е сезирал компетентните по темата институции.

ДПС говори за "нарушаване конституционните права на гражданите" с вота само с машини, вместо с хартия (въпреки че Конституционният съд излезе с точно противоположно решение на твърденията -б.р.) Все пак Карадайъ призна, че съществуват случаи в миналото, в които и при гласуването с хартия "сме виждали много грешки и поправки":

"От 2014 година ДПС предлага да елиминираме субективния елемент при броене на бюлетини и съставяне на протоколи. Ако можем да минимизираме и недействителни гласове. И онова, което предлагаме оттогава досега, е ползването на скенери, както се ползват във Великобритания и САЩ. Дайте следващия въпрос."

Макар с готовност да коментира евентуалните неточности, които машинният вот може да донесе, и да изрази притеснението си, че "остават възможности за машинации" при смесения модел на гласуване, той отказа да говори за достоверността на хартиения вот при настоящата липса на посочените от него сканиращи устройства: "Няма да говоря предположения. Вчера посочих факти."

Основна тема, която повишаваше напрежението в интервюто на Мария Цънцарова с Карадайъ, бе фактът, че по време на предходните избори в общините, в които гласовете са предимно за ДПС, се е наблюдавал рязък ръст на подвижните избирателни секции за хора с увреждания - това бе и единственият начин, по който можеше гражданите да дадат своя вот с хартиена бюлетина.

"Има една класическа партия в България, нарича се "Движение за права и свободи". Тя в рамките на закона и на правилата се опитва да изпълни закона. Ние сме успели да организираме хората в неравностойно положение в нашите общини и чрез младежката ни организация да им разясним законодателството и да ги улесним," коментира казуса председателят на ДПС.

Цанцърова наблегна на статистиката, че повишаването на този тип гласуване на места е внушително, като например в община Стамболово, където над 50% от хората са попаднали в списъците за подвижните секции, а от 312 гласа в тях 289 са били за "Движението за права и свободи": Уточнението е, че за да се гласува с подвижна секция, хората трябва да са с доказани заболявания и увреждания, които ги възпрепятстват да стигнат до урните.

"Не виждам никакъв проблем. Поздравления. Очакванията ми са масово в България българските граждани, включително и вие персонално, да гласувате за ДПС - това е правилният вот и правилният глас и така трябва да бъде. Виждам като смущаващо не това, че хората са гласуват за ДПС, аз виждам нещо смущаващо там, където хората не са гласували за ДПС.", декларира Карадайъ.

Тонът съвсем се изостри, когато Карадайъ се обърна към журналистката с думите: "Ако имате въпроси, задайте ги към мен. Иначе за вашите внушения - някъде другаде".

А финалната реплика със сигурност ще влезе в медийно-политическия фолклор: "...Вашето "ако"... Ако баба ви беше мъжка, в момента този разговор щяхме ли да го водим. Четири пъти ви повтарям, че предположение няма да правя."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024