Къщата на "Чаталджа" е купена и продадена чрез брокер, казват Василев и Лорер

Къщата на ул. "Чаталджа" в София, която през последните седмици провокира медиен интерес заради сделка, в която бяха намесени имената на Асен Василев и Даниел Лорер, е била купена и след това продадена чрез брокер. Двамата политици от "Продължаваме промяната" отговаряха отново пред медиите в парламента - отделно един от друг, за продажбата на имотите на посочения адрес.

Неотдавна сайтът Bird.bg публикува информация, че сградата, която е била собственост на фирма с участието на Василев до 2021 г., е продадена на Станислава Арнаудова. Преди това Лорер купува от фирмата и после продава на Арнаудова на много по-висока цена апартамент в същото здание. Купувачката пък е собственик на частната компания, която търгува с винетки вместо държавата срещу 7% комисионна на брой. И двамата политици вече няколко пъти отговаряха за имотната сага, като твърдят, че няма нищо нередно, данъците са платени, а сделките - надлежно декларирани.

Информацията, че сградата е продадена чрез посредничеството на брокер, е в отговор на подозрения, че става дума за политическа договорка с Арнаудова в полза на бизнеса ѝ с държавата.

"Не мога да ви кажа как се стигна до фирмата купувач, тъй като аз не съм в тази фирма (която продава имота - б.р.) от доста време. Знам, че ние я купихме през брокер, като е стояла 12 месеца. А преди това също е била обявена за продажба през брокер," каза Василев.

Даниел Лорер също обясни, че при сделката е ползван посредник.

"Лично аз не бях убеден,че искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро. Преди това не бях склонен да продавам лесно, ето защо цената за моя имот е по-висока, отколкото за имота за фирмата," каза Лорер и отрече зад сделката да стои политическа облага.

"Aбсолютно категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да е политическа облага, защото купувачът на къщата продава винетки. Изборът на купувача беше негов, той реши да закупи този имот" заяви Лорер.

Въпросната къща е стояла една година на пазара на имоти, имала е нужда от цялостен ремонт и това обяснява защо е купена на една цена, а е продадена на по-висока, обясни и Василев.

Той добави, че не познава и не се е срещал с купувача - Станислава Арнаудова, както и че от 2021 г. няма общо с фирмата „CTW Consulting", която сега продава имота.

"Последно съм влизал там, когато партията я ползваше като офис, предполагам, някъде около септември месец миналата година," каза финансовият министър.

Според Василев всички данъци на имота са платени, а парите за наем, които партията е плащала, са декларирани в Сметната палата.

И Лорер, и Василев се заканиха да се обърнат към съда заради публикации по техен адрес, но с различен мотив. Финансовият министър определи обвиненията към него като политическа атака и се потърси отговорност от Aтанас Чобанов от Bird заради твърдение, че Василев още притежава офшорна фирма. По закон той не може да участва в компании, докато е на министерски пост.

Депутатът Лорер каза, че когато институциите се изкажат по въпроса, че няма никаква политическа намеса в тази сага, "с моя правен екип ще обсъдим всички правни възможности за това тези, които петнят моето име, да понесат отговорност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024